Verdidebatt

Hvem tenker på Palestinerne?

Hvem bryr seg om de som ikke har ytringsfrihet blant palestinerne?Jeg tar for meg noe av hva dette handler om, et ikketema i dagsaktuelle og tidsaktuelle midtøsten

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er også ganske spesielt og spesielt betegnende for situasjonen både med Gaza, Hamas, Israel og israelske regjering.

La meg illustrere dette:
Vi ser brennende bildekk påtent av kanskje 40 tusen demonstranter!!!! - Hva vil de si? De vil si etter hva enkelte arabisktalende media sier; en protest på forholdene på Gaza. Javel, Gaza har sin egen myndighet, folkevalgte regjering, så klager man altså til Israel.

Hva annet enn de usanne påstandene om okkupasjon, for Israel etter avtalen flyttet store jødiske bosettinger fra Gaza, kan dette være tale om?
Jo Gaza er blokkert, hvorfor? Jo fordi myndigheten holdes ansvarlig for alle angrep fra Gaza og så lenge det vedvarer, ja så kan ikke blokaden oppheves. Betyr det at ingen varer kommer inn til Gaza? Joda, flottillaaksjonen for noen år tilbake viser at Israel inviterte denne flåten å ta iland i Ashdod, en av de største havnene i regionen, for alle varer som går inn til Gaza blir kontrollert og sendt videre herfra. Så kommer disse påstandene om at Israel er ansvarlig for forholdene for sivilbefolkningen, der de ikke får vann eller strøm. Joda, det gjør de, og det fra Israel, men de betaler rett og slett ikke for denne varen, og hva annet kan man stenge kranene til de som ikke vil betale?

Så kommer mitt poeng:
Om innbyggerne i Gaza, et stramt muslimsk land, hadde klaget til sin egen valgte regjering, hva hadde skjedd da?
Jeg vet og måtte sende info om dette til NRK under Gazakrigen i 2014 når jeg befant meg i Israel på dette tidspunktet. Jo informasjonen handlet om de som gravde disse tunellene som Israel en etter en har sprengt. For at de ikke skulle røpe hvor tunellene befant seg, så likviderte Hamas tunellgraverne.
Hva forestiller naive nordmenn seg at dersom innbyggerne hadde klaget til Hamas som er den folkevalgte myndigheten i Gaza hadde skjedd om de klaget til dem?
Det er ingen tvil, eller det bør ikke herske tvil om hvor umulig disse innbyggerne hadde løpt mye høyere risiko enn å protestere og raljere mot Israel som det påskudd for i det hele tatt å få utløp for sin frustrasjon.
Jeg synes enhver oppegående nordmann bør reflektere hvem de støtter og på hvilke premisser man gir denne støtten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt