Odd-Egil Auran

1    3

De har seg selv å takke?

De har seg selv å takke?Det er mange som lever i ensomhet, utenforskap og relativ fattigdom i Norge i dag. Det såkalte hjelpeapparatet prøver så godt de kan, men allikevel øker ulikheten mellom de som er i jobb, og de som faller utenfor.Spesielt ille er det for de som er enslige forsørgere, der de ikke har en legeerklæring på at de er for syke til å være i jobb.

Publisert: 21. mai 2018 / 170 visninger.

Det er mange som lever i ensomhet, utenforskap og relativ fattigdom i Norge i dag. 

 
Det såkalte hjelpeapparatet prøver så godt de kan, men allikevel øker ulikheten mellom de som er i jobb, og de som faller utenfor.

 
Spesielt ille er det for de som er enslige forsørgere, der de ikke har en legeerklæring på at de er for syke til å være i jobb. De som ikke er i stand til å jobbe, enten av diffuse fysiske problemer, psykiske problemer, eller en kombinasjon av disse. De må forsørge seg selv og barna på livsopphold fra NAV. Barnetrygden kommer godt med, men er ikke nok til å holde barn med mat, klær, transport og andre nødvendigheter i dagens moderne samfunn. Utenforskapet går derfor ofte i arv.

 
Jeg skulle ønske at barnetrygden ble økt betraktelig, og ble behovsprøvd, og at man etter en lengre periode på livsopphold automatisk fikk trygd. De få personene som er ute etter å lure systemet ville lure seg selv om de tror at trygd er lønnsomt isteden for jobb, men det ville hjelpe mange som sliter.


Et annet problem er at de familiene som har bodd i landet i generasjoner stilles likt med nyankomne i hjelpeapparatet. Dette er problematisk fordi det oppleves urettferdig av dem det gjelder, og kan øke fremmedfrykt og hat overfor ikke-etniske nordmenn. Jeg tror mange også ser på Norges massive u-hjelp som en provokasjon når de sliter med å få endene til å møtes.

 
Dette er noen av grunnene til at høyre-populistiske partier gjør det bedre enn før, og hvis noen mener det er problematisk, så er det en gyllen anledning til å stemme på partier som ønsker høyere barnetrygd, og som ønsker at listen for å få igjennom søknad om trygd legges lavere.

 
Jeg hadde gjerne sett at alle som fikk innvilget arbeidskvalifiseringspenger fikk en arbeidskvalifiseringsplass med en gang, og at det var leger og psykologer tilstede på disse plassene, slik at de som er syke slapp å gjennomføre lange arbeidsvalifiseringsforløp, mens de som er friske kunne få valget mellom praksisplasser eller støtte til å utvikle sin egen arbeidsplass. Da ikke 1G, men heller i nærheten av 4G.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Vidar Gander Skrindo kommenterte på
Alt det vi kan få til
1 minutt siden / 1232 visninger
Kjellrun Marie Sonefeldt kommenterte på
Rettsvern for annerledesbarn
44 minutter siden / 62 visninger
Per Steinar Runde kommenterte på
Farlig retorikk
rundt 9 timer siden / 1210 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Kamp mot Oslo kommunes usosiale boligpolitikk
rundt 10 timer siden / 290 visninger
Erlend Sundar kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 10 timer siden / 516 visninger
Tore Olsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
rundt 10 timer siden / 516 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 10 timer siden / 2083 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 12 timer siden / 1215 visninger
Les flere