Roald Øye

Pensjonist
212    2114

Stormløpet mot Israel er i gang.

Venstrevridde journalister og reportere i ulike internasjonale medier, i NewYork Times, i Washington Post og i Haaretz i Jerusalem har liten eller ingen påvirkning på den israelske opinionen. Den har gjennomskuet de grovt fordreide bilder i nyhetssendingene fra Gaza. Det er heldigvis folket, landets velgere, og ikke mediene, som bestemmer Israels fremtid.

Publisert: 12. mai 2018 / 21234 visninger.

 

 

Begivenhetene i Gaza driver velgerne lenger og lenger vekk fra de posisjoner som Jerusalem Street og likesinnede fredsforkjempere på den politiske venstresiden, arbeider for.

Det er ikke Israels «duer» som nå har blitt «hauker». Det er Israels velgere, landets jødiske og arabiske borgere, som i lang tid har foretrukket nasjonalistiske kandidater fremfor deres ettergivende rivaler på den politiske venstreside. Siden Golda Meir gikk av i 1977, er det paradoksalt nok 4 ikke-Likud-kandidater, som har blitt valgt til statsministre i Israel,  Yitzhak Rabin, Ehud Barak, Ehud Olmert, Ariel Sharon, og de kjempet alle for partiprogrammer, som gikk imot opprettelse av en palestinsk stat. Det gjør også det store flertall av dagens israelere.Verdenssamfunnet derimot holder fremdeles fast ved at det er eneste farbare vei fremover.

Benjamin Netanyahu har etter 1996 periodevis sittet på gjerdet i dette spørsmålet, men nå har han falt ned på flertallets side. Det er fremdeles mange israelske “middelhavsfarere” som i teorien kunne tenke seg å stemme både på høyresidens  og venstresidens partier, men nyhetssendingene fra Gaza driver dem nå over til den nasjonalistiske siden, der Benjamin Netanyahu og de andre statsministerkandidatene, Gideon Sa'ar og Naftali Bennett allerede befinner seg.

Grunnen til dette skiftet i israelsk opinion er at debatten om Gazas fremtid bare har foregått på det teoretiske plan. Israelsk venstreside, oppmuntret av den amerikansk-jødiske liberale venstreside og USAs presidenter, hevdet at hvis Israel trakk seg ut av Gaza, ville palestinerne leve i fred med den jødiske stat. Noen israelere trodde på løgnen.

Høyresiden i Israel forutså riktignok at hvis de evakuerte Gaza og palestinerne likevel fortsatte å angripe Israel, ville det internasjonale samfunn, representert ved FN og EU, finne utveier til å unnskylde og rettferdiggjøre angrepene. Krigshelten Ariel Sharon trodde ikke på en slik negativ politisk utgang, og beordret derfor tvangsevakuering av 10.000 israelere ut av Gaza. Det mener mange har vært det største politiske feilgrepet i Israels moderne historie frem til i dag.

Verden har opplevd hvordan det gikk både med ham og med evakueringen. Takket være statlige overvåkings- og private videokameraer ser og hører nå israelske velgere på nyhetssendinger i beste sendetid at The Washington Post og New York Times kaller brannbombe-kastende palestinere for fredelige demonstranter, og Haaretz og J Street anklager israelske soldater for å være trigger-happy og for å mishandle uskyldige demonstranter. Løgnene blir ikke lenger trodd på i Israel. Bare Palestina-venner tror på løgnene.

Israelske borgere, landets velgere, kan i disse dager se sannheten med egne øyne: at palestinere kaster Molotov cocktails, at de sender brennende gummihjul for å sette fyr på israelske kornåkre, at de forsøker å rive ned sikkerhetsgjerdet, og at de ser og hører akkurat som det ble dem forutsagt, hvordan venstresiden unnskylder, rasjonaliserer og rettferdiggjør brannbombene. De ser klarere enn noen sinne at uansett hvor ekstremt og voldelig palestinerne går frem, vil den internasjonale venstreside forsvare dem. Uansett hvor mange innrømmelser Israel kommer med, vil palestinerne kreve mer, tiljublet av amerikanske og israelske venstreside-aktivister. Ja, av noen på høyresiden i Norge også.

“Verden”, både sekulære og mange kristne, vil delta i koret som synger anti-israelske sanger, som f.eks “From the river to the sea, Palestine vil be free”. Vi andre må utholde svartmalingen av Israel inntil videre. Den som ler sist, ler best. Vi gleder oss til å oppleve valgnatten om noen få måneder da israelske velgere har avgitt sin stemme i valget til Knesset. Folkets stemmegiving vil være basert på den virkelighet som har blitt åpenbart fremfor deres øyne i mai-dagene 2018, en virkelighet med vedvarende palestinsk hat og ekstremisme som internasjonale medier, også norske, forgjeves har forsøkt å skjule.

Maidagene er ikke over, og mye dramatisk kan ennå skje, før og etter 14-15. mai, da “The march of return” trolig vil nå sitt klimaks i voldsutgydelse.

Palestina-arabere på “Vestbredden”, og deres israelske sympatisører i Eretz Israel, har nå bestemt at de også vil være med på denne marsjen, og vil forsøk å rive ned muren/gjerdet som skiller folkene som bor på bgge sider av den grønne linje. IDF er satt i høyeste beredsskap, men ingen vet hvilke virkmidler hæren (IDF) vil ta i buk hvis det blir gjort forsøk på å bryte ned sikkerhetsgjerdet. Et blodbad ser ut til å være ønsket av Hamas og PLO.

Og verdenssamfunnet, FN og EU, vil fordømme dem som forsvarer seg, samtidig som israelerne feirer sin selvstendighetsdag, 14. mai. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har hittil “tutet med de andre ulvene” i EU når det gjelder USAs annullering av atomvåpenavtalen med Iran, og vil sikkert også gjøre det når flyttingen av den amerikanske ambassaden til Israels hovedstad, Jerusalem, finner sted i slutten av måneden.

To-stats løsningen holder hun også krampaktig fast ved sammen med tidligere storheter, som Carl Bildt og Barak Obama.

 

 

15 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #301

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

sankthansfeiring er overtroisk.

Svar
Kommentar #302

Dag Løkke

10 innlegg  2244 kommentarer

Døperen Johannes

Publisert 4 måneder siden

Sankt Hans er døperen Johannes. Han viste vei til Jesus på sin måte. Vi "feirer ham" med å invitere barn og barnebarn til middag i dag. Det er intet overtroisk ved det. 

1 liker  
Svar
Kommentar #303

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Om løgn og sannhet.

Publisert 4 måneder siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Jeg eier sannheten, ikke bare om Gud, men også om Midtøsten.

Det går an å finne Sannheten, ikke bare om Gud, men også om Midtøsten, hvis vi går til de rette kilder for å finne sannheten. 

Jeg vet også at noen velger å høre på løgn både om Gud og om Midtøsten. Vi lever  i postmodernismens tid. I denne tid er det vanskelig å finne sannheten både om det ene og det andre.

2 liker  
Svar
Kommentar #304

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.

Det går an å finne Sannheten, ikke bare om Gud, men også om Midtøsten, hvis vi går til de rette kilder for å finne sannheten. 

Jeg vet også at noen velger å høre på løgn både om Gud og om Midtøsten. Vi lever  i postmodernismens tid. i denne tid er det vanskelig å finne sannheten både om det ene og det andre.

Jeg skal ikke uttale meg om Gud, men ja, det finnes mange gode kilder til både avtaler, traktater, resolusjoner og dommer, også det historiske forløp for palestinakonflikten. Du ser ut til å mangle både kunnskap til, forståelse av og respekt for disse kildene.

Men du har rett i at det presenteres forskjellige og delvis motstridende syn på hvordan folkerett og andre juridiske forhold skal tolkes. Dette er ikke et tegn på at "vi lever i postmodernismens tid", men hva som har kjennetegnet jussen til alle tider.

Når vi beveger oss innenfor jus og, som i dette tilfelle, folkerett, burde det være lett å forstå at når partene har forskjellig syn, er det ikke advokatene for den ene eller andre part som avgjør hva som er riktig forståelse. Det gjør domstolene.

1 liker  
Svar
Kommentar #305

Anders Ekström

47 innlegg  270 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.

Men en del av spørsmålene putter du vekk iden første setningen i det siterte; som for eksempel dette: Kan han være kjærlighetsfull og rettferdig overfor alle sine skapninger? 

Vi kan vel kun slå fast: Fornuft og tro kan ikke forenes

Ja, det är nog som du säger, förnuft och tro kan icke förenas därför att Guds tankar är lika mycket högre än våra tankar som himmelen är högre än jorden.

 "Kan han være kjærlighetsfull og rettferdig overfor alle sine skapninger?" 

Detta är en mycket djup fråga. Paulus skriver; ".... men Gud bevisar sin kärlek till oss däri att Kristus dog för oss, medan vi ännu voro syndare." Rom. 5:8. Men han skriver även; "Guds rättfärdighet kräver ju, att de som vålla eder lidande få lidande till vedergällning, .... " 2Tess. 1:6. Ja, detta är verkligen en mycket djup fråga, hur skall dessa två, Guds kärlek och Guds rättfärdighet kunna förenas inom Gud själv?  Det står i Kol. 1:20 att Gud har i Kristus försonat allt med sig. Det står även; ".... ty genom Moses blev lagen (Guds rättfärdighet) given, men nåden och sanningen hava kommit genom Jesus Kristus." Joh. 1:17. (Gud rättfärdighet förenad med Guds kärlek.)


Svar
Kommentar #306

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Common ground?

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Hvor personer eller nasjoner blir sett på som å inneha en rolle hvor de oppfyller gudenes planer.

Ikke minst har forskjellige varianter av "landløfte-teoriene" og "endetidsforestillingene" vist seg å inneholde elementer som har vært livsfarlige og tragiske for menneskeheten.

Det ene ord, tar det andre. Slik er det med kommentarer også. Det du kommer inn på her, Hermod Herstad, er så interessant at jeg kan ikke dy meg. Jeg må kommentere  påstandene. 

For det første er det en vesentlig del både av  den kristne og den  jødiske tro at "personer eller nasjoner blir sett på som å inneha en rolle hvor de oppfyller", ikke  gudenes planer, men Guds eller Jahves planer, slik de er fremstilt i de 5 Mosebøkene  og i  Pentateuken.

Det tror kristne og jøder  fullt og fast  på, for Abraham,  Moses og Josva  var tre personer som hadde fått helt spesifikke oppgaver å utføre på vegne av et folk, israelittene,  som Gud hadde utvalgt seg.  Dette  folkets etterkommere, jødene , holder nå på å samle seg i dagens nyopprettede stat, Israel. Det tror vi på.

Derfor er jeg dypt uenig med deg i din påstand  at "Ikke minst har forskjellige varianter av "landløfte-teoriene" og "endetidsforestillingene" vist seg å inneholde elementer som har vært livsfarlige og tragiske for menneskeheten." 

Det tror vi ikke på. Tvert imot! De har vært en velsignelse for menneskeheten. De destruktive elementene som du forestiller deg i landløfte-teoriene og endetidsforestillingene er fri fantasi fra din side og uten dokumentasjon.

Men jeg skal komme deg litt i møte. Det hele kommer an på øynene som ser, om bildet er svart eller hvitt.  Det er et trosspørsmål om Israel er en ulykke eller en velsignelse for menneskeheten. Så langt kan vi være enige?

2 liker  
Svar
Kommentar #307

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Derfor er jeg dypt uenig med deg i din påstand  at "Ikke minst har forskjellige varianter av "landløfte-teoriene" og "endetidsforestillingene" vist seg å inneholde elementer som har vært livsfarlige og tragiske for menneskeheten." 

Vi ser jo ikke minst hvordan disse religiøse vrangforestillingene kan påvirke enkelte kristne som bor trygt i vår egen fredelige andedam? Hvordan krav om oppfyllelse av deres "gudegitte rettigheter", kan lede dem inn til forsvar av mennesklige grusomheter av verste sort. Hvordan disse forestillingene leder til krav om krig, folkemord, etniske rensinger og ufattelige menneskelige lidelser.

All ære til kristne som står for gode, humanistiske verdier og som har vært pådrivere til både utdannelse og helseinstitusjoner, men man skal ikke lese lenge på Verdidebatts tråder før man oppdager at religion har noen langt mørkere sider.

Heldigvis kan jeg se på de fleste av mine kristne og muslimske medborgere som allierte i kampen mot denne menneskefiendtlige fanatismen!

5 liker  
Svar
Kommentar #308

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Jussens ufeilbarhet?

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Du ser ut til å mangle både kunnskap til, forståelse av og respekt for disse kildene.

Men du har rett i at det presenteres forskjellige og delvis motstridende syn på hvordan folkerett og andre juridiske forhold skal tolkes. Dette er ikke et tegn på at "vi lever i postmodernismens tid", men hva som har kjennetegnet jussen til alle tider.

Her var det mye å gripe fatt i, men jeg skal vokte meg vel mot å ta til gjenmæle med sterke uttrykk som jeg er fristet til. Det er flere enn meg  som har gjennomskuet Hestads herske/debatteknikk, og da må vi ikke la han lykkes med sin strategi. Så langt om min manglende kunnskap, forståelse og respekt for kilder.  

Interessant er Hestads påstand om at "dette (uenighet  og justismord)  ikke er et tegn på at "vi lever i postmodernismens tid", men tvert imot hva som har kjennetegnet jussen til alle tider". Juks og fanteri i rettsalene er noe vi må venne oss til,  høres det ut til, og i det stykket er jeg litt enig med ham. Men jeg tror det er noe mer som ligger bak når Israel og jøder er involvert.

Jussen som fagdisiplin er ikke feilfri eller syndfri, slik som matematikken. Derfor er det lett å påpeke feil og mangler i mang en domsavsigelse, slik jeg påpekte i historiens mest hårreisende justismord i Jesus-saken. Vi som tror på en ond makt i tilværelsen, en djevel, som forsøker å forpurre alle gode tiltak, aner hva som sikkert har kjennetegnet jussen til alle tider. 

Folkerettsdomstolen i Haag er intet unntak, sier de som har greie på det. Gyldigheten av flere såkalte domsavsigelser mot Israel har vist seg å være ugyldige fordi de ikke tilfredsstiller domstolens egne retningslinjer. Når Israel blir dømt eller fordømt i internasjonale fora  og organer, særlig i FN,  ser jeg alltid etter  om en hestehov stikker opp av  sakspapirene. Det gjør det som regel.

4 liker  
Svar
Kommentar #309

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Folkerettsdomstolen i Haag er intet unntak, sier de som har greie på det.

Javel, men om du avviser hva folkerettdomstol og folkerettjurister uttaler, bør du kanskje la den debatten ligge? Det er problematisk å argumentere med "folkeretteksperter" samtidig som du avviser de samme ekspertene? Jeg har jo merket meg at du ikke en gang er villig til å akseptere avgjørelser, uttalelser og dommer fra Israels høyesterett ut fra en ide om at disse utgjør en forkastelig, liberal venstreside blant jødene som er villig til å overse kristne fanatikeres landnåmskrav?

3 liker  
Svar
Kommentar #310

Robin Tande

15 innlegg  3722 kommentarer

Så var det her igjen

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
du avslører at du ikke er kjent med hva den kristne tro innebærer om Jesu soningsverk. Noen hull i din kunnskapsmasse om det angjeldende Midtøstenproblem har jeg også oppdaget.

Jeg skrev: "Gud bestemte seg for å la sin sønn gi sitt liv og lide på et kors, som soning for menneskenes synd, slik at de kunne bli frelst." Regner med at du er enig i at dette er en grunnleggende kristen tro og lære. Fortsettelsen, som ble ironisk, var mitt hjertesukk: Hvordan i all verden skal dette gi mening hvis korsfestelsen, som rett nok kan sees som et justismord, ikke var forutsett og forutsatt av denne Guden? Men som Øye hevder, var noe han ikke ville, men grep fatt i og utnyttet til en frelsende soning? Eller hva mente du å si?

Når det gjelder kunnskaper om Midtøsten så er både du og jeg avhengig av våre kilder. Mine lange argumenter på flere tråder i løpet av sju år har vært sitater fra disse kildene, hvis bakgrunn jeg har gitt utførlig rede for. Du og dine meningsfeller har stort sett blitt tause til disse sitatene, og debatten med meg har opphørt.

2 liker  
Svar
Kommentar #311

Gjermund Frøland

10 innlegg  6724 kommentarer

Manus

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Jussen som fagdisiplin er ikke feilfri eller syndfri, slik som matematikken. Derfor er det lett å påpeke feil og mangler i mang en domsavsigelse, slik jeg påpekte i historiens mest hårreisende justismord i Jesus-saken

Men denne rettssaken med påfølgende dom og eksekusjon, stod vel i manus?

1 liker  
Svar
Kommentar #312

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Kristne fanatikere er fæle.

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Jeg har jo merket meg at du ikke en gang er villig til å akseptere avgjørelser, uttalelser og dommer fra Israels høyesterett ut fra en ide om at disse utgjør en forkastelig, liberal venstreside blant jødene som er villig til å overse kristne fanatikeres landnåmskrav?

Shaked: Everyone agrees on Knesset override of High Court - Israel ... 

De som ønsker å sette seg inn i den israelske debatten om Høyesteretts plass i  landets demokratiske system, har et stykke arbeid å utføre,  men kan begynne med referatet i Jerusalem Post 25. desember 2017 fra et møte i Knesset der justisminister Ayelet  Shaked  fra partiet  "Det jødiske hjem"  la frem sitt forslag om justeringer av Høyesteretts udemokratiske  maktutøvelse på lovgivingens område. 

Hun vil snart innføre en praksis som mange land, deriblant, Norge, har hatt i mange år. Den vil redusere den politiske  venstresides  mulighet,  med Høyesteretts hjelp,  til å stoppe flertallsvedtak i Knesset, noe Høyesterett  har gjort i alle år siden ordningen ble innført av Arbeiderpartiet i dets glanstid  i forrige århundre.  De ante kanskje hvilken vei gallup-tallene  for venstresiden ville  gå. 

Ganske riktig!  Ettersom venstresiden i Knesset har skrumpet inn etter hvert eneste  valg siden Begin og Peres forsvant for få år siden, har Høyesterett vært siste mulighet for venstresiden til å ha litt innflytelse på lovgivingens område. Nå er den muligheten snart borte, og det fører til at fortvilelsen og desperasjonen brer seg  -  helt opp til venstresiden i Norge, ja, til og med helt opp til  Vårt Lands debattsider.  Etter vårens palestinske stormløp mot Israels grenser ser det helsvart ut for den israelske venstreside før valget i november 2019. Som man reder, så ligger man. 

Les referatet i Jerusalem Post og gjennomsku humbugen til venstresiden i Israel -  og i Norge på denne tråden.

Robin Tande: "Du og dine meningsfeller har stort sett blitt tause til disse sitatene, og debatten med meg har opphørt".  Du høres  sår ut, Robin Tande, men jeg kan ikke hjelpe for at du ikke har blitt  hørt. 

4 liker  
Svar
Kommentar #313

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Hun vil snart innføre en praksis som mange land, deriblant, Norge, har hatt i mange år. Den vil redusere den politiske  venstresides  mulighet,  med Høyesteretts hjelp,  til å stoppe flertallsvedtak i Knesset, noe Høyesterett  har gjort i alle år siden ordningen ble innført av Arbeiderpartiet i dets glanstid  i forrige århundre.  De ante kanskje hvilken vei gallup-tallene  for venstresiden ville  gå. 

Det er ikke tvil om at organene som representerer den israelske rettstaten, har vært en torn i siden og en hindring for høyresidens forsøk på å ødelegge det israelske demokrati. I tillegg har som kjent Netanyahu og flere andre ledere på høyresiden sine helt personlige årsaker for å innskrenke rettsvesenet makt pga disse ledernes omfattende befatning med korrupsjon og andre kriminelle forhold.


2 liker  
Svar
Kommentar #314

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Etter vårens palestinske stormløp mot Israels grenser ser det helsvart ut for den israelske venstreside før valget i november 2019. Som man reder, så ligger man. 

Ellers er det uunngåelig å merke seg Øyes forakt for den generasjonen av jøder som overlevde Holocaust, som opprettet staten Israel og som formet det demokratiske system som siden har kjennetegnet det.

Denne generasjonen av sionister var sekulære. De var bevisste på at handlingene førte til store lidelser for de andre folkegruppene i regionen, men fant dem likevel nødvendige på bakgrunn av den forfølgelse de var blitt utsatt for i Europa. Tross dette var de preget av vestlige liberale, demokratiske ideer og hadde et ønske om å utvikle den nye staten i tråd med disse ideer så snart nødvendig sikkerhet var oppnådd. Denne utviklingen er den nye israelske høyresiden i ferd med å rasere og planene om Stor-Israel utvikler seg samtidig med den økte innflytelsen fra amerikanske kristenfundamentalister.

Det israelske regimets støttespillere består ikke lengre av verdens jøder hvor et stort flertall omfavner vestlige, demokratiske ideer, men av kristne fanatikere som planlegger endetiden og som ser Stor-Israel som en brikke i disse planene. En brikke på linje med hva Øie har beskrevet Holocaust som.

Et paradoks i denne sammenheng er kanskje at sterkt religiøse jøder, kjeppjager fundamentalistiske kristne som beveger seg inn i deres områder vel vitende om at disse kristnes planer for "nyordning" av regionen, betyr den sikre død for jødisk religion og kultur.

2 liker  
Svar
Kommentar #315

Roger Christensen

4 innlegg  648 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Hun vil snart innføre en praksis som mange land, deriblant, Norge, har hatt i mange år. Den vil redusere den politiske  venstresides  mulighet,  med Høyesteretts hjelp,  til å stoppe flertallsvedtak i Knesset, noe Høyesterett  har gjort i alle år siden ordningen ble innført av Arbeiderpartiet i dets glanstid  i forrige århundre.  De ante kanskje hvilken vei gallup-tallene  for venstresiden ville  gå. 

I alle demokratiske land kan høyesterett eller en egen forfatningsdomstol vurdere om vedtak i parlamentet eller av regjeringen er i tråd med grunnloven. Det er ikke noe plott fra venstresiden.

3 liker  
Svar
Kommentar #316

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roger Christensen. Gå til den siterte teksten.
I alle demokratiske land kan høyesterett eller en egen forfatningsdomstol vurdere om vedtak i parlamentet eller av regjeringen er i tråd med grunnloven. Det er ikke noe plott fra venstresiden.

Tvert i mot har dette historisk vært oppfattet som en garanti mot at venstresiden skulle benytte et demokratisk flertall til å endre forfatningen.

2 liker  
Svar
Kommentar #317

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Patetisk å lese!

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Det israelske regimets støttespillere består ikke lengre av verdens jøder hvor et stort flertall omfavner vestlige, demokratiske ideer, men av kristne fanatikere som planlegger endetiden og som ser Stor-Israel som en brikke i disse planene. En brikke på linje med hva Øie har beskrevet Holocaust som.

Det er patetisk å lese din samtidsforståelse,  Hermod Herstad, for du er ganske langt på jordet i det du skriver: 

 Det israelske  regimets støttespillere består av den israelske stats jøder, som i valg etter valg har støttet høyrepartiene og  gitt statsminister Benjamin Netanyahu overveldede mandat til å styre landet i 4 valgperioder. Det er lenger enn noen annen politiker, inkludert Ben Gurion fra Arbeiderpartiet, har greid.  

På tross av at han har blitt anklaget av venstresiden i deres aviser  for verre politiske forseelser og forbrytelser  enn høyt rangerte  toppolitikere fra venstresiden, inkludert statsminister Olmert og president Herzog. har rettsvesenet ikke funnet noe å dømme statsminister Netanyahu og kona hans for, enda de har blitt gjenstand for anklager om korrupsjon og bestikkelser av groveste slag. 

 Det ser ikke ut til at velgermassen biter på det de leser og hører i venstresidens aviser.  Redaktørene  er svært  misfornøyd med  velgerne  fordi det er så vanskelig å hjernevaske dem. Deres anklager har funnet mye bedre grobunn blant palestinsk-israelske statsborgere,  som har stemmerett til Knesset. De har 11 representanter i nasjonalforsamlingen.  Blant dem har anklagene gått  rett inn. Akkurat som de har gjort hos noen her hjemme.

3 liker  
Svar
Kommentar #318

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Det israelske  regimets støttespillere består av den israelske stats jøder, som i valg etter valg har støttet høyrepartiene og  gitt statsminister Benjamin Netanyahu overveldede mandat til å styre landet i 4 valgperioder. Det er lenger enn noen annen politiker, inkludert Ben Gurion fra Arbeiderpartiet, har greid.  

Dette har Øye helt rett i. Netanyahu har sammen med enda mer høyreekstreme partier, omfattende støtte fra israelske velgere. Israelsk fredsbevegelse og venstresiden generelt, sliter.

Det kan være mange årsaker til dette og det er kanskje noe langt ute i tråden til å begi seg inn på omfattende drøfting av disse? En av årsakene som nevnes og som kanskje er gjenkjennelig for norske innvandringsmotstandere på høyresiden: Omfattende innvandring fra områder med svakt utviklet demokratiforståelse og generell mangel på kompetanse om prinsippene rundt menneskerettigheter.

Men Israels tradisjonelle høyreside er heller ikke naturlige valg for denne velgergruppen og faren er at de finner tilhold i de ytterliggående radikale høyrepartiene. Det ser vi også klare tegn til. Israel har ikke kun en muslimsk minoritet, men også den jødiske majoriteten, splittes i etniske undergrupper med tydelige sosiale skillelinjer.

De politiske taperne ser ut til å bli fredsbevegelsen og grupper som identifiserer seg med vestlige, demokratiske verdier.


2 liker  
Svar
Kommentar #319

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Spøkelser ved høylys dag.

Publisert 4 måneder siden
Roger Christensen. Gå til den siterte teksten.
I alle demokratiske land kan høyesterett eller en egen forfatningsdomstol vurdere om vedtak i parlamentet eller av regjeringen er i tråd med grunnloven. Det er ikke noe plott fra venstresiden.

Din kommentar tyder på at du ikke kjenner den politiske debatt som har pågått i Knesset etter at det ble annonsert før siste valg,  at Israels høyesterett ville bli omorganisert.

 Israelerne  fikk anledning til å ta stilling til forslaget og stemte,  slik vi vet , med stort flertall for de partier som ønsket en forandring. Høyesteretts udemokratiske innblanding på lovgivingens område skulle begrenses slik at Israel kom på linje med andre demokratiske lands praksis.  Det var/er ikke et plot fra høyresiden. Demokratiet vil fungere bedre i Israel etter reformen.

3 liker  
Svar
Kommentar #320

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Skinnet bedrar.

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
De politiske taperne ser ut til å bli fredsbevegelsen og grupper som identifiserer seg med vestlige, demokratiske verdier.

Jeg vil oppfordre alle deltakere på tråden til  å sette seg inn i de politiske tapernes agenda:  Fredsbevegelsen og de grupper som etter sigende identifiserer seg med vestlige, demokratiske verdier. Jeg har gjort det, og det var skremmende lesning. Fredsbevegelsen  er sikkert i god tro med sin agenda, men skinnet bedrar. 

4 liker  
Svar
Kommentar #321

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Demokratiet vil fungere bedre i Israel etter reformen.

Maktbalanseprinsippet mellom lovgivende, utøvende og dømmende makter er vesentlig for en demokratisk rettsstat, men stater har funnet forskjellige måter å organisere dette på. Forskyvninger i denne maktbalansen skjer også gjerne over tid uten endringer i lovverket. I seg selv trenger ikke dette være diskvalifiserende for å bli karakterisert som et demokrati eller en rettstat.

Men utviklingen i Israel er skremmende når vi ser på hvilke temaer som utløser konfliktene mellom utøvende og dømmende myndigheter. Det dreier seg ofte om prinsipielle skranker for myndigheters maktutøvelse. I tillegg har vi maktelitens behov og ønske om å unngå rettsforfølgelser for sine lovbrudd.

Men det er åpenbart at det alltid vil være problematisk å hindre et flertall av velgerne om de skulle ønske å gi sin maktelite diktatoriske fullmakter. Eller at denne makteliten benytter denne tilliten fra velgerne til å avvikle demokratiet. Det siste har vi eksempler på fra historien.

2 liker  
Svar
Kommentar #322

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Den sionistiske entitet.

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Men det er åpenbart at det alltid vil være problematisk å hindre et flertall av velgerne om de skulle ønske å gi sin maktelite diktatoriske fullmakter. Eller at denne makteliten benytter denne tilliten fra velgerne til å avvikle demokratiet. Det siste har vi eksempler på fra historien.

Konklusjonen i Hermod Herstads siste kommentar viser at han benytter seg av antydningens kunst. Han våger ikke å skrive i klartekst  det han trolig mener, at Israel og Tyskland er to  gode  eksempler fra historien på at et flertall av velgere har gitt en maktelite diktatoriske fullmakter. 

Noen  vil sikkert tenke på det Adolf Hitler gjorde  i 1933:  Han avviklet demokratiet i Tyskland. Men Herstad håper naturligvis  at noen også vil tenke på det Benjamin Netanyahu gjør i dag med sitt forslag om å reformere Israels høyesterett. Det er et stort spørsmål om det er sant at Netanyahu vil avvikle demokratiet. Men hvem bryr seg om sannhet i dette spørsmålet? 

Strategien er den samme som i norske og internasjonale medier: Med hjelp av antydningens kunst kan man få sagt mye ufordelaktig om den sionistiske entiteten  i Midtøsten. Det kalles palestinsk løgnpropaganda, og den kommer til uttrykk på de mest finurlige måter. Strategien er en del av "stormløpet mot Israel".

3 liker  
Svar
Kommentar #323

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Noen  vil sikkert tenke på det Adolf Hitler gjorde  i 1933:  Han avviklet demokratiet i Tyskland. Men Herstad håper naturligvis  at noen også vil tenke på det Benjamin Netanyahu gjør i dag med sitt forslag om å reformere Israels høyesterett.

Øye velger å trekke frem Hitler og hans maktovertakelse i Tyskland på 30-tallet, men selv finner jeg langt mer dekkende paralleller i utviklingen i en del øst-europeiske stater i dag.

2 liker  
Svar
Kommentar #324

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Fredsbevegelser på begge sider av Atlanteren.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Jeg vil oppfordre alle deltakere på tråden til  å sette seg inn i de politiske tapernes agenda:  Fredsbevegelsen og de grupper som etter sigende identifiserer seg med vestlige, demokratiske verdier

Redaktør i Jerusalem Post, Caroline Glick, har blinket ut jødiske grupper i USA som hun mener svikter sionismens sak, akkurat som kristne organisasjoner som  Kirkenes Verdensråd og Lutherske Verdensforbund gjør det på denne siden av Atlanteren. Gå inn på Google og les hva de står for! Nettet snører seg om den jødiske staten, som profetert i Skriften.

"Major American Jewish groups have had to deal with the challenge of Jewish anti-Israel groups. Some of them, like Jewish Voice for Peace, exist to serve as fig leaves for antisemites. Some, like J Street, were formed to legitimize anti-Zionism among American Jews and push mainstream Jewish groups away from their traditional support for Israel".

3 liker  
Svar
Kommentar #325

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Treffende sammenlikning?

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Øye velger å trekke frem Hitler og hans maktovertakelse i Tyskland på 30-tallet, men selv finner jeg langt mer dekkende paralleller i utviklingen i en del øst-europeiske stater i dag.

Kan du, Hermod Herstad, peke på ett land i Øst-Europa i dag,  i tillegg til Israel, som du mener er en treffende parallell til Hitlers maktovertakelse i Tyskland på 30-tallet?  Jeg tror du greier det, for sånt er du god til. 

2 liker  
Svar
Kommentar #326

Njål Kristiansen

147 innlegg  20400 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roger Christensen. Gå til den siterte teksten.
I alle demokratiske land kan høyesterett eller en egen forfatningsdomstol vurdere om vedtak i parlamentet eller av regjeringen er i tråd med grunnloven. Det er ikke noe plott fra venstresiden.

I denne forbindelse har den sittende israelske regjering tatt skritt i denne perioden for å bevege seg litt bort fra idealet du beskriver. Statsministeren har forsøkt å rokke ved høyesteretts uavhengighet ved å tukle med prosedyrene for å utnevne dommere, for å få lettere styring med at dommerne er regjeringsvennlige ved utnevnelsen. Slik forvitrer demokratiet og Israel forsterker inntrykket av å være et semi-demokrati som vil synke på demokrati-indeksen. 

1 liker  
Svar
Kommentar #327

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Some, like J Street, were formed to legitimize anti-Zionism among American Jews and push mainstream Jewish groups away from their traditional support for Israel".

Dette er kun propaganda fra Glicks side.  "Traditional support for Israel" blant amerikanske jøder har historisk sett ikke dreid seg om støtte til statlige overgrep mot etniske minoriteter. Den har dreid seg om støtte til en multietnisk stat med like rettigheter til alle innbyggerne selv om den godtar "jødiske særpreg". Denne gruppen av jøder har tradisjonelt motarbeidet rasisme og vært tilhengere av borgerrettsbevegelser.

Det er også i en slik sammenheng vi kan tolke deler av konflikten mellom domstolene og regjeringen. Domstolene har vært en sikkerhetsventil mot regjeringens forsøk på å gjennomføre tiltak som bryter mot prinsipper om like rettigheter for alle innbyggerne. Kort sagt har høyesterett vært en hindring for ar regjeringen skal kunne innføre apartheid i Israel. Jeg tror at også betingelsesløse tilhengere av Israel, bør støtte høyesterett i disse sakene. Den internasjonale motstanden mot Israel vil bare øke om regjeringen lykkes i flere slike saker.

Svar
Kommentar #328

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Kan du, Hermod Herstad, peke på ett land i Øst-Europa i dag,  i tillegg til Israel, som du mener er en treffende parallell til Hitlers maktovertakelse i Tyskland på 30-tallet?  Jeg tror du greier det, for sånt er du god til. 

Det er du som trekker frem Hitler og Tyskland. Ikke jeg. Jeg finner paralleller mellom den politiske utviklingen i noen øst-europeiske stater og utviklingen i Israel. Et eksempel er utviklingen i Ungarn.

Tekstforståelsen din synes å være svært mangelfullt utviklet Øye?

1 liker  
Svar
Kommentar #329

Roger Christensen

4 innlegg  648 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

I denne forbindelse har den sittende israelske regjering tatt skritt i denne perioden for å bevege seg litt bort fra idealet du beskriver. Statsministeren har forsøkt å rokke ved høyesteretts uavhengighet ved å tukle med prosedyrene for å utnevne dommere, for å få lettere styring med at dommerne er regjeringsvennlige ved utnevnelsen. Slik forvitrer demokratiet og Israel forsterker inntrykket av å være et semi-demokrati som vil synke på demokrati-indeksen. 

Det er tydeligvis noen svært betenkelige forslag på bordet ja. I alle land er det en viss diskusjon om hvor langt høyesteretts prøvingsrett skal strekke seg. I nyere tid har menneskerettighetene blitt inkorporert i lovverket i mange land og det må også domstolene ta stilling til. Det er ikke alltid lett å finne noen fasit i slike spørsmål. Men i Israel har det vært foreslått at Knesset skal kunne overkjøre kjennelser i høyesterett og gjennomføre lover som retten har slått ned på. Da setter de ikke en grense for prøvingsretten, de overkjører den. Det vil være en ganske dramatisk utvikling hvis noe slikt blir gjennomført. 

2 liker  
Svar
Kommentar #330

Roger Christensen

4 innlegg  648 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Redaktør i Jerusalem Post, Caroline Glick, har blinket ut jødiske grupper i USA som hun mener svikter sionismens sak, akkurat som kristne organisasjoner som  Kirkenes Verdensråd og Lutherske Verdensforbund gjør det på denne siden av Atlanteren. Gå inn på Google og les hva de står for! Nettet snører seg om den jødiske staten, som profetert i Skriften.

Spørreundersøkelser viser at et klart flertall av amerikanske jøder ønsker en palestinsk stat, selv om det blir med Øst-Jerusalem som hovedstad. De samme undersøkelsene viser at et like stort flertall støtter opp om staten Israels rett til å eksistere, det er ikke bare antisionister som sier de vil ha en palestinsk stat. 

Hvis dette er profetert i Skriften må det sies at Skriften holder med feil side i konflikten.

1 liker  
Svar
Kommentar #331

Njål Kristiansen

147 innlegg  20400 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roger Christensen. Gå til den siterte teksten.
Det vil være en ganske dramatisk utvikling hvis noe slikt blir gjennomført. 

Det er flere eksempler på at Israel ikke er en rettsstat. I en av dagens aviser skrives det om at hvis israelsk politi ønsker det kan de avvæpne palestinere for de mange håndvåpen de besitter inne i Israel og på okkupert land, men dette gjøres ikke fordi politiet ikke tør å gjennomføre handlingen. En konsekvens av dette er også at forbrytelser begått i områder befolket av palestinere ikke blir etterforsket fordi det israelske politiet ikke tør å gå inn i områdene. Ut av slike forhold vokser det ikke lovlydighet og regulerte forhold men videre ufred og misnøye. 

Svar
Kommentar #332

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Flisen og bjelken i Øye.

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Tekstforståelsen din synes å være svært mangelfullt utviklet Øye?

Hvis tekstforståelsen min er det  eneste du syns er mangelfullt utviklet,  er jeg fornøyd. Hvis du leter, finner du kanskje  mer.

2 liker  
Svar
Kommentar #333

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Jeg synes dette blir altfor detaljert for meg. Jeg klarer ikke debattere så nøyaktig om nåværende ting, når jeg ikke har fortussetningene som ligger under klart nok for meg.


Jeg har gått igjennom så godt jeg klarte bøkene til MIFF. Det sier jo litt om hva de lederne til PA uttaler seg. Dessuten har vi at hæren til Israel er veldig moralsk. De arabiske landene er gjennomsyret av antisemmitisme. Det var en hel bok dedikert til frimerker om anti israel propaganda. Og på toppen av det hele har vi Holocaust som ligger i bunn av det hele.


I #282 ønsker du å ha lister over hvem som er anti israel. Jeg vet bare om DNK som årlig har kirkeuka. Politisk er det vel rødt som er mest vokale. Mads Gilbert osv.

1 liker  
Svar
Kommentar #334

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Ufattelig og trist.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.

Hvem denne sammensatte gruppen består av, håper jeg noen på tråden kunne være behjelpelig å identifisere. Jeg har ikke den store oversikten, men  frykter at vi på listen vil finne navn som vi trodde  ikke ville  støtte en djevelsk kampanje mot den eneste jødiske stat  i verden. 

Hvis den kristne menighet på jord, Kirken og dens hyrder, deltar i kampanjen, tror jeg konsekvensene kan bli  dramatiske. En fokusering på temaet, vil bringe oss tilbake på sporet på denne tråden. 

Martin Sandstad  skrev i  #333:  

"I #282 ønsker du å ha lister over hvem som er anti Israel. Jeg vet bare om DNK som årlig har Kirkeuka. Politisk er det vel rødt som er mest vokale. Mads Gilbert osv."

Legg merke til at jeg skrev "Den  kristne menighet på jord, Kirken og dens hyrder",  og spurte om noen  kjente til representanter for denne  Kirken, som deltok i eller sympatiserte med BDS-kampanjen mot Israel. Takk for din respons, Martin Sandstad. 

Arrangørene av den årlige Kirkeuka er en skamplett på  den kristne kirke på jord. Den sist utnevnte biskop til Tunsberg bispedømme,  som tidligere  var leder for KFUK/KFUM har uttalt i ulike medier at han støtter kampanjen. 

 At Verden,  representert ved legen  Mads Gilbert og partiet Rødt er rødglødende tilhengere av kampanjen, burde ikke overraske noen,  men at  representanter fra den kristne menighet på jord også gjør det, er både ufattelig og trist.  

3 liker  
Svar
Kommentar #335

Gjermund Frøland

10 innlegg  6724 kommentarer

Overvurdering

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
 At Verden,  representert ved legen  Mads Gilbert og partiet Rødt er rødglødende tilhengere av kampanjen, burde ikke overraske noen,  men at  representanter fra den kristne menighet på jord også gjør det, er både ufattelig og trist.  

Jeg tror du overvurderer Mads Gilberts mandat som representant for Verden.

Men jeg lurer fortsatt på denne motviljen du har mot kampanjen mot Israel. Er den ikke profetert og følgelig uunngåelig? Skal vi kjempe mot Guds plan?

1 liker  
Svar
Kommentar #336

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Valget er lett.

Publisert 4 måneder siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Skal vi kjempe mot Guds plan?

Godt spørsmål. Det står i Bibelen at de som velsigner Israel, vil Gud velsigne, og vice versa med dem som forbanner Israel. Da er valget lett når jeg i tillegg har jødiske venner og familie i Israel. Hvem vil ikke ha Guds velsignelse over livet sitt? Det teologiske problem som du tar opp, tror jeg Gud vil tilgi meg hvis jeg bommer på målet.

3 liker  
Svar
Kommentar #337

Gjermund Frøland

10 innlegg  6724 kommentarer

Go ahead, punk! Make my day!

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Godt spørsmål. Det står i Bibelen at de som velsigner Israel, vil Gud velsigne, og vice versa med dem som forbanner Israel. Da er valget lett når jeg i tillegg har jødiske venner og familie i Israel. Hvem vil ikke ha Guds velsignelse over livet sitt? Det teologiske problem som du tar opp, tror jeg Gud vil tilgi meg hvis jeg bommer på målet.

Det blir som en Dirty Harry-film. Helten og hans venner får belønningen, men hele plottet er avhengig av at skurkene stiller opp.

Guds folk kan ikke få sitt land på normalt vis. Profetiene tillater det ikke.

Svar
Kommentar #338

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Løgn om Israels høyesterett

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Domstolene har vært en sikkerhetsventil mot regjeringens forsøk på å gjennomføre tiltak som bryter mot prinsipper om like rettigheter for alle innbyggerne. Kort sagt har høyesterett vært en hindring for ar regjeringen skal kunne innføre apartheid i Israel. Jeg tror at også betingelsesløse tilhengere av Israel, bør støtte høyesterett i disse sakene. Den internasjonale motstanden mot Israel vil bare øke om regjeringen lykkes i flere slike saker.

Problemet med maktbalansen i det israelske demokratiet  har dreid seg om hvor stor del av Knesset representanter (tils. 120 rep.) som kreves for at nasjonalforsamlingen ikke kan overkjøres av Høyesteretts veto i en lovsak. Knesset ser ut til å lande på 61 rep.(venstresiden ønsker et høyere antall) Det vil bli en begrensning av rettens mulighet til å stoppe  lovforslag som den  mener er ukonstitusjonell. 

 Venstresiden ønsket en grense som gjør  det mulig for Høyesterett  å beholde den politiske makt over lovgivingen som den,  etter høyresidens  mening, har misbrukt i de senere  år,  etter at Arbeiderpartiet mistet sitt tradisjonelle flertall i Knesset. Det er en kjent sak at det juridiske miljøet i Israel så vel som i mange andre land er overrepresentert med jurister som er engasjert på venstresiden i det politiske landskap. 

Skjevheten slo sterkt ut etter mange års utnevnelser  til Israels høyesterett  fordi Arbeiderpartiet med sitt flertall i Knesset sto for de fleste av disse.  Til slutt slo den politiske skjevheten i Høyesterett så kraftig ut at Likud tok affære og forlangte at Høyesteretts maktmisbruk måtte stoppes. Det er hva Knesset nå er i ferd med å gjøre, og det er intet politisk overgrep, som også noen her på tråden feilaktig  ser ut til å mene:  

"Den internasjonale motstanden mot Israel vil bare øke om regjeringen lykkes i flere slike saker." Kan motstanden mot Israel  bli noe særlig større?

3 liker  
Svar
Kommentar #339

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Kan motstanden mot Israel  bli noe særlig større?

Det kan den åpenbart bli. Mange vil hevde at det internasjonale samfunnet har vært alt for ettergivende ovenfor Israels gjentatte brudd på internasjonal lov og manglende vilje til å gjennomføre vedtak fattet av internasjonale organer og domstoler. Andre stater blir utsatt for omfattende straffetiltak for lignende brudd.

I tillegg vil det bli vanskeligere for etternølerne å la være med å anerkjenne Palestina som stat og nekte denne staten fast plass i FN.

Svar
Kommentar #340

Robin Tande

15 innlegg  3722 kommentarer

Et nytt hjertesukk

Publisert 4 måneder siden

Nå går alt i ball for meg. Det blir for mye med både VM fotball og VD tullball. Det siste får selvfølgelig her gi tapt..

1 liker  
Svar
Kommentar #341

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Naftali Bennett.

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
I tillegg vil det bli vanskeligere for etternølerne å la være med å anerkjenne Palestina som stat og nekte denne staten fast plass i FN.

Det som står på sakskartet for tiden  i Israel er ikke Palestina, men hvordan landets demokrati skal fungere på en bedre måte. Det kan til slutt føre til en løsning av det palestinske problem. 

Bennett tweets 2015 coalition deal, demands Likud support to rein in ...

I april 2018 startet en opphetet debatt i Israels nasjonalforsamling, Knesset, som er en levende illustrasjon på hvordan det israelske demokratiet fungerer i praksis. Det er et forbilledlig eksempel, og i  debatten likner  Israel  lite på en apartheid-stat. Les om debatten som partiformann Naftali  Bennett har dratt i gang ! 

Les Naftali Bennetts, kanskje Israels neste statsministers, kontrovers med Benjamin Netanyahu om omorganiseringen av Israels høyesterett.   Reformarbeidet pågår fremdeles og vil være fullført om ca. to år.   

3 liker  
Svar
Kommentar #342

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

En iboende natur?

Publisert 4 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Statsministeren har forsøkt å rokke ved høyesteretts uavhengighet ved å tukle med prosedyrene for å utnevne dommere, for å få lettere styring med at dommerne er regjeringsvennlige ved utnevnelsen. Slik forvitrer demokratiet og Israel forsterker inntrykket av å være et semi-demokrati som vil synke på demokrati-indeksen. 

Nå opptrer du som krabben som klamrer seg til steinen opp av vannet der  kokende vann i en gryte venter på å ta imot delikatessen. Krabben kunne bare ha sluppet steinen og reddet livet. Det er riktig nok  mot dens natur. 

Du, Njål Kristiansen, lar deg heller  ikke imponere av det israelske demokratiet, etter å ha lest Naftali Bennetts utredning om reformforsøkene hans av Høyesterett?

3 liker  
Svar
Kommentar #343

Njål Kristiansen

147 innlegg  20400 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Du, Njål Kristiansen, lar deg heller  ikke imponere av det israelske demokratiet, etter å ha lest Naftali Bennetts utredning om reformforsøkene hans av Høyesterett?

Det interessante er om Bennetts plan representerer en forbedring for det israelske demokratiet, for alle borgere, eller bare "forbedringer" eller tiltak som gavner jødene. Som ansvarlig regjeringspartner og representant for okkupasjonsmakten er det viktig at det overordnede ansvaret for alle innbyggere ivaretas, og at det kan peke i retning av en fredelig sameksistens, utvikling av nasjonen med en fremtid for alle.

1 liker  
Svar
Kommentar #344

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Like lite som du kan bo sammen med en tiger i ditt hus, like lite kan du ha palestinske fanatikere boende i ditt land, for uansett hvor pent du behandler dem, eller hvor mye penger du gir dem, så vil de til slutt angripe deg og forsøke å drepe deg. Dette er både tigerens og den unge hjernevaskede palestinerens  iboende natur. Begge kan trolig like lite forandre seg.»

Ja, løsning på konflikten virker håpløs når vi ser styrken av hatet og dehumaniseringen av "den andre siden". Her representert av en israeler, men lignende uttalelser kunne selvsagt blitt servert av en representant fra den andre siden.

At slike holdninger sprer seg i en okkupert befolkning mot mennesker som representerer den okkuperende makt, er kanskje forventet. Men stadig flere advarer mot holdningene som også utvikler seg i befolkningsgruppen som knyttes til den okkuperende makt. At det er nesten uunngåelig at det ikke skjer noe med menneskesynet hos en befolkning når en annen befolkningsgruppe okkuperes i over 50 år.

Det er mulig å skjønne hvorfor hatet og behovet for dehumanisering av den annen part, øker i de direkte berørte befolkningsgruppene. Det er derimot vanskeligere å akseptere at det sitter mennesker i fredelige omgivelser her hjemme på berget og ser det som sin hovedoppgave å bidra til hat og dehumanisering av en av partene. Uavhengig av om det er den ene eller den andre part. Religiøs eller politisk fanatisme bidrar selvsagt til dette.

1 liker  
Svar
Kommentar #345

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Når Obama drepte Osama bin laden fikk han applaus. Når Israel tar ut terrorister fordømmer alle. Hva er forskjellen? 


Jeg tror ikke vi bidrar til å dehumanisere noen. Men vi som er kristne og har lest lit bøker om situasjonen ser at saken går dypere enn mange tror. Det er ikke vits å diskutere overfladiske ting, hvis de til slutt ikke betyr noe.


Det at du legger skylden på religiøse er ikke noe nytt Herstad det får vi se mer av i framtiden antar jeg. Men Peter sa, forundre dere ikke over alt som kommer over dere.

2 liker  
Svar
Kommentar #346

Hermod Herstad

0 innlegg  7295 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Det at du legger skylden på religiøse er ikke noe nytt Herstad det får vi se mer av i framtiden antar jeg.

Det er ikke min intensjon å "legge skylden på" alle religiøse, Sandstad. Ikke en gang arvesynden er en del av mitt metafysiske univers! :-)

2 liker  
Svar
Kommentar #347

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Eneste farbare vei til fred i "Palestina"

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Tigeren kan ikke domestiseres på samme måte som en hund. Men det hadde vært ønskelig at alle  palestinere kunne temmes? Noen få av dem har riktig nok blitt det.

Jeg hadde en baktanke med det jeg skrev i kommentar #344. Noen få av palestinerne  har blitt "domestisert",  dvs.  de er glade og takknemlige for at de som arabere er israelske statsborgere med samme rettigheter og plikter som jødiske israelere.  De befinner seg først og fremst nord i Galilea i byen Nasaret der Jesus vokste opp. Mange av dem er drusere og har en religiøs tilknytning til en kristen menighet,  der en  araber er pastor,  og der Jesus-troende palestinere utgjør flertallet. Der er også messias-troende jøder velkomne. 

Slik er menighetssituasjonen visstnok også på noen få andre  steder i Israel, men det er bare  i Haifa jeg kjenner til at det fins en menighet, der en  kristen araber, Daniel Aweida er pastor for begge folkegrupper. Unge arabere i disse menighetene har bedt om,  og  fått anledning til, etter  lang kamp,  å innrulleres i IDF på lik linje med jødiske israelere. Som kristne har de ingen problemer med å akseptere Bibelens budskap om at jødene er fortrinnsberretiget til løfteslandet,  Kanaan, dagens Israel, og de er lykkelige over å leve i et fritt land  side om side med ulike folkegrupper. De har de samme karrieremuligheter som andre israelere, og syns det er dypt urettferdig at noen kaller Israel en apartheidstat, endog kristne palestinere  som driver et Bibel College i Betlehem og har et senter der. 

Senteret blir  ofte  brukt som utstillingsvindu for de palestinske selvstyre-myndighetene, PA og PLO . Både Yasser Arafat og Mahmoud  Abbas har hatt god kontakt med senterets teologiske ledere, ja, forrige leder for Det  Lutherske Verdensforbund,  biskop i Jerusalem,  Munib Younan, ble ofte brukt som taler ved senteret. De  har liten kontakt med de andre kristne i Det hellige land som jeg kjenner godt  til.   

3 liker  
Svar
Kommentar #348

Robin Tande

15 innlegg  3722 kommentarer

Martin Sandstad

Publisert 4 måneder siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Det at du legger skylden på religiøse er ikke noe nytt Herstad det får vi se mer av i framtiden antar jeg. Men Peter sa, forundre dere ikke over alt som kommer over dere.

Kom til å titte inn og blikket falt på det siterte.

Jeg har oppfattet deg som en sindig kristen som søker etter bedre forståelse av vanskelige ting. Du er på mange måter på rett vei, tenk selv. Meningene til slike som Herstad og meg kan du selvfølgelig se i lys av hva vi står for trosmessig. Men det er mange kristne her. Les hva de forskjellige har å si, og hold det opp mot dine egne tanker, logikk og følelser. I så måte ber jeg deg om å tenke godt over hva f. eks. Dag Løkke og flere ydmyke  skriver, Gjør dine sammenligninger med andre som fremstår langt mindre ydmyke  her på tråden. Hvor finner du deg hjemme. Glem at jeg har sagt det, jeg har ikke en fasit og skal ikke dømme, men tar meg lov til å be deg vurdere selv.

Lykke til!

Lykke til!

1 liker  
Svar
Kommentar #349

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Jeg skjønner jeg kanskje ikke har den beste stilen, men jeg tror ikke jeg sa noe jeg ikke kan si til ansiktet til noen? Eller :)


Jeg synes bare debatten har et lavt nivå. Jeg har lest, eller ihvertfall prøvd å lese endel bøker om emnet har du?


Hun er norsk jøde og vil heslt ikke at folk blander seg i kjernespørsmål i debatten.


http://www.verdidebatt.no/innlegg/11689602-kampen-om-eierskapet


Roald ville vel samle kristne og samle informasjon, men dere sporer jo også av. Vi får klare oss med dere når vi ikke har flere kristne som deltar.


Jeg repektere dere uansett som eldre. Det er uansett bra du sier ifra.

Svar
Kommentar #350

Roald Øye

212 innlegg  2114 kommentarer

Hvem blunker først?

Publisert 4 måneder siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror ikke vi bidrar til å dehumanisere noen. Men vi som er kristne og har lest lit bøker om situasjonen ser at saken går dypere enn mange tror. Det er ikke vits å diskutere overfladiske ting, hvis de til slutt ikke betyr noe.


«Religiøs og sekulær sionisme er ikke det samme» skrev jeg som trådstarter i desember 2016 etter at  Donald Trump hadde vunnet presidentvalget dette året:

«Den 19.  januar får USA ny president  som trolig vil innvarsle en ny tid for Israel hvis israelske myndigheter spiller sine kort bedre enn det som nylig ble signalisert av statsminister Netanyahu etter valgutfallet i USA  8. november. 

Det vakte nemlig oppsikt på den politiske høyresiden i Israel da han sa at han så frem til å få drahjelp av Donald Trump til å gjennomføre to-statsløsningen!  Den innebærer som kjent opprettelse av en palestinsk stat i Judea og Samaria. Naftali Bennett, leder for koalisjonspartiet «Jødiske Hjem» reagerte som religiøs sionist med vantro og forferdelse på uttalelsen hans om «å ønske drahjelp» i denne saken. Israels venner verden over ble også overrasket.

Denne politiske uenigheten skaper problemer for Israels skjøre koalisjonsregjering. I alle år siden Ben Gurions dager har den politiske venstresiden i Israel godtatt to-statsløsningen. Den venstreliberale rettslærde professor, Alan Dershowitz, som har forsvart Israel i foredrag over hele verden og skrevet utallige bøker, bl.a. boken «Israels sak», røper i denne boken, akkurat som Netanyahu med sin uttalelse, at han aksepterer to-statsløsningen - og alt hva den innebærer. Det er et svik overfor sionismens sak, mener Naftali Bennett. Det mener også kristensionister.

Det som i alle år har forent verdens religiøse sionister fra Balfours dager i 1920-årene og senere, er Bibelens løfter til jødene om at Kanaans land er deres. Gjenopprettelsen av Israel ser derfor ut til å være et genuint religiøst prosjekt, som mange mener burde ha vært naturlig for den verdensvide kristne kirke å støtte. Det har det ikke vært.»

Dette skrev jeg for over to år siden, og det får meg til å trekke noen linjer videre til kommentaren min på denne tråden i går, den 23.juni.  Jeg pekte på hvor vanskelig det er for indoktrinerte palestinere å få «et fornyet sinn» på jøder. 

Like vanskelig, om ikke vanskeligere, er det for jødene  å få et fornyet sinn i synet på Jesus, som den lovede Messias, og den veien han har pekt på,  som eneste farbare vei til fred i «Palestina», og som jeg gjentok i min kommentar  i går. 

 Da Ben Gurion utropte gjenopprettelsen av staten Israel den 14. mai 1948, siterte han fra Bibelen en profeti om det som nettopp da hadde skjedd. Det var og er et paradoks, for hans sionisme var sekulær akkurat som den var det for alle grunnleggerne av staten i den første tid rundt år 1900. Den britiske utenriksminister Balfour, som utstedte den berømte deklarasjonen om et hjemland for jødene i Palestina, skal derimot ha hatt en religiøs, kristen sionisme som fundament for sitt syn, ulik de jødiske sionistene med Theodor Herzl i spissen, som var leder på den første sionistkonferansen i Basel i 1897. De var alle,  etter sigende,  sekulære sionister alle sammen. Og da kommer jeg til mitt poeng.    

Det er mulig at den sekulære sionismen a-la Ben Gurion og Herzl, trolig var den sterkeste drivkraften  blant de israelske lederne i den første tid etter oppstarten i 1948. Det var  en lykke for Israel,  som fikk avgjørende støtte fra uventet hold  til å komme over kneika i den første kritiske tiden, både fra Sovjetunionen og USA.  

Det var Josef Stalins fatale feilberegning, som sammen med noen andre guddommelige under, reddet staten Israel i dens spede begynnelse. Kibbutzene i Israel liknet til forveksling på filosofien som lå bak den kommunistiske stordriften av jordbruket i Sovjetunionen. Stalin trodde han kunne få et kommunistisk bruhode i Midtøsten. Slik gikk det ikke. Kibbutzene narret ham.

Men også sosialistene i Norge trodde de hadde funnet en solid alliert i det israelske arbeiderpartiet og var interessert i at denne sosialistiske  utposten skulle overleve. Vår forsvarsminister Jens Kristian Hauge i AP sørget i all hemmelighet for å gi Israel tungtvann til å utvikle atomvåpen. Det hadde ingen partier i Norge vært villig til å gjøre i dag, men beslutningen har trolig ført til at ingen arabiske eller muslimske  land har våget å gjøre det palestinske ledere har bedt om i alle år: kaste jødene på havet. Ikke engang Iran har våget å forsøke på det, og Israel har sluppet å bruke våpnene. 

Det dramatiske skiftet i den frie verdens positive holdning til Israel kom etter de to krigene i 1960- og 1970-årene,  som Israel kanskje  vant for overlegent, om enn  på guddommelig vis. Israel ble over natten forvandlet til Goliat etter at  Sovjet gjorde godt igjen sin store tabbe i 1948, og rådet formann Yasser  Arafat  i PLO til å bruke betegnelsen palestinere på "det lille forpinte folket som hadde blitt frastjålet sitt historiske hjemland". Nå var deres kamp  blitt  lille Davids kamp mot  kjempen Goliat. Den forståelsen har gått rett inn  hos de fleste land i FN.

 Den religiøse sionismen, representert ved Naftali  Bennett fra partiet "Det jødiske hjem" står fremdeles sammen med Benjamin Netanyahus mer sekulære sionisme i koalisjonsregjeringen, men det er et spørsmål hvor lenge dette samholdet vil vare, når president Donald Trump om noen dager legger frem sitt lenge annonserte fredsforslag. Det sies at presidenten vil forlange et klart ja eller nei fra begge parter i konflikten. Hvem blunker først? Det blir spennende å se.3 liker  
Svar

Siste innlegg

Nå er det vår tur
av
Sissel Rimehaug Weydahl
rundt 3 timer siden / 14 visninger
0 kommentarer
Personlig åpenbaring
av
Joanna Bjerga
rundt 7 timer siden / 239 visninger
1 kommentarer
Bin Salmans sanne ansikt
av
Vårt Land
rundt 7 timer siden / 126 visninger
1 kommentarer
Kva effekt hadde metoo?
av
Mai Lene Fløysvik Hæåk
rundt 14 timer siden / 171 visninger
1 kommentarer
Hjelp, vi skal bli sosialister
av
Arve E. Aarskog
rundt 20 timer siden / 259 visninger
3 kommentarer
SV sa nei, men gikk likevel
av
Otto Strand
rundt 21 timer siden / 426 visninger
4 kommentarer
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
av
Odd Tarberg
rundt 23 timer siden / 696 visninger
6 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Nå er det vår tur
av
Sissel Rimehaug Weydahl
rundt 3 timer siden / 14 visninger
0 kommentarer
Personlig åpenbaring
av
Joanna Bjerga
rundt 7 timer siden / 239 visninger
1 kommentarer
Bin Salmans sanne ansikt
av
Vårt Land
rundt 7 timer siden / 126 visninger
1 kommentarer
Kva effekt hadde metoo?
av
Mai Lene Fløysvik Hæåk
rundt 14 timer siden / 171 visninger
1 kommentarer
Hjelp, vi skal bli sosialister
av
Arve E. Aarskog
rundt 20 timer siden / 259 visninger
3 kommentarer
SV sa nei, men gikk likevel
av
Otto Strand
rundt 21 timer siden / 426 visninger
4 kommentarer
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
av
Odd Tarberg
rundt 23 timer siden / 696 visninger
6 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
4 minutter siden / 9595 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
10 minutter siden / 9595 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Allmektig Gud?
10 minutter siden / 9595 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Allmektig Gud?
22 minutter siden / 9595 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Allmektig Gud?
26 minutter siden / 9595 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Allmektig Gud?
40 minutter siden / 9595 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9595 visninger
Rolf Kenneth Myhre kommenterte på
Sammen mot anti­semittisme og rasisme
rundt 1 time siden / 169 visninger
Øyvind Johannes Vardenær Evenstad kommenterte på
Hva er greia med relikvier?
rundt 1 time siden / 306 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Allmektig Gud?
rundt 1 time siden / 9595 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Kva effekt hadde metoo?
rundt 1 time siden / 171 visninger
Odd Tarberg kommenterte på
Jesus, Ivar Aasen og sosialisme
rundt 2 timer siden / 696 visninger
Les flere