Leder

70 år

Retten til en jødisk stat er anerkjent av det internasjonale samfunnet. Vi støtter også fullt og helt opp om den.

«Skulle en nasjon bli født på en dag?». Disse ordene fra profeten Jesaja siteres ofte om opprettelsen av staten Israel. Klokka fem i ettermiddag er det 70 år siden Israel ble erklært som selvstendig stat.

Staten Israel ble da også til i det øyeblikket. Faktisk var det inntil da ikke kjent hva staten skulle hete. Ulike navn var foreslått, blant annet Sion og Judea. Men nasjonen Israel ble ikke født i det øyeblikket. En lang prosess både før og etter 1948 har formet nasjonen.

Uavhengighetserklæringen fra 1948 nevner noen viktige begivenheter som skapte nasjonen Israel: Opprettelsen av den internasjonale sionistkongressen i 1897, Balfour-erklæringen om et jødisk hjemland i 1917, nazistenes holocaust i Europa og FNs vedtak om opprettelsen av en jødisk stat i Palestina 29. november 1947.

I de femti årene fra sionistkongressen til opprettelsen staten var det bygd opp et jødisk samfunn i Palestina, et samfunn av innvandrere fra mange kanter. Det de hadde til felles var en jødisk identitet basert på felles tradisjoner og religion.

Det var dette jødiske samfunnet som i 1948 sto fram og erklærte seg som en stat. Det skjedde akkurat denne dagen fordi de britiske kolonistyrkene skulle forlate landet dagen etter – på en sabbat. Samtidig falt de første bombene fra egyptiske fly over Tel Aviv.

Israel ble til i krig, og har alltid måtte kjempe for sin eksistens. Men Israel har overlevd, og står i dag sterkere enn noen sinne, med en sterk og avansert økonomi og et levende og blomstrende kulturliv.

«Det jødiske folket har rett til å være herrer over sin egen skjebne som alle andre nasjoner i sin egen stat», heter det i uavhengighetserklæringen. Denne retten til en jødisk stat er anerkjent av det internasjonale samfunnet. Vi støtter også fullt og helt opp om den, og om denne statens rett til å forsvare sin eksistens.

Men også det palestinske folkets har rett til å være herrer over egen skjebne. I dag bor det litt under 7 millioner jøder og litt over 7 millioner palestinere under israelsk kontroll. Å gi alle disse sine rettigheter og samtidig bevare den jødiske staten, blir Israels store utfordring i årene som kommer.

Trykket i Vårt land 14. mai 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder