Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Plast på hjernen

Det er lettere å begynne med bærenett enn å slutte å fly.

Publisert: 18. mai 2018

For noen dager siden kjørte jeg E18 gjennom Lier. Jeg lot blikket vandre over jordene der bøndene har pakka årets avling inn i plast for å beskytte de skjøre plantene mot frost. Min umiddelbare tanke var: «All den plasten! Hvordan skal de få den inn i en blå pose?»

Da skjønte jeg at det hadde gått for langt.

Plastradar

Det er vanskelig å si nøyaktig hva som skjedde, men plutselig fikk jeg plast på hjernen. Nå har jeg tannbørste i bambus, termokopp i rustfritt stål, og en indre radar som hyler hver gang den oppdager noe som ligner på petroleumsbasert engangsmateriale.

Når jeg går i frukt- og grøntavdelinga i matbutikken, ser jeg bare plast. Agurk, paprika og gulrøtter blir til plast, plast og plast. Plastberget blir så overveldende at jeg får lyst til å flykte til kjøttdisken. Uheldigvis er det plast der også.

Riktig og feil 

Etter at en syk hval ble funnet med 30 plastposer i magesekken i fjor, har oppmerksomheten rundt plastsøppel som miljøproblem økt betraktelig. Byrådet i Oslo har lova å bli den første byen i verden som kutter ut unødvendig engangsplast. Meny har varsla at de vil gjøre det samme.

Som forbruker er det vanskelig å vite hva som er riktig. Mange grønnsaker holder seg ferske lenger når de er pakka i plast, og dermed blir det mindre matsvinn. Reduserer du plastemballasjen og dermed kaster mer mat, er det verre for miljøet enn hvis du bare kaster plasten.

Samtidig er noen pakker så store at jeg blir tvunget til å kjøpe flere gulrøtter enn jeg egentlig trenger, og dermed ender opp med å kaste både plast og mat. Hadde det vært bedre om jeg bare kasta gulrøttene?

Ut med det! 

Jeg føler sterkt behov for å kompensere – for min egen samvittighets skyld. Så jeg bytter ut sjampoflaska med en emballasjefri sjampobar, som i praksis bare er et fancy navn på et overprisa såpestykke. Den smelter og etterlater seg et hvitt belegg på dusjveggen. Jeg må spraye med kjemikalier for å få glasset reint igjen.

Jeg bytter plastfolien med bivokswrap, et voksa tøystykke, og er veldig fornøyd med valget, helt til en kollega påpeker at biene ikke akkurat har det så greit for tida, de heller.

Mugg

Inni meg gjenopplever jeg skrekkscenarioet fra romanen Bienes historie, der den kinesiske befolkninga må håndpollinere trær for å sikre nok mat til alle. Men så kommer plasthvalen tilbake på netthinna, og den har jo allerede magen full av engangslinsene jeg skylte ned i do i et skikkelig svakt øyeblikk, og kanskje er det akkurat denne klumpen med plastfolie som drepte hvalen, som helt sikkert var sin arts aller siste håp.

Så kommer jeg på at de fleste av de såkalte bivoksarka mine faktisk er veganske og laga av plantevoks. Og at jeg måtte kaste flere fordi de ble fulle av mugg etter at jeg glemte en halv sitron nederst i skuffen i kjøleskapet.

Gafler

Innerst inne plager det meg at jeg har en livsstil som belaster miljøet. Jeg vil gjerne bidra, og det er lettere å begynne med bærenett enn å slutte å fly. Men jakten på en grønnere hverdag gjør meg svimmel. I skuffen ligger en bunke plastgafler jeg verken kan bruke eller har samvittighet til å kaste.

I tillegg viser det seg at en engangskopp har mindre miljøbelastning enn en flergangskopp hvis du vasker porselenskoppen hver gang du har brukt den. Bruker du engangskoppen to ganger, og porselenskoppen en, vinner engangskoppen – selv om den er lagd av plast.

250 år 

Forvirringa blir total når jeg finner ut at danske forskere mener du må bruke et bærenett i bomull 7.100 ganger før det er mer miljøvennlig enn en plastpose.

Hvis jeg skal spare miljøet for alle bomullsbærenettene jeg har skaffa meg de siste årene, må jeg med andre ord handle 85.200 ganger før jeg forlater verden. Hvis jeg går i butikken hver dag, bør jeg håpe at jeg passerer 250 år med god margin, hvis ikke sliter jeg med å få miljøregnskapet til å gå opp.

Det er altfor mange fine bærenett der ute. Jeg vurderer å skaffe meg en ny sjampobar for å kompensere.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Hallvard Jørgensen

78 innlegg  1479 kommentarer

Takk for artikkelen

Publisert over 2 år siden

Takk for god og viktig artikkel. Eg kunne ha mange tankar om dette. Men kunne ein ikkje vere tilgjeven for å tenke at dei problemstillingane som du nemner, peikar i retning av at noko er fundamentalt gale med måten vestlege samfunn og livsstilar er? Ikkje berre når det gjeld plast, men heile systemet, på mange vis? Økonomisk, økologisk, sosialt, helsemessig etc. Eg er glad det vert sett fokus på problemstillingane, og håpar på fleire sunne og konstruktive motkulturar. 

Kommentar #2

Marianne Solli

19 innlegg  1547 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Det var i hvert fall fryktelig trist å se et TV-program fra Kina, der mange familier levde på plasthauger ... store som berg. De hadde som arbeid å sortere disse skitne plastbitene for gjenvinning, tror jeg. Av og til fant de noe "nyttig" og da strålte de opp. Barna drømte om å kunne få gå på skole, men de klarte ikke å få samlet nok penger til å kunne flytte. 

Og hva skjer med havsaltet når mikroplasten elter seg sammen med saltet? Alt dette er bare trist.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere