Arne Jørgen Løvland

16

Hva har jeg lært av NRK-streiken?

Når vi snakker om NRK, snakker vi både om radio og fjernsyn – tilbudet er svært ulikt, og avhengigheten av dem likeså. Det å høre på radio, har i de siste åra blitt sterkt redusert på grunn av et dårligere innhold - i tillegg til overgangen til DAB+. Alternativet som har tatt over for mange, er Spotify både hjemme og i bilen. Også jeg har fulgt med - for da vet jeg hva slags underholdning jeg får. Når det gjelder fjernsyn, har NRKs dominans dalt - og det handler i dag mest om å få dekka behovet for aktuelle nyheter. Lengda på fjernsynskikkinga er avhengig av innholdet. Dersom de klarer å levere gode nyheter, ser jeg – sklir de over til synsing, kjendisrapportering og lignende tabloidiserte innslag, kobler jeg dem ut. Jeg er sikker på at alle som har falt fra, har gjort det fordi vi søker kvalitet. Derfor er det dristig av journalistlaget i NRK å streike – for det driver oss seere og lyttere til andre kanaler, andre leverandører og andre muligheter - og jeg er usikker på om alle vender tilbake.

Publisert: 22. mai 2018.

Det kanskje beste med dagens NRK-tilbud, er radio-sendinger der det stort sett bare sendes musikk, avbrutt av NTB-nyheter. Det er akkurat sånn radio bør være. De er rett og slett en befrielse, for nå slipper vi to-tre personer i studio som snakker i munnen på hverandre om emner som bare interesserer dem selv, og som ellers er så fornøyde med hverandres ord at det knapt er plass til annet enn deres egen latter. Likeledes programledere som elsker å moralisere – og gjerne gi folk dårlig samvittighet på grunn av emner som vi selv aldri har tenkt over! Det beste er nok likevel at vi slipper distriktssendingene – sendinger der godt betalte ansatte leser nyheter fra lokalavisa og kommenterer værmeldinga opptil flere ganger per time. Nei, takke meg til dagens alternativ der det hovedsakelig er musikk – så variert at radioen faktisk har fått lov til å surre i bakgrunnen lenger enn normalt på morgenkvisten.

Når det gjelder fjernsyn, er situasjonen en annen. HBO og Netflix har stort sett overtatt som leverandør når jeg har behov for å slappe av et par timer hver kveld. Da er det befriende å få noe som er interessant, velspilt og som underholder, som "Billions" og "Westworld" på HBO eller "Peaky Blinders" og "American Odyssey" på Netflix – for å ha nevnt noen gode serier.

Det jeg har savna, er nyhetene på NRK. De første dagene slo vi over til TV2 sitt tilbud, og det å kalle det nyheter, er vel helt på grensa. De første dagene var det tolv minutt om et bryllup som skulle skje i England. Den dagen det var bryllup, måtte selvfølgelig nyhetene dvele ved det i dete meste av dendinga og i to dager etter bryllupet, skjedde akkurat det samme. 

Jeg hadde trodd at TV2 nå ville vise at de virkelig kunne lage nyheter, og det er vel det de også gjør. De er rett og slett ikke interessert i å lage nyheter, men å presentere sladderstoff og tabloidiserte oppslag. De fem dagene jeg så 18.30-nyhetene, var det det vi fikk – overskrifter, sladder og fjas. Det som i utgangspunktet skal vare i 30 minutt, varer mellom 15 og 16 minutt – resten er reklame, ei lang værmelding, mer reklame og sportsnotiser med enda mer sladder og til slutt mer reklame.

Da de fokuserte på at gatene i Windsor ble rengjort(!), da mista de meg for alltid. Heldigvis så jeg tidlig hvordan TV2 tenkte, og hadde spilt inn Rapport på SVT1, TV4-nyheterna (svensk TV4), TV-avisen på DR1 og Nyhederne på TV2 (dansk). Det var da jeg forstod at forfallet innen nyhetsreportasjene, det er TV2 (og delvis NRK) alene om. De danske og svenske nyhetene fokuserte på ei god blanding av innenriks- og utenriks-nyheter. Blant annet ble valget i Venezuela viet oppmerksomhet i tillegg til det internasjonale toppmøtet i Sofia i Bulgaria. Dette var hendelser som ikke i det hele tatt ble nevnt i TV2 – for det eneste utenriks-stoffet der, var skoleskytinga i Florida og en daglig Trump-sak.

Favoritt-nyhetene er sendinga fra dansk TV2. Dette er godt sammensatte og interessante nyheter – får jeg ikke sett dem, spiller jeg dem inn. For å være sikker på at jeg har et godt bilde, er jeg også innom Rapport og Nyhederne hver dag.

Viktigheten av å ha et helhetlig bilde av hva som skjer i verden, har vel aldri vært viktigere enn i våre dager. For å få dekka et slikt behov, må vi serveres kvalitets-nyheter - og det har NRK streiken lært meg at vi må til våre naboland for å få

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Åge Kvangarsnes

11 innlegg  1957 kommentarer

Kravet underholdning til i NRK kan være så ymse,

Publisert 9 måneder siden

men når NRK stort sett kjører repriser i det uendelige, så burde de skiftet navn til NORSK REPRISE KRINGKASTING!  Tenker da på TV-tilbudet, også når det ikke er streik! Men enda krever de mer penger til drift!

1 liker  
Kommentar #2

Tove S. J Magnussen

510 innlegg  2074 kommentarer

Who do you love?

Publisert 9 måneder siden

 Mye sutring her. Teknisk TV kan alle gi, men å forstå innholdet og følelsene bak er ikke gitt alle. Gleder meg til streiken er over og ingen er undertrykket mer, men alle er tilfredse. Nrk ansatte har vel de samme rettigheter som resten av samfunnets borgere. TV2 er bra nok for meg. Har de det bra, har jeg det bra. Vi trenger begge.

Kommentar #3

Håkon Carsten Pedersen

8 innlegg  11 kommentarer

Publisert 9 måneder siden

Du ser ut til å ha glemt "Dagsnytt atten"!Kommentar #4

Åge Kvangarsnes

11 innlegg  1957 kommentarer

Norsk Reprise-Kringkasting

Publisert 9 måneder siden

Det ser ikke ut til at noe har endret seg i NRK.


Søn. 03. 06,  programtilbud utenom faste nyhetsprogrammer:


NRK 1: Fra kl. 04.20 til kl. 23. 00 er det knapt 3 timer som ikke er reprise.

NRK 2: Fra kl. 07.55 til kl.01.00 kun 1 t og 10 min. som ikke er reprise.

NRK 3: Fra 19. 30 til 23. 10 kun 25 min. som ikke er reprise.


På 3 NRK-kanaler som sender samtidig på samme døgn, er kun ca. 4, 5 t ikke reprise, Da ikke medregnet programmene på nattestid, sannsynnligvis bare reprise de også.


Noen bedre?

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere