Verdidebatt

Merket mysterier

Kan det tenkes at det er for liten plass til mysteriene i vår kristne tros-tradisjon?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I den senere tid har det pågått en viktig samtale i Vårt Land om himmelfartsdagen og hvordan vår bibel skal leses og fortolkes, blant annet i lys av moderne naturvitenskapelig erkjennelse. Flere både tenkeføre og skriveføre har deltatt.

Det siste innlegget jeg leste var ved professor em. Halvor Moxnes ved UiO. I Det Nye Testamentet er sentrale utfordrende temaer Jesu unnfangelse, fødsel og oppstandelse, samt alle Jesu naturundere (vann som blir til vin, Lasarus som ble levende etter å ha vært i graven i flere dager, Jesus som gikk på vannet, Jesus som stiller stormen, Jesus som metter minst 5.000 i ødemarken med bare en eneste nistepakke med mer).

Endelig verdensbilde?

Det kan synes som at noen (blant annet både teologer og naturvitenskapsfolk) legger til grunn at det verdensbildet som naturvitenskapen per i dag har frembrakt, er det endelige. Men verdensbildet har alltid vært og vil, etter det jeg kan forstå, være i stadig utvikling. På det fundamentale plan er Newtons mekanikk erstattet med Einsteins relativitetsteori. Som kjemiker (i utgangspunktet) undres jeg stadig over at vår nåværende forståelse av atomenes oppbygning og de kjemiske bindingene i naturens enorme mangfold av kjemiske stoffer, ikke er stort eldre enn hundre år.

Per i dag har fysikerne ved å knuse atomkjerner også funnet ut at de minste byggesteinene inne i disse kjernene er noe som har fått betegnelsen «kvarker». Kanskje vil fremtiden, om det en eller annen gang skulle lykkes å knuse også kvarkene, vise at det finnes noe som er enda mindre inne i dem. Men dette vet vi ikke i dag.

Liten plass.

For min egen del er jeg kommet til at jeg ikke skal slite meg ut på å forsøke å forstå Bibelens mange undere på grunnlag av den naturvitenskapelige erkjennelse som per i dag er gangbar. I stedet lar jeg det som står i vår bibel om alt dette, stå som de står, samtidig som jeg putter alt sammen i en stor kasse merket med «mysterier».

Kan det tenkes at det er for liten plass til mysteriene i vår kristne tros-tradisjon?

Trykket i Vårt land 16. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt