Verdidebatt

Politi og en selvoppfyllen profeti

Politiet tror de er proaktiv mens strategien deres i realiteten er fullstendig kontraproduktiv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Politiet ønsket den 20.april å kneble utøvelsen av en relativt ukjent markering her i Norge. En markering for cannabis. Ukjent, helt til Politiet i Kristiansand bestemte seg for  å markere seg selv ved å ofre rullebladet til 12 unge voksne og én person under 18år, for deretter å skrive pressemelding hvor de beskriver sine handlinger og direkte promoterer den 20.april som verdensdagen for bruk av Cannabis.

Hvorfor?

Og for hvilken sak?

Fredag 20.april slo Politiet til mot 12 unge voksne mellom 18-20år og 1 person under 18år.
Målet deres var å avdekke bruk av cannabis blant mindreårige. Det klarte de med 7,7% måloppnåelse.
Det de derimot oppnådde med 100% treffsikkerhet, var å bekrefte det Normal hele tiden har påstått - seinest dagen før aksjonen i Kristiansand -«det farlige ved cannabis er forbudet».

Det er trist når våre poenger om forbudet må bli bekreftet om igjen og om igjen. Det er veldig trist.
Politiet gambler med skjebner når de velger å aksjonere og sanksjonere som de gjorde her.
Og det leder tilbake til spørsmålene:

Hvorfor gjør Politiet i Kristiansand dette?
Og for hvilken sak?

Hvorfor lager Politiet I Kristiansand så mye støy rundt en relativt liten og ukjent markering som de gjør?
Hvorfor er de så ivrig etter å promotere at ressursbruken deres handler om å ta brukere av et av de minst farlige rusmidlene vi har i samfunnet?
Dersom alkoholkonsum var forbudt i Norge kunne en jo kanskje tro at dette var en slags oppvarmingsaksjon til høysesongen i mai og sommeren.
Men det er det jo ikke. Og da blir dette stuntet veldig vanskelig å forklare.
For cannabis er jo en plante som aldri har tatt livet av noen som følge av en overdose.

I motsetning til alkohol er cannabis heller ikke knyttet til økt sannsynlighet for voldelig atferd eller antisosial oppførsel.
Cannabis har derimot stigmatisering, diskriminering og tabu knyttet til seg.
Polititet i Kristiansand styrker dette faktum når de gjør som de gjør.
De tar 12 unge voksne og én mindreårig, halvparten uten tidligere dommer for ulovlige rusmidler og ofrer deres skjebner på den tapte krigens alter.
Krigen mot narkotika er tapt på alle punkter ser man på argumentene.
Det er politisk flertall for en avkriminalisering i Norge.
Men her ser vi at i praksis har lite skjedd.

Mens Politiets egen trendrapport for Kristiansand forteller om et hardere voldsmiljø blant mindreårige, bruker Politiet her midler på å jage unge mennesker som benytter seg av en plante med lavt skadepotensiale.

Voldssaker, overgrepssaker og tyngre kriminelle etterforskninger tar lengre tid å bygge og gjennomføre. Her valgte Politiet minste motstands vei. De aksjonerte mot fredelige ungdommer som ville feste med cannabis. Hvorfor? Fordi det ser bra ut på statistikken?

Røyking av cannabis blant unge personer, spesielt de under 18 er noe vi i Normal fraråder og tar avstand fra.
Men merk at rusbruk blant unge kommer alltid av en grunn.
Og den dialogen for å finne ut hva den grunnen kan være, vet vi av erfaring blir sabotert når unge mennesker arresteres av samfunnet og bøtelegges for deres måte å takle livet på.

Uansett hva grunnen er for at de unge velger å bruke cannabis, burde aldri svaret være å sette statlige eller kommunale straffereaksjoner mot de.

Når vi i tillegg vet at 12 av de 13 arresterte lovlig kan kjøpe alkohol, som er langt farligere enn cannabis - mange av dem kan lovlig handle sprit - da faller Politiets argument om å virke skadereduserende helt på sin egen urimelighet.

Faktisk kan dette møtet med Politiet medvirke til at de unge menneskene trekker mot syntetisk cannabis, som i motsetning til cannabis er livsfarlig.
Vi registrerer at den mindreårige som ble arrestert ble tilbudt alternativ straffereaksjon.
Urintester er et eksempel på en reaksjon som kan drive den dømte mot syntetisk cannabis fordi få tester kan detektere den.

Normal Norge, med alle lokallag, stiller til Politiets bistand for å samarbeide om å øke kunnskapen om cannabis internt i ulike innstanser og eksternt ut mot skoler og andre relevante institusjoner.

Det ville vært særdeles proaktiv av Politiet å invitere en organisasjonen som faktisk besitter kunnskap om cannabis, til en dialog om forebyggende tiltak mot at unge mennesker begynner for tidlig med cannabis.

Å arrestere folk og offentlig utlevere kulturen deres, virker ihvertfall helt mot sin hensikt.

Det sørger bare for at Politiet driver en selvoppfyllen profeti om at cannabis kan ødelegge livet ditt, tilsynelatende uvitende, eller likegyldig, til sin egen destruktive hovedrolle i det narrativet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt