Lederartikkel Vårt Land

Biskop Currys utopi

På mange måter tegnet biskopen bildet av et utopisk samfunn. Eller et paradis.

Publisert: 22. mai 2018.

Medier verden over har skrevet om bryllupet til britiske prins Harry og hans amerikanske brud, skuespilleren Meghan Markle, pinseaften. Det har handlet om antrekk, og om kjendisene som bar dem. Det har handlet om pengebruk og drinker, og fremfor alt om brudens hudfarge, familiebakgrunn og politiske ståsted. 

Men det viktigste ved bryllupet var kanskje prekenen til den afroamerikanske lederen i Den episkopale kirke i USA, Michael Curry. I en karismatisk, engasjerende tale delte han pinsens budskap om Åndens frukt nummer én, kjærligheten. Ikke først og fremst om kjærligheten som får to mennesker til å gi seg selv til hverandre for resten av livet, selv om dette var talens utgangspunkt. Biskopen snakket først og fremst om kjærligheten som kraft til å forandre verden, med Jesus Kristus som utgangspunkt: 

«Han døde for å frelse oss alle. Ikke fordi han kunne tjene på det. Jesus fikk ikke noe æresdoktorat for å dø. Han fikk ikke noe. Han ga livet sitt, ofret det for andre, til andres beste, for verdens beste. For oss. Det er dette som er kjærlighet. Kjærligheten er ikke egoistisk eller selvsentrert. Kjærligheten kan være oppofrende,» 

Videre snakket biskopen om hvordan en slik, oppofrende kjærlighet kan forandre verden: «Tenk deg en verden hvor kjærlighet er veien. Tenk deg hjemmene og familiene våre når kjærlighet er veien. Tenk deg styresmakter og nasjoner når kjærlighet er veien. Tenk deg handel og forretningsliv når kjærlighet er veien. Tenk deg nabolag og samfunn, når kjærligheten er veien. Tenk deg vår gamle, utslitte verden når kjærlighet er veien.» 

På mange måter tegnet biskopen bildet av et utopisk samfunn. Eller et paradis. Ifølge kristen tro vil samfunnet først bli slik når Gud skaper en ny himmel og ny jord. Derfor har noen kristne retninger oppfattet forsøk på å gjøre denne verden til et bedre sted som bortkastede. I stedet har man vært opptatt av at mennesker skal forberede seg selv og andre på den neste verden. 

Biskop Currys preken var en påminnelse om hvor feil en slik tankegang er. Kristus ber jo sine etterfølgere om å leve som nye mennesker allerede nå – ved å elske slik han elsket. Det bringer gudsriket nær.

Trykket i Vårt land 22. mai 2018

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Inspirerende

Publisert 9 måneder siden

En uvanlig, intens og fantastisk preken. Biskop Curry fikk virkelig engasjementet for den universelle kjærligheten frem i forsamlingen. Om Dronningen ikke akkurat slappet av i den stive overleppen var det åpenbart at det var like før. Reaksjonene i kirkerommet er talende for at biskopen virkelig nådde frem til mange, og at noen var overrasket over et slikt fyrverkeri på et slikt sted ved en slik anledning. Dette må være det første kongelige bryllup hvor gjestene fikk curry! Og hvilken curry! En curry of love midt i blandt dem. Vi tror vel gjerne at det er de andre som skal vise oss kjærlighet først, men han fortalte oss at det starter med oss selv og kan spre seg derfra til alle andre ledd vi er i kontakt med gjennom livet. Hvis vi klarer å fange ilden igjen, kjærlighetens ild som bør brenne i oss alle og skinne for hverandre. 

2 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere