Verdidebatt

La grunnlovsmåneden gi inspirasjon til skikkelig debatt

Mai er måneden for omtanke for grunnlov og frihet. Da tenker vi ekstra godt på vår frihet, ikke minst vår ytringsfrihet. Og vi bruker vår fantastiske ytringsfrihet til å holde flotte festtaler om frihet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Og av og til sniker det seg inn noe om velferdsstaten der også, selvom det nok var ganske fjernt for grunnlovsfedrene.

Et søk i Google Trends støtter opp om at det er i mai måned vi er opptatt av Grunnloven, og for grunnlovsjubileumsåret vises – ikke uventet – ekstra stor interesse for søketermen «Grunnloven» i mai måned (og 2014 har også andre perioder med større interesse enn det ofte er i andre år i mai).

Det er forsåvidt naturlig at når vi feirer og fester, at vi er mer opptatt av nettopp det vi feirer. Og festtaler er det intet galt med. Likefullt holder det ikke med festtaler.

Statsviter Johan P. Olsen skrev i en oppsummering av grunnlovsjubileumsåret 2014Norsk statsvitenskapelig tidsskrift 2/2015:

Hovedmønsteret er bursdagsfeiring, oppdatering og retorikk knyttet til den dominerende fortellingen om det norske folkestyret. Jubileet er ikke brukt til en bred vurdering av hvilken politisk orden som er mulig og ønskelig. Jubileets bidrag til å forstå faktiske maktforhold og videreutvikle demokratiet har vært beskjedent.

Vi er jo glad i å feire og feste, vi nordmenn. Og så har vi det veldig godt, kanskje for godt. Ved flere anledninger er Norge fremstilt som vinner av en FN-kåring over verdens beste land å bo i. Ifjor ble nordmennene kåret til verdens lykkeligste folkeferd.

Kanskje gjør dette at vårt oljesmurte samfunn vernes mot kritikk? Kanskje gjør dette at vår konsensusorienterte samfunnsdebatt beskyttes mot nødvendig kritikk? For hvem skal komme her og komme her når vi har et så flott samfunn med nye oljepenger som kommer hver dag, og verdens beste land å bo i med den lykkeligste befolkningen?

For noen temaer går selvfølgelig samfunnsdebatten for full guffe, f.eks. når det gjelder innvandring, et spørsmål der debatten er blitt ganske så polarisert. Men vi er allikevel fortsatt i stor grad preget av konsensus i samfunnsdebatten. Er vi villige til å diskutere den såkalte velferdsstaten utover bare justeringer?

Og er vi villige til å diskutere det som vi feirer hver 17. mai, nemlig Grunnloven, demokratiet og friheten, et tema som jeg selv har problematisert som redaktør for en debattbok, utover et overfladisk nivå?

Er det systemet vi lever med idag det best mulige? Går utviklingen av vårt demokratiske system utelukkende i en positiv retning? Er vårt system bedre enn det de har i Liechtenstein eller Monaco? Eller er det kanskje omvendt?

Gled dere til festtalene, og fest som seg hør og bør. La oss så ta det videre og få litt ordentlig debatt. Når vi har det så trygt og godt og er så overbevist om at de konvensjonelle synspunkter er de rette, bør samfunnet være så robust at vi nettopp tåler utfordringer til konsensusen.

God 17. mai!

J.K. Baltzersen er forfatter, samfunnsdebattant og redaktør av antologien/debattboken Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt