Dag Mysen

4    0

Full åpenhet overfor barnet

Det barn ikke tåler og ikke takler, er løgn og alvorlige fortielser fra omsorgspersonene sine.

Publisert: 18. mai 2018 / 115 visninger.

Vi har fått en rettslig situasjon i Norge der det er tillatt med sæd- og eggdonasjon for par. Rundt neste hjørne kan det også bli gjort lovlig for enslige. Et norsk barn kan dermed få opptil fire foreldre med forskjellige funksjoner: to biologiske foreldre i tillegg til to omsorgforeldre.

Gjennomtenkte holdninger. 

En slik situasjon krever gjennomtenkning av hva slags holdninger vi som er forpliktet på menneskers verd fra unnfangelse til død nå bør velge å fremme i det offentlige ordskiftet. For min egen del har jeg etter hvert fått en mer avslappet holdning til donasjon av egg og sæd. Uansett blir et nytt menneske til på normal måte, gjennom en befrukting. Det er leveransen av genmaterialet som er uvanlig. 

Jeg kan for mye om menneskenes liv og historie på jorden til å la meg fange av tanker om «guddommelige» familiekonstellasjoner, slik de som står bak «mor – far- barn» synes å fremme. Barn har vokst opp under de merkeligste omstendigheter og synes å kunne takle det meste. Samtidig er det selvsagt både rett og riktig for et samfunn å gjøre oppvekstvilkår for barn best mulig. 

Barnas rettigheter

For meg har debatten kokt ned til å handle om disse barnas rettigheter som selvstendige individer. Det handler om deres egenverd og menneskeverd. 

De skal ikke bare være til for å oppfylle omsorgforeldres behov for barn som «livets mening». De har krav på sitt eget, selvstendige verd. For at dette rettskravet fra et donorbarn skal kunne innfris, kreves full åpenhet overfor barnet om alle involverte foreldre, ikke minst de biologiske. 

Jeg har vært prest i 47 år og stått nær mange barn i nær sagt alle slags situasjoner et barn kan befinne seg i. Min entydige erfaring i donor/ adopsjonlandskapet er at barn på sin naturlige og direkte måte er begavede jurister. De skjønner forskjell på biologi og omsorg om det eksisterer en slik forskjell i deres hverdag. Det er utviklet finstemte måter for hvordan slike innsikter kan gis til barn på forskjellige utviklingsstadier fram til ungdomsalder. 

Løgn og fortielse

Det barn ikke tåler og ikke takler, er løgn og alvorlige fortielser fra omsorgspersonene sine. Har man i prinsippet løyet for et barn om dets biologiske opphav til barnet er blitt voksent, blir denne fortielsen til et tillitsbrudd som oppleves så grovt at det preger resten av barnets liv, tildels i alvorlig grad. Og tilliten til de juridiske foreldrene blir skadet. Slike tillitsbrudd bryter radikalt med barnets eget verd. 

Når det gjelder grense ved 18-år for full viten om eget biologisk opphav, mener jeg at en slik aldersgrense bare kan forsvares om det har vært en god åpenhet om barnets røtter fra begynnelsen av. Et barn må også ha juridisk rett til å ta kontakt med donor-mor og eller donor-far og knytte en saklig forbindelse. Det vil gjøre at flere mulige donorer tenker seg om flere ganger. Men slik må det være for barnets skyld.

Trykket i Vårt land 16. mai 2018

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
4 minutter siden / 1120 visninger
Magne Kongshaug kommenterte på
Kampen mot polarisering: et gode?
rundt 1 time siden / 47 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 1 time siden / 1120 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Har Guds rike kommet?
rundt 1 time siden / 701 visninger
Robin Tande kommenterte på
Nødvendig og ubehagelig
rundt 1 time siden / 1120 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Imran khan gir inspirasjon, motivasjon og håp til en hel nasjon!
rundt 2 timer siden / 154 visninger
Sondre Bjørdal kommenterte på
Forhåndsmoderering
rundt 2 timer siden / 3347 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Lutherdommens syn på bilder
rundt 3 timer siden / 686 visninger
Robin Tande kommenterte på
Niqab-bilder gir misvisende fremstilling av muslimer i Norge
rundt 4 timer siden / 545 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Nyprotestantisk revisjonisme
rundt 5 timer siden / 335 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Har Guds rike kommet?
rundt 5 timer siden / 701 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
"The New State Solution" og den norske regjering.
rundt 5 timer siden / 348 visninger
Les flere