Spaltist Bernt Aksel Larsen

Næringsdrivende og medlem av Brunstad Christian Church

Grisemeldinger og rundkjøringer

Russefeiring og knuteregler blir med jevne mellomrom tatt opp som kuriøse tema i utenlandske aviser, i artikler som vanligvis levner Norge liten ære.

Publisert: 14. mai 2018 / 558 visninger.

I april var nyhetsbildet preget av grisemeldingen til Liv Signe Navarsete fra partikollegaer på hyttetur. «Det er tydelig at det finnes en ukultur i Senterpartiet som det må ryddes opp i», sa tidligere partileder Åslaug Haga til VG.

Siden i fjor høst har MeToo-kampanjen vist at Senterpartiet er langt fra alene om å ha slik ukultur. Det er få grupper som har sluppet unna. Etter syv måneder med avsløringer og debatt virker det likevel fortsatt som om ingen egentlig makter å gjøre noe med det underliggende problemet.

Vi er nå midt i den perioden da titusenvis av ungdom markerer sin overgang til de voksnes rekker. For mange betyr dette russefeiring, med et høyt alkoholkonsum og løssluppen sex. Russefeiring og knuteregler blir med jevne mellomrom tatt opp som kuriøse tema i utenlandske aviser, i artikler som vanligvis levner Norge liten ære.

Som argument for russefeiringen blir det hevdet at det er sunt for ungdom å bryte ut av etablerte konvensjoner og begrensninger. Men det er vanskelig å se hvilke konvensjoner og begrensninger de voksne har lagt på ungdommen som skulle rettferdiggjøre en slik form for markering som russefeiringen ofte blir.

Døve ører. 

Hvert år leser vi om bekymrede rektorer og skoleansatte som fortvilet ser ungdom rive ned en del av det grunnlaget som de skulle bygge voksenlivet på. De tar til orde for å avskaffe, eller i det minste radikalt endre, russefeiringen. Merkelig nok taler de stort sett for døve ører.

Jeg hører heller ikke mange politikere eller samfunnsdebattanter som ønsker å få gjort noe med holdningen om at å ha det gøy betyr overstadig beruselse. Enda færre er det som argumenterer for at seksuell eksperimentering, og stadig mer utflytende grenser, er negativt for samfunnsutviklingen. Å snakke om ansvarlighet på disse områdene er svært lite populært og gir stempel som mørkemann eller det som verre er.

Skogen i fyr. 

I dette lyset blir oppmerksomheten rundt grisemeldingen til Navarsete dobbeltmoralsk. Skal man bekjempe skogbrann er man ikke fornøyd med å konsentrere seg om å slukke flammene i en busk når hele skogen står i full fyr. Å etterforske og politianmelde kan nok være på sin plass, men hva med brannen i resten av skogen?

Det er mange som angriper meldingen som ble sendt, men ingen som angriper det fenomenet at når de unge politikerne skulle ha det gøy sammen måtte det skje som en fyllefest. Er det virkelig så sjokkerende at når rusen har tatt bort de normale hemningene hos ungdom – og da snakker vi om ungdom som i stor grad er opplært til at grenser er usunt – blir resultatet nettopp det Navarsete opplevde?

Utlendinger som kommer til Norge ser at det er mange rundkjøringer her i landet. Debatten om grisemeldingen er preget av at vi befinner oss i en rundkjøring. Vi kan etterforske, politianmelde, og gjerningsmannen får sin straff. Men uten å ta tak i det bakenforliggende problemet – de holdningene vi legger ned først i ungdommen og etter hvert i resten av samfunnet – kommer vi ikke videre. Ganske snart har vi tatt en ny runde og er tilbake i samme situasjon.

Mindre rus. 

Enhver tidsepoke har sine utfordringer. Vi er heldige og lever i en tid med både fred og velstand, men både det norske samfunnet og verdenssamfunnet står likevel foran store utfordringer. For å løse disse trenger vi mindre rus og mer edruelighet. Vi trenger mindre løssluppenhet og mer ansvarlighet. 

Når en ungdom går over i de voksnes rekker er det på sin plass å markere at det er på tide å ta på seg de byrdene som samfunnet pålegger. Det er på tide å vise at man vil opptre som en ansvarlig borger. Heldigvis er det en hel del ungdom som velger ansvarlighet og måtehold, som ønsker å ta vare på den plattformen de har bygget for livet. Det er disse vi burde støtte opp om, for det er ved å stimulere til slike valg vi kan komme ut av rundkjøringen.

Trykket i Vårt land 14. mai 2018

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

508 innlegg  2074 kommentarer

Comfortsonen

Publisert 8 måneder siden

Russen glemmer en ting; utdanning er ikke en selvfølge. Samtidig måtte de som ville videre ofte flytte fra hjemstedet for å etablere seg på nytt i isolasjon, ensomhet og få hjemreiser. 

Livet var hardt, men gleden var stor da eksamensdokumentene lå på bordet. Beviset for at man hadde mestret livet der ute. 

Senere kom arbeidsevnen til nytte opparbeidet gjennom flere sommerferier og høytider. Voksenlivet var startet. Familie og bolig stod på planen. 

Jobbingen, familien og kravene fra samfunnet gjorde hverdagen full av aktiviteter. Vedlikehold, oppdatering og fokus på helsen gjorde fritiden meningsfull og aktiv. Lønnen var ingen ting å skryte av for kvinner i arbeidslivet-fortsatt henger de etter på mange måter. De var underbetalte ofte misbrukte ressurser, som skapte velferd og mindre risiko for andre.

Pepper i håndvesken var ganske vanlig på tur med fremmede. Rusmidler var ikke vanlig i hjemmet. Det tilhørte de ressurssvake gruppene med få midler og de med høyest utdanning og god tilgang ( bl.a leger).

Ferien var aktivitet, avkobling og sosiale relasjoner.  

Gud var fortsatt et fast holdepunkt for verdisettet i familien mange steder. Kritikken mot løssluppenhet og besettelse var der som en pirk i samfunnsmoralen. Kunnskap om samfunnet fikk man i hjemmet. Å beskytte seg selv var en verdi for å hjelpe andre.

Miljøet gjaldt like mye menneskelig innhold som forsøpling og klimautfordringer. Treverket som bygningsmateriale stod høyt på 70-80 tallet.

Hva er ungdommen opptatt av i dag? Fest og moro. Voldtekter og rusmidler (Drekka, pule spy og slåss). Reiser og forbruk.  

Inntektene er i comfort sonen. Ingen kan leve der for lenge uten å ta skade. De fleste ungdommer er påvirket av hverandre. De vil ikke skille seg ut. Mobbing og trakassering er en utfordring bestandig. 

I dag er voksne slitne av avhengighet.  De slapper av i avhengigheten, taster, liker og poser.

Å stoppe opp kan være nødvendig. Tenke selv. Hva vil jeg med livet mitt?

Sløvhet demper følelsene. Man får vondt av følelser som ikke brukes. Sterke midler som liv og død blir noe for de som ikke makter. Muskler som ikke brukes, blir smertefulle. Muskler som skades av vold og overbelastning blir slappe, paralytiske. 

Hodet må være i takt med styrken i musklene i en gjensidig balanse. En uke på fylla tar min. en mnd. og bygge opp igjen . Mange slike uker gir frafall av energi og krefter i store deler av året. Tenk før du handler instinktivt, på impuls. Livet blir litt som man gjør det til. Ta avstand fra de som ikke vil deg vel. Våg å skille deg ut på en positiv og sunn måte. Elsk deg selv. 

2 liker  
Kommentar #2

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

Vidsyn i alkoholisert frisinn ?

Publisert 8 måneder siden
Bernt Aksel Larsen. Gå til den siterte teksten.
Som argument for russefeiringen blir det hevdet at det er sunt for ungdom å bryte ut av etablerte konvensjoner og begrensninger. Men det er vanskelig å se hvilke konvensjoner og begrensninger de voksne har lagt på ungdommen som skulle rettferdiggjøre en slik form for markering som russefeiringen ofte blir.

Mange foreldre mener at dersom de ikke stiller krav til sine barn, behøver de heller ikke å stille krav til seg selv.  Noen vil kalle det en vinn-vinn situasjon.

Friheten balanserer ofte på en svaiende line mellom intellektuellt 'vidsyn' i den ene enden og et 'dionysisk frisinn' i den andre. Vår norske kultur domineres av frisinnet, men helst vil den forstå seg selv som vidsynt.

2 liker  

Siste innlegg

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 1 time siden / 30 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 1 time siden / 51 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 2 timer siden / 55 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 2 timer siden / 31 visninger
Nå treng KrF samling
av
Karl Johan Hallaråker
rundt 6 timer siden / 66 visninger
Hvorfor feilet Hareide?
av
Lars Kolbeinstveit
rundt 7 timer siden / 485 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82736 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44697 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35589 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
9 måneder siden / 28935 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22890 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22514 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22377 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20420 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19465 visninger

Lesetips

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 1 time siden / 30 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 1 time siden / 51 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 2 timer siden / 55 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 2 timer siden / 31 visninger
Jeg melder meg ut av KrF
av
Lars Sørumshagen
rundt 7 timer siden / 260 visninger
Sett fra grasrota
av
Arna Østnor
rundt 7 timer siden / 119 visninger
Hamskifte for norsk landbruk?
av
Trond Klaape
rundt 7 timer siden / 197 visninger
Svar til innlegg fra Karl Øyvind Jordell
av
Ole Inge Bekkelund
rundt 8 timer siden / 48 visninger
Skader KrF, ikke Frp!
av
Ola Ødegaard
rundt 8 timer siden / 83 visninger
Les flere

Siste innlegg

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 1 time siden / 30 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 1 time siden / 51 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 2 timer siden / 55 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 2 timer siden / 31 visninger
Nå treng KrF samling
av
Karl Johan Hallaråker
rundt 6 timer siden / 66 visninger
Hvorfor feilet Hareide?
av
Lars Kolbeinstveit
rundt 7 timer siden / 485 visninger
Les flere