Roald Øye

Pensjonist
212    2133

Stormløpet mot Israel er i gang.

Venstrevridde journalister og reportere i ulike internasjonale medier, i NewYork Times, i Washington Post og i Haaretz i Jerusalem har liten eller ingen påvirkning på den israelske opinionen. Den har gjennomskuet de grovt fordreide bilder i nyhetssendingene fra Gaza. Det er heldigvis folket, landets velgere, og ikke mediene, som bestemmer Israels fremtid.

Publisert: 12. mai 2018 / 21546 visninger.

 

 

Begivenhetene i Gaza driver velgerne lenger og lenger vekk fra de posisjoner som Jerusalem Street og likesinnede fredsforkjempere på den politiske venstresiden, arbeider for.

Det er ikke Israels «duer» som nå har blitt «hauker». Det er Israels velgere, landets jødiske og arabiske borgere, som i lang tid har foretrukket nasjonalistiske kandidater fremfor deres ettergivende rivaler på den politiske venstreside. Siden Golda Meir gikk av i 1977, er det paradoksalt nok 4 ikke-Likud-kandidater, som har blitt valgt til statsministre i Israel,  Yitzhak Rabin, Ehud Barak, Ehud Olmert, Ariel Sharon, og de kjempet alle for partiprogrammer, som gikk imot opprettelse av en palestinsk stat. Det gjør også det store flertall av dagens israelere.Verdenssamfunnet derimot holder fremdeles fast ved at det er eneste farbare vei fremover.

Benjamin Netanyahu har etter 1996 periodevis sittet på gjerdet i dette spørsmålet, men nå har han falt ned på flertallets side. Det er fremdeles mange israelske “middelhavsfarere” som i teorien kunne tenke seg å stemme både på høyresidens  og venstresidens partier, men nyhetssendingene fra Gaza driver dem nå over til den nasjonalistiske siden, der Benjamin Netanyahu og de andre statsministerkandidatene, Gideon Sa'ar og Naftali Bennett allerede befinner seg.

Grunnen til dette skiftet i israelsk opinion er at debatten om Gazas fremtid bare har foregått på det teoretiske plan. Israelsk venstreside, oppmuntret av den amerikansk-jødiske liberale venstreside og USAs presidenter, hevdet at hvis Israel trakk seg ut av Gaza, ville palestinerne leve i fred med den jødiske stat. Noen israelere trodde på løgnen.

Høyresiden i Israel forutså riktignok at hvis de evakuerte Gaza og palestinerne likevel fortsatte å angripe Israel, ville det internasjonale samfunn, representert ved FN og EU, finne utveier til å unnskylde og rettferdiggjøre angrepene. Krigshelten Ariel Sharon trodde ikke på en slik negativ politisk utgang, og beordret derfor tvangsevakuering av 10.000 israelere ut av Gaza. Det mener mange har vært det største politiske feilgrepet i Israels moderne historie frem til i dag.

Verden har opplevd hvordan det gikk både med ham og med evakueringen. Takket være statlige overvåkings- og private videokameraer ser og hører nå israelske velgere på nyhetssendinger i beste sendetid at The Washington Post og New York Times kaller brannbombe-kastende palestinere for fredelige demonstranter, og Haaretz og J Street anklager israelske soldater for å være trigger-happy og for å mishandle uskyldige demonstranter. Løgnene blir ikke lenger trodd på i Israel. Bare Palestina-venner tror på løgnene.

Israelske borgere, landets velgere, kan i disse dager se sannheten med egne øyne: at palestinere kaster Molotov cocktails, at de sender brennende gummihjul for å sette fyr på israelske kornåkre, at de forsøker å rive ned sikkerhetsgjerdet, og at de ser og hører akkurat som det ble dem forutsagt, hvordan venstresiden unnskylder, rasjonaliserer og rettferdiggjør brannbombene. De ser klarere enn noen sinne at uansett hvor ekstremt og voldelig palestinerne går frem, vil den internasjonale venstreside forsvare dem. Uansett hvor mange innrømmelser Israel kommer med, vil palestinerne kreve mer, tiljublet av amerikanske og israelske venstreside-aktivister. Ja, av noen på høyresiden i Norge også.

“Verden”, både sekulære og mange kristne, vil delta i koret som synger anti-israelske sanger, som f.eks “From the river to the sea, Palestine vil be free”. Vi andre må utholde svartmalingen av Israel inntil videre. Den som ler sist, ler best. Vi gleder oss til å oppleve valgnatten om noen få måneder da israelske velgere har avgitt sin stemme i valget til Knesset. Folkets stemmegiving vil være basert på den virkelighet som har blitt åpenbart fremfor deres øyne i mai-dagene 2018, en virkelighet med vedvarende palestinsk hat og ekstremisme som internasjonale medier, også norske, forgjeves har forsøkt å skjule.

Maidagene er ikke over, og mye dramatisk kan ennå skje, før og etter 14-15. mai, da “The march of return” trolig vil nå sitt klimaks i voldsutgydelse.

Palestina-arabere på “Vestbredden”, og deres israelske sympatisører i Eretz Israel, har nå bestemt at de også vil være med på denne marsjen, og vil forsøk å rive ned muren/gjerdet som skiller folkene som bor på bgge sider av den grønne linje. IDF er satt i høyeste beredsskap, men ingen vet hvilke virkmidler hæren (IDF) vil ta i buk hvis det blir gjort forsøk på å bryte ned sikkerhetsgjerdet. Et blodbad ser ut til å være ønsket av Hamas og PLO.

Og verdenssamfunnet, FN og EU, vil fordømme dem som forsvarer seg, samtidig som israelerne feirer sin selvstendighetsdag, 14. mai. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har hittil “tutet med de andre ulvene” i EU når det gjelder USAs annullering av atomvåpenavtalen med Iran, og vil sikkert også gjøre det når flyttingen av den amerikanske ambassaden til Israels hovedstad, Jerusalem, finner sted i slutten av måneden.

To-stats løsningen holder hun også krampaktig fast ved sammen med tidligere storheter, som Carl Bildt og Barak Obama.

 

 

15 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #201

Dag Løkke

10 innlegg  2265 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Jeg kan ikke se at du har forstått min kommentar slik jeg har ment den, men jeg takker likevel for at du opplever den positivt. 

Svar
Kommentar #202

Hermod Herstad

0 innlegg  7301 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
når mitt religiøse syn bare har maktet å påføre Hermod Herstad litt fandenskap. Likevel er det jo beklagelig at jeg har gjort det. Det var ikke meningen. Han må være litt hårsår.

Ellers oppfatter jeg ikke meg selv som noe offer. Jeg har vært heldig å få vokse opp i en del av verden og i en tidsepoke hvor det religiøse synet jeg viser til, kun er en av mange høyrøstede, men relativt maktesløse ideologiske retninger.

Svar
Kommentar #203

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Åndskamp på hjemmebane!

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Dette var snodig siden jeg oppfatter at din egen fortid som historiestudent, må være tilbragt helt andre steder enn i auditoriet?

Ja, så feil kan man ta! 

Men jeg  syns at vi  skal ta opp igjen trådens tema,  for nå foreligger det også  et stormløp mot Israel i norske skoler, som fortjener å bli debattert på denne tråden. 

En artikkel av MIFFs daglige leder, Conrad Myrland, i den kristne dagsavisen Dagen,  i går den 11. juni, under overskriften "Storstilt anti-israelsk kampanje i skolen",  fletter seg inn i det internasjonale stormløpet mot Israel:  

Inntektene av Operasjon  Dagsverk  1. november i år skal gå til KFUK-KFUM Global og et hjelpeprosjekt for palestinsk ungdom. Dermed gir elever i ungdoms- og videregående skole 20-25 millioner kroner til en organisasjon som kjemper for boikott av 6 millioner jøder og 2  millioner arabere i Israel. Samtidig vil de norske elevene bli offer for en storstilt propaganda-kampanje. 

Hvordan denne kampanjen kommer til å forløpe, blir mer og mer tydelig, skriver Conrad Myrland. I oktober kommer titusenvis av norske skoleelever til å bli undervist om konflikten mellom israelere og palestinere av den ene parten, og som støtter en politikk som vil føre til at det ene folket, jødene,  i siste instans mister landet sitt.    

KFUK- KFUM Global og deres palestinske venner kan gi så mye de vil til denne kampanjen i november, men Israels-venner bør avstå å gi noe som helst til kampanjen,  der "YWCA Palestine" og "Kirkeuka for fred i Palestina og Israel" er dypt involvert.   

En fremtid der Israel er borte fra kartet,  er målet til KFUK-KFUM Globals palestinske samarbeidspartnere. Hvem vil være med på et slikt  prosjekt? Det vil vise seg i tiden som kommer. Conrad Myrland spør til slutt  innlegget sitt: "Hva vil du gjøre for å rette opp bildet av Israel hos skoleelever  i ditt  nærmiljø?"

3 liker  
Svar
Kommentar #204

Jo Andre Isaksen

0 innlegg  126 kommentarer

Herstads motiver og Løkkes kjennskap til dem.

Publisert 4 måneder siden

Hvordan vet du, Løkke, hva slags tanker Herstad har når han skriver? Tror du skal være litt forsiktig med å uttale deg. Det kan faktisk tenkes at Herstad også ønsker å angripe Øye og ikke bare hans meninger. Jeg sier IKKE at det er det han gjør, det jeg sier er at DU ikke vet en døyt om Herstads motiver/indre motiver (selvsagt).

2 liker  
Svar
Kommentar #205

Dag Løkke

10 innlegg  2265 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Det stemmer. Jeg kjenner ikke hans motiver og har kun kommentert det han skriver.  

Svar
Kommentar #206

Jo Andre Isaksen

0 innlegg  126 kommentarer

OK?

Publisert 4 måneder siden

Da bør du kanskje formulere deg noe annerledes? Herstads kraftige ord KAN faktisk også være et angrep på Øye.

3 liker  
Svar
Kommentar #207

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

#157

Publisert 4 måneder siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Martin Luther ble bare ca 63 år gammel. Hadde han dødd fire år tidligere, hadde han "sluppet" dette famøse jødeskriftet på sin "CV". Men vi ønsker jo ingens tidlige død heller. Heller ikke med fem hundre års tilbakevirkende kraft.  

Mye kan sies om Luther og hans syn på jødene.

I begynnelsen var han blåøyd og trodde at jødene ville tro på Jesus bare de fikk høre evangeliet. Luther var, i likhet med utallige kristne den dag i dag, ute av stand til å forstå at mennesker med en annen erfaringsbakgrunn enn hans egen, ville oppfatte evangeliet på andre måter enn han selv gjorde.

Etter hvert som Luther måtte se realiteten i øynene, begynte han, i likhet med mange kristne den dag i dag, å dehumanisere de feiltroende. Problemet, mente Luther, og mange kristne den dag i dag, var ikke at de feiltroende hadde en annen erfaringsbakgrunn og forståelseshorisont, nei, de feiltroende er onde, de er Guds fiender.

De feiltroende, jødene inkludert, velger å trosse Gud.

Så til trådens tittel (Øyes #157). Poenget mitt med å trekke inn Luther var ganske enkelt å anskueliggjøre at alvor kan være mye farligere enn tant og fjas og tull og tøys.

Guds menn må kunne le litt av seg selv og skue sin egen galskap fra ironisk distanse.

 

Svar
Kommentar #208

Anders Ekström

47 innlegg  273 kommentarer

Jesajas profetia

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.

Ordet som Jesaja, sønn av Amos, sa om Juda og Jerusalem:  I de siste dager skal det skje at Herrens tempelberg skal stå urokkelig som det høyeste av fjellene og rage over høydene. Dit skal alle folkeslag  strømme. Mange folk skal dra av sted og si: "Kom, la oss dra opp til Herrens fjell, til Jakobs Guds hus, så han kan lære oss sine veier og vi kan ferdes på hans stier. For lov skal gå ut fra Sion, Herrens ord fra Jerusalem " Han skal dømme mellom folkeslag og skifte rett mellom mange folk. De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene om til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig. Kom,  Jakobs hus. La oss vandre i Herrens lys!      

Her er det ikke snakk om noe stormløp mot Israel, bare om lyse utsikter for Jakobs Guds hus.  Vi får ta med oss Guds langsiktige planer med folket sitt.

Ett gott Guds Ord som du citerar här, denna profetia är oerhört mäktig 

Dock, jag tror inte att vi kan sätta den i samband med den sekulära staten Israel i mellanöstern. Vi måste förstå att Guds vägar är hela tiden progressiva (fortskridande). Palestina blev, från Guds sida, ett avslutat kapitel år 70. "Herrens hus" är inte längre på något berg i Jerusalem och kommer heller aldrig att bli igen. Eftersom Jes. 2:1-5 inte handlar om den Gamla Paktens tid, utan den Nya Paktens tid så måste vi även förstå denna profetia på den Nya Paktens vis. Därför kan vi ej förstå den profetia bokstavligt, vi måste förstå den på ett andligt vis som Paulus beskriver i 2Kor. 3:6 att det skall förstås i den Nya Paktens tid. 

Guds berg och Guds hus är inga fysiska berg eller hus i den Nya Pakt. Det är dem på Jesus troende som är Guds hus i den Nya Pakt; "Och hans hus äro vi, ....." Hebr. 3:6.

Sion och Jerusalem i Jesajas profetia v. 3, handlar på samma vis inte om någon fysisk plats eller stad, utan Sion och Jerusalem är nu, och i kommande tider, byggt av levande stenar så som Petrus beskriver i 1Petr. 2:5; "..... och låten eder själva såsom levande stenar uppbyggas till ett andligt hus, .... "

Det är från den levande Gudens församling, Kristi kropp, som lag skall utgå under det vi kallar för 1000-årsriket, och det är från den levande Gudens stad, en stad bestående av levande stenar, det himmelska Jerusalem,  som Guds Ord skall utgå ifrån i kommande tider, Åp. 21:9-27.  


Svar
Kommentar #209

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7303 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Anders Ekström. Gå til den siterte teksten.
Det är från den levande Gudens församling, Kristi kropp, som lag skall utgå under det vi kallar för 1000-årsriket, och det är från den levande Gudens stad, en stad bestående av levande stenar, det himmelska Jerusalem,  som Guds Ord skall utgå ifrån i kommande tider, Åp. 21:9-27.  

God kommentar Anders.

Selv om det ikke er trådens tema, hva forteller Åpenbaringen oss om Guds rike.

ÅP 21, 3.  Se Guds bolig er hos menneskene.

Skal det forstås som at Gud skal bo hos oss, at det er Gud som kommer til oss?

Jeg ser det i sammenheng med en ny himmel og en ny jord.  Gud skaper altså noe helt nytt fortelles det.  Hva er det nye?  At vi som i paradis etter skapelsen - igjen får ny bolig og bor hos Gud.  Det nye som Jesus opprettet?

Hele fortellingen om Gud og oss mennesker går fra Mosebøkene.  (Eden i 1. Mos 2, 3) og ender i en ny by -  selve staden, det nye Jerusalem.  Det fullendte Guds rike.

Hvorfor understrekes det at det er en by?  Byer på den tiden og også Jerusalem var et trygt sted å oppholde seg,  innenfor bymurene og innenfor portene.  Trygt å være i stedet for risikoen ved å ferdes utenfor.  Bymurene viser det trygge og et godt sosialt liv.

ÅP 21, 10-21

Her beskrives det solide og urokkelige - her vises et rike og et hus som ikke er bygget på sand.  Ingenting kan gå i stykker og tryggheten mot det onde understrekes.  I Guds borg er vi sikret salighet og frelse til evig tid.

I ÅP 26 står det at folkeslagene bærer sin herlighet og ære inn i byen.  De bærer inn æren da æren tilhører Gud alene.  De troende er Guds ære.   Salme 148, 13.  Og Salme 8, 2

  2 Herre, vår herre,
          hvor herlig ditt navn er over hele jorden,
          du som har bredt ut din prakt over himmelen!Svar
Kommentar #210

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

En bønn.

Publisert 4 måneder siden
Anders Ekström. Gå til den siterte teksten.
Det är från den levande Gudens församling, Kristi kropp, som lag skall utgå under det vi kallar för 1000-årsriket, och det är från den levande Gudens stad, en stad bestående av levande stenar, det himmelska Jerusalem,  som Guds Ord skall utgå ifrån i kommande tider,

Jeg opplever deg på nytt, Anders Ekstrøm, som "en tråd-plager"  som med din kommentar, avsporer debatten fordi du befinner deg i et annet originalt  paradigme, som jeg tror ytterst få på denne tråden befinner seg i. Jeg har oppfordret deg tidligere om å starte en tråd der du med din agenda kan boltre deg fritt. Men jeg kan ikke nekte deg deltakelse her, så dette er bare en  høflig anmodning.

2 liker  
Svar
Kommentar #211

Dag Løkke

10 innlegg  2265 kommentarer

Har du hørt på maken!

Publisert 4 måneder siden

Anders Ekström er ingen tråd-plager! Hans kommentar 208 er en høyst relevant kommentar til din kommentar 191. Han avsporer på ingen måte debatten.  

Din "anmodning" er ikke spesielt høflig. Som trådstarter eier du ikke tråden. Du bør tåle uenighet litt bedre enn det du klarer å vise her, Roald Øye. 

3 liker  
Svar
Kommentar #212

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Martin Luther ble bare ca 63 år gammel. Hadde han dødd fire år tidligere, hadde han "sluppet" dette famøse jødeskriftet på sin "CV". Men vi ønsker jo ingens tidlige død heller. Heller ikke med fem hundre års tilbakevirkende kraft.  

Jeg synes det er litt dumt å gi Luther skylden for alt også da? En pastor-venn av pastoren hos oss tok faktisk livet sitt nylig (Mest fordi han hadde endel smerter da, men likevel). Ønsker Gud at vi skal bli kristne for å drepe oss?

Svar
Kommentar #213

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7303 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.
Hele fortellingen om Gud og oss mennesker går fra Mosebøkene.  (Eden i 1. Mos 2, 3) og ender i en ny by -  selve staden, det nye Jerusalem.  Det fullendte Guds rike.

Det en åndelig by.  Der alle våpen er smidd om.  Der den rene kjærligheten er og alle bekymringer er forsvunnet som dugg for lyset eller solen.  Der Jesus er.

Jesu ansikt lyste som solen.  Matt 17, 2

  2 Da ble han forvandlet for øynene på dem. Ansiktet hans skinte som solen, og klærne ble hvite som lyset. 

Det er allerede opprettet. Det nye Jerusalem - det er der.  Det fantastiske - det herlige.  Det er opprettet!

Svar
Kommentar #214

Njål Kristiansen

147 innlegg  20440 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Har du hørt på maken!

Ja, dessverre. Slikt skjer fra tid til annen og er høyst upassende. Det utvises en arroganse man sjelden ser. I dette tilfellet er arrogansen uten ryggdekning da alle argumenter er tilbakevist uten at det ser ut til å ha noe å si for selvbildet. 

2 liker  
Svar
Kommentar #215

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Vi/jeg har et fasitsvar.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Her er det ikke snakk om noe stormløp mot Israel, bare om lyse utsikter for Jakobs Guds hus.  Vi får ta med oss Guds langsiktige planer med folket sitt.

Når jeg deltar i en debatt, glemmer jeg av og til å registrere hva slag forum jeg deltar i med mine tanker og meninger. Da kan jeg komme skjevt ut. Blant troende venner befinner jeg meg i et paradigme der det går an å si det jeg egentlig mener  om teologiske og etiske spørsmål,  som ikke er  politisk korrekte.  

Det er jeg mer forsiktig med å gjøre  her på verdidebatt. Men nå vil jeg være uforsiktig.  Det gjelder spørsmålet om det er riktig å se Guds finger i det som skjer. Med andre ord  om historiens endemål med det som skjer!  

Vi som tror på en Gud som har åpenbart seg i Skriften, sitter egentlig med historiens fasitsvar, og ser de daglige hendelser i lys av den innsikten, og da ser jeg/vi ofte Guds finger i de store og små historiske begivenheter som vi bombarderes med i mediene. Noen ganger er det riktignok  skivebom. 

I spørsmål om jødefolket og Israel  i de siste tider er det flere senarier som rulles opp for en interessert leser, men historien har et mål, og det målet fikk jeg malt for mine øyne av en teolog på lærerskolen i Oslo som senere ble biskop, cand. teol. Per Lønning. Det målet for jødefolket  har jeg senere holdt fast på.

1 liker  
Svar
Kommentar #216

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Bare en anmodning!

Publisert 4 måneder siden

Jeg eier ikke tråden. Det har du rett i, men på samme måte som moderator av og til sletter en kommentar og  sier den bør legges på en nyopprettet tråd, anmodet jeg Anders  Ekstrøm  å gjøre det samme. 

Men jeg skjønner at  du, som Kirkens representanter for øvrig, deler hans erstatningteologi.  Den håpet jeg ingen tok opp på denne  tråden om" stormløpet mot Israel". Men som sagt, jeg kan ikke nekte verken han eller deg å promotere den teologien. Mitt bibelsyn har heldigvis fremdeles mange supportere, og det var noen av disse jeg hadde håpet å få med meg som deltakere på denne tråden. De tar ikke  så ofte ordet på verdidebatt.    

2 liker  
Svar
Kommentar #217

Dag Løkke

10 innlegg  2265 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Jeg forstår faktisk ditt anliggende, men når du kaller din anmodning høflig, så faller det på sin egen urimelighet når du samtidig kaller Ekström for trådplager. Det er verken høflig eller vennlig.   

2 liker  
Svar
Kommentar #218

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Våre agendaer!

Publisert 4 måneder siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Jeg forstår faktisk ditt anliggende,

Jeg forstår din agenda. Den har fritt spillerom  i Den Norske kirke. Du målbærer den godt også her på denne tråden. 

1 liker  
Svar
Kommentar #219

Dag Løkke

10 innlegg  2265 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Takk for komplimentet. Men nå tror jeg vi kan avslutte. Det er ikke så mye mer å si etter at du har proklamert at du har fasiten på forhånd (kommentar 215). Takk for praten!         

Svar
Kommentar #220

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Hvor finner vi historiens fasittsvar?

Publisert 4 måneder siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Det er ikke så mye mer å si etter at du har proklamert at du har fasiten på forhånd (kommentar 215). Takk for praten!         

Vi som tror på en Gud som har åpenbart seg i Skriften, sitter egentlig med historiens fasitsvar, og ser de daglige hendelser i lys av den innsikten, og da ser jeg/vi ofte Guds finger i de store og små historiske begivenheter som vi bombarderes med i mediene. Selv takk for praten.

1 liker  
Svar
Kommentar #221

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

Fasit Luther King

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Vi som tror på en Gud som har åpenbart seg i Skriften, sitter egentlig med historiens fasitsvar, og ser de daglige hendelser i lys av den innsikten, og da ser jeg/vi ofte Guds finger i de store og små historiske begivenheter som vi bombarderes med i mediene. Selv takk for praten.

Luther, den alvorlige, satt på fasiten. 

Luther, den alvorlige, men dog så grunne (jf. Oscar Wilde), var så trygg på sin innsikt i Herrens veier, at han produserte flere jødehatende skrifter med påholden penn (av Gud).

Luther, den alvorlige og autoritære, fikk mange kirker oppkalt etter seg selv, inkludert Dnk.

For min egen del er jeg skeptisk til alvorlige menn med fasit. Jeg har mer sans for avslørende komikere. Ikke minst jødene har mange av dem. Jeg nevner i fleng:

Sacha Baron Cohen, Groucho Marx, Marty Feldman, Victor Borge, you name it.

Svar
Kommentar #222

Anders Ekström

47 innlegg  273 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

ÅP 21, 3.  Se Guds bolig er hos menneskene.

Skal det forstås som at Gud skal bo hos oss, at det er Gud som kommer til oss?

Jeg ser det i sammenheng med en ny himmel og en ny jord.  Gud skaper altså noe helt nytt fortelles det.  Hva er det nye?  At vi som i paradis etter skapelsen - igjen får ny bolig og bor hos Gud.  Det nye som Jesus opprettet?

Hele fortellingen om Gud og oss mennesker går fra Mosebøkene.  (Eden i 1. Mos 2, 3) og ender i en ny by -  selve staden, det nye Jerusalem.  Det fullendte Guds rike.

Hvorfor understrekes det at det er en by?  Byer på den tiden og også Jerusalem var et trygt sted å oppholde seg,  innenfor bymurene og innenfor portene.  Trygt å være i stedet for risikoen ved å ferdes utenfor.  Bymurene viser det trygge og et godt sosialt liv.

ÅP 21, 10-21

Her beskrives det solide og urokkelige - her vises et rike og et hus som ikke er bygget på sand.  Ingenting kan gå i stykker og tryggheten mot det onde understrekes.  I Guds borg er vi sikret salighet og frelse til evig tid.

I ÅP 26 står det at folkeslagene bærer sin herlighet og ære inn i byen.  De bærer inn æren da æren tilhører Gud alene.  De troende er Guds ære.   Salme 148, 13.  Og Salme 8, 2

  2 Herre, vår herre,
          hvor herlig ditt navn er over hele jorden,
          du som har bredt ut din prakt over himmelen!

Du har beskrivit detta så bra, så jag finner inte mycket att tillägga. Men jag tänker på skillnaden mellan det förlorade Eden och den heliga staden som skall komma ned från himmelen, från Gud. Den skillnaden är stor och underbar. I det förlorade Eden kom det onda in, men i den heliga staden skall intet ont någonsin komma in, ty den heliga staden är byggd av heliga, levande stenar, det är stenar som har kommit till och blivit ett med Honom, den levande stenen, Jesus, som för alltid har övervunnit det onda. Så kan det onda och orena aldrig någonsin erövra eller komma in i det Nya Jerusalem. Så skall även människorna till slut en dag få se på allt som Gud har gjort och så skall även de få säga; "..... och se, det var mycket gott." 1Mos. 1:31.   

Svar
Kommentar #223

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Bevisste avsporinger?

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.

Men jeg  syns at vi  skal ta opp igjen trådens tema,  for nå foreligger det også  et stormløp mot Israel i norske skoler, som fortjener å bli debattert på denne tråden. 

En artikkel av MIFFs daglige leder, Conrad Myrland, i den kristne dagsavisen Dagen,  i går den 11. juni, under overskriften "Storstilt anti-israelsk kampanje i skolen",  fletter seg inn i det internasjonale stormløpet mot Israel:  

Det internasjonale stormløpet mot Israel er enda et Guds-bevis, som viser de  troende at Bibelen taler sant om de siste tiders forfølgelse av Guds folk, som inkluderer både arvefolket, jødene og de hedningkristne som er podet inn på det opprinnelige fikentreet. 

Begge gruppene har blitt advart i Bibelen  om at det vil komme vanskelig tider på slutten. At forfølgelsen av dem skulle komme fra en hel verden, har jeg hørt i forkynnelsen i mitt kirkesamfunn fra jeg var liten,  men jeg er overrasket over det mediene nå forteller om  hvem som står bak stormløpet mot Guds folk, de som er ekte grener på fikentreet,  og de som er innpodet.   

1 liker  
Svar
Kommentar #224

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

All the world's a stage, and

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Det internasjonale stormløpet mot Israel er enda et Guds-bevis, som viser de  troende at Bibelen taler sant om de siste tiders forfølgelse av Guds folk, som inkluderer både arvefolket, jødene og de hedningkristne som er podet inn på det opprinnelige fikentreet. 

the proof of the existence of God lies within the fact that we're all acting out his script.

Svar
Kommentar #225

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Det opprinnelige oliventre!

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Det internasjonale stormløpet mot Israel er enda et Guds-bevis, som viser de  troende at Bibelen taler sant om de siste tiders forfølgelse av Guds folk, som inkluderer både arvefolket, jødene og de hedningkristne som er podet inn på det opprinnelige fikentreet.

Bibelskolelærer i NLM,  Øivind Andersen,  skrev i 2006  om historiens fasitsvar, som kristne kan få opplysninger om ved å lese sin Bibel. 

Begrepet denne tids husholdning legger jeg til grunn når jeg uttaler meg om historiens fasitsvar. Hva som vil skje i den neste tids husholdning, vil jeg ikke si noe om. Det får teologene gjøre. De kan uttale seg om Det nye Jerusalem, som hører hjemme der. Den staden vet jeg lite om. Det jeg har skrevet om historiens fasitsvar på denne tråden,  hører hjemme i denne tids husholdning. Det er historien som har blitt skrevet og som vil bli skrevet ned i skolenes historiebøker inntil  Jesu gjenkomst på Oljeberget.

 Overgangen mellom de to husholdningene er vi kanskje midt oppi nå. Temaet er interessant, men samtidig vanskelig.  Det syntes også Paulus,  som skrev i Rom. 11: 33-36:

 Å, dyp av rikdom og visdom og kunnskap hos Gud! Hvor uransakelige hans dommer er, hvor ufattelige hans veier!  Hvem kjente Herrens sinn  og hvem var hans rådgiver? Hvem ga ham noe først så han skulle få noe igjen? For fra ham og ved ham og til ham er alle ting.  Ham være ære i all evighet! Amen. 

Øivind Andersen: Tegn som varsler selve sluttfasen på denne tids husholdning.

2 liker  
Svar
Kommentar #226

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Det nye Jerusalem.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
 Overgangen mellom de to husholdningene er vi kanskje midt oppi nå. Temaet er interessant, men samtidig vanskelig.

I  Åp 21 tales det om Det nye Jerusalem. Per Haakonsen har skrevet om denne staden sett fra en teologisk synsvinkel. Det er ikke mitt fag. Les på Google!

2 liker  
Svar
Kommentar #227

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Umulig å renne Israel i senk.

Publisert 4 måneder siden

Stormløpet mot Israel vil ikke ta slutt før Jesus kommer tilbake på Oljeberget. Det innebærer at staten Israel ikke vil bli kastet på sjøen verken før eller etter at det har skjedd.  

Men nye  anslag mot staten vil vi trolig bli vitne til, og ett er allerede i gang  i et forsøk på å knekke Israel økonomisk. Det er boikotten av Grand Prix,  som er planlagt lagt til Jerusalem neste år, fordi Netta Barzilai vant årets Eurovisjon-finale. 

Seieren hennes utløste en rekke negative  reaksjoner fra mange demokratiske land i Europa. Sverige leder an og  har  truet med å utebli fra konkurransen hvis den holdes i Jerusalem. Landet skal være blant dem som hardest presser på for å få konkurransen flyttet. Muslimene er en sterk pressgruppe i Sverige. Jerusalem er for dem en løftestein.  

Israels kulturminister Miri Regev  sier at arrangementet vil bli avlyst hvis det  ikke blir lagt til Jerusalem. Ingen frykter store problemer av den grunn.  Turiststrømmen til Israel har satt nye rekorder flere år på rad, og hvis den fortsetter å øke i de nærmeste år,  vil det mer enn  kompensere for de  skader en eventuell  annulering av konkurransen  og ulike  boikottaksjoner  vil føre til.  Det skal bli vanskelig å knekke Israel økonomisk, for ikke å si, umulig. Det bør Norge merke seg.

"Vi som tror på en Gud som har åpenbart seg i Skriften, sitter egentlig med historiens fasitsvar, og ser de daglige hendelser i lys av den innsikten."

2 liker  
Svar
Kommentar #228

Kjell G. Kristensen

65 innlegg  13763 kommentarer

Dommen over de falske profetene

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Stormløpet mot Israel vil ikke ta slutt før Jesus kommer tilbake på Oljeberget. Det innebærer at staten Israel ikke vil bli kastet på sjøen verken før eller etter at det har skjedd.  

Esek.13.

Menneske, tal profetord mot Israels profeter, som driver og profeterer. Si til dem som profeterer ut fra sitt eget hjerte: Hør  Herrens ord! 
Så sier Herren  Gud: Ve de tåpelige profetene, de som følger sitt eget sinn og ikke har sett noe som helst!  Som rever blant ruiner er dine profeter, Israel.

Dere har ikke gått opp i mursprekkene eller styrket muren rundt Israels hus så det kunne holde stand i kampen på  Herrens dag. Synene deres er tomme, og spådommene er løgn. De sier « Herren sier», enda  Herren ikke har sendt dem. Og likevel venter de at han skal la ordet slå til! Er det ikke tomme syner dere kommer med og løgnaktige spådommer dere uttaler når dere sier « Herren sier», enda jeg ikke har talt?

1 liker  
Svar
Kommentar #229

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

2018 er et jubileumsår.

Publisert 4 måneder siden

Jeg begynte denne tråden med å skrive at det er det israelske folk i valget til Knesset i november 2019, som vil legge en ny grunn for politikken som kanskje vil fullføre det store underet som skjedde for 70 år siden,  den 14. mai 1948. 

Hvis det oppstår en regjeringskrise,  og koalisjonsregjeringen til Netanyahu går i oppløsning,  kan begivenhetene skyte fart, og vi  vil oppleve at høyrekreftene i Israel blir så sterke at de fullfører frigjøringsverket etter de retningslinjer partiformann Naftali Bennett i "Det jødiske hjem" har vært talsmann for. Det kan ennå skje mye spennende i 2018.

3 liker  
Svar
Kommentar #230

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Hvem vil interpellere i Stortinget?

Publisert 4 måneder siden

"Forsvarer Norge krigsforbrytelser? – Document",  skrevet av Rachel Suissa, lederen for SMA, Senter mot Antisemittisme. Her avslører hun  i  sitt siste dokument hvilket svik den norske delegasjonen til FNs Hovedforsamlings møte den 13. juni i år, la for dagen  da de deltok i  FNs stormløp mot Israel. 

Hvis hele den norske regjering sto bak den norske stemmegivingen i FN den 13. juni 2018, er det en lykke at Kristelig Folkeparti ikke er med i koalisjonsregjeringen. Stemmegivingen bør bli en belastning for statsminister Erna Solberg. Norge er med sin stemmegiving  i ferd med å gjeninnføre Jødeparagrafen som ble opphevet i 1851. Ingen i Stortinget har ennå interpellert i sakens anledning.

HER ER DEN NORSKE BEGRUNNELSEN FOR Å STØTTE RESOLUSJONEN:

«Resolusjonen reflekterer ikke i tilstrekkelig grad kompleksiteten i situasjonen. Hamas og andre ikke-statlige militante er utelatt fra teksten, og av den grunn har Norge støttet USAs endringsforslag. Israels rett til å beskytte sine grenser og territorium er også utelatt, mens den beskyttelsesmekanismen som det vises til i teksten er vag og skaper urealistiske forventninger. Imidlertid oppveier ikke disse manglene resolusjonens samlede budskap og derfor stemmer Norge for resolusjonen.»

3 liker  
Svar
Kommentar #231

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Brudd på retningslinjene?

Publisert 4 måneder siden

Du har aldri hørt på maken, Njål Kristiansen, men det har mange andre. Jeg gjorde som moderator oppfordret meg til, og la kommentaren min inn som  trådstarter. Jeg var riktignok ikke enig i moderators vurdering, men i slike vurderinger har det ingen hensikt å kverulere, som noen på denne tråden  gjør. De har kanskje en felles agenda.

"Kommentaren din på innlegget ble slettet av moderator på grunn av brudd på retningslinjene. Årsak: Avsporing. Denne tråden handler om Mentor-konflikten. Legg gjerne kommentaren inn som eget innlegg."

2 liker  
Svar
Kommentar #232

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

En skikkelig verdidebatt.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
En fremtid der Israel er borte fra kartet,  er målet til KFUK-KFUM Globals palestinske samarbeidspartnere. Hvem vil være med på et slikt  prosjekt? Det vil vise seg i tiden som kommer. Conrad Myrland spør til slutt  innlegget sitt: "Hva vil du gjøre for å rette opp bildet av Israel hos skoleelever  i ditt  nærmiljø?"

MIFF oppfordrer alle kristne til å delta i deres mobilisering mot fiendtlig formidling av Israel i ungdoms- og den videregående skolen, som er planlagt til høsten. Elever i disse skolene skal som kjent samle inn millioner av kroner til palestinsk ungdom gjennom Operasjon Dagsverk. Det innebærer å gi støtte gjennom KFUK- KFUM Global- som går inn for full boikott  og støtter en politikk som vil ødelegge verdens eneste jødiske stat.   

Arrangørene ber frivillige fra "Fellesutvalget for Palestina" holde hundrevis av foredrag for norske skoleelever. Det vil bli en massiv fiendtlig propagandakampanje mot Israel. MIFF ber om økonomisk støtte til å slå tilbake og gi skoleelevene sannheten om Israel og avsløre palestinske lederes agenda. MIFFs kontonummer er 7877.06.54539. Støtt MIFF, og la   KFUM - KFUKs kampanje bli en dundrende fiasko!

2 liker  
Svar
Kommentar #233

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

En kjærlig Gud?

Publisert 4 måneder siden
Bjørn Erik Fjerdingen. Gå til den siterte teksten.

Problemet er bare at de ikke ser kjærligheten og rettferdigheten, kun ondskapens herre - eller denne verdens fyrstes gjerninger.  

Og tillegger Gud den ondes gjerninger.  Da er det jo umulig å tro på det gode budskapet.  De bør heller rette baker for smed.

"Men de fleste vestlige kristne, muslimer, agnostikere og ateister ser det som nødvendig å motarbeide de variantene av religiøse syn som fremhever Gud som en grusom krigsherre og bygger sitt politiske grunnsyn på et slikt religiøst syn," skriver Hermod Herstad i sin kommentar#189. 

Alle  ser sikkert  hvem Hermod Herstad har blinket ut som " den store stygge ulven",  og som beskriver Gud som en hård herre,  i motsetning til alle de andre, vestlige  kristne, muslimer,  agnostikere og ateister, som tegner et mer humant bilde av Vår Herre, især muslimene som har Allah som sin herre! 

Det er teologisk sett et vanskelig tema,  for i GT syns også jeg at det noen ganger blir tegnet et  brutalt bilde av  Ham. Bare tenk på hva han gjorde mot faraos hær i Rødehavet for 3300 år siden! Begivenheten feirer både kristne og jøder av alle avskygninger, som en strålende bragd fordi den reddet det israelittiske folk fra å bli utslettet. Gud måtte kanskje  være så brutal for at hans langsiktige plan med sitt folk ikke skulle bli forpurret av jordiske herskere? 

 Strategien har Han brukt om igjen og om igjen like til i dag, inkludert Holucaust, som trolig  førte til opprettelsen av staten Israel i 1948. Hvor mye krig og elendighet må Han bruke for at hele Eretz Israel, som inkluderer Samaria og Judea, skal bli gjenopprettet? Det vet ingen. 

Jeg har gjort meg opp en mening om problemet "Gud",  men skulle gjerne ha likt å få en eventuell korrigering av mitt syn av en hyrde,  som tror på en kjærlig Gud, eller kanskje  Bjørn Erik Fjerdingen har gitt et tilstrekkelig  svar i  ingressen.     

2 liker  
Svar
Kommentar #234

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Historiens fasitsvar.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
"Vi som tror på en Gud som har åpenbart seg i Skriften, sitter egentlig med historiens fasitsvar, og ser de daglige hendelser i lys av den innsikten

"Erstatningsteologiens tilhengere tror også på en Gud som har åpenbart seg i Skriften, men de er ikke i stand til å se noe som helst i de daglige hendelser, som angår jødene og Israel.  

De kjenner ikke til historiens fasitsvar, som er jødenes tilbakevending til sitt lovede hjemland. Når hele landet, inkludert Judea og Samaria er innlemmet i Eretz Israel, vil de kanskje måtte innrømme sin misforståelse av Skriften, akkurat som teologi-professor Ole Hallesby måtte innrømme sin misforståelse etter de historiske begivenhetene i Midtøsten i  mai  1948.    

2 liker  
Svar
Kommentar #235

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

Holocaust-strategien

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
 Strategien har Han brukt om igjen og om igjen like til i dag, inkludert Holucaust, som trolig  førte til opprettelsen av staten Israel i 1948.

Herrens veier er ikke bare uransakelige, de er også brutale og spektakulære.

Har du noen gang stoppet opp i tankerekken og lurt på hva du holder på med? Prøvd å se på fundamentet for ditt verdenssyn? Kanskje litt mindre alvor og litt mer humor? Litt mer humant?

1 liker  
Svar
Kommentar #236

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Det er OK innvendinger du har Gjermund, men jeg tror mange av bekymringene dine løser seg selv. Som f.eks med Anders Torp. Han ser ut til å ha det bra i dag og holder fortsatt fast på kristendommens syn på tilgivelse som viktig. Så han sitter da igjen med noe?


Interessant opplysning om Ole Hallesby! Jeg er litt optatt av noen av de gamle prestene. Vi unge har mye å lære. og dere eldre har mye kunnskap. Jeg var klar over at han har benektet Israel sin rolle. Men han tok vel klart avstand fra Holocaust og var på grini? Så hans moralske kompass var nok godkjent.

Svar
Kommentar #237

Martin Sandstad

20 innlegg  732 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Jeg er også interessert i Ingrid Bjerkås.

Svar
Kommentar #238

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

To ting

Publisert 4 måneder siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Det er OK innvendinger du har Gjermund, men jeg tror mange av bekymringene dine løser seg selv. Som f.eks med Anders Torp. Han ser ut til å ha det bra i dag og holder fortsatt fast på kristendommens syn på tilgivelse som viktig. Så han sitter da igjen med noe?

Når det gjelder moralsk nivå, stiller vi likt, både ateist og fundamentalist.

Men når man anser Holocaust som en del av Guds plan, og ikke som en humanitær tragedie, er det på tide å stikke fingeren i jorda.

2 liker  
Svar
Kommentar #239

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

Ok!

Publisert 4 måneder siden
Martin Sandstad. Gå til den siterte teksten.
Jeg er også interessert i Ingrid Bjerkås.

Vi har alle våre særegne interesser.

1 liker  
Svar
Kommentar #240

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Ole Hallesby!

Publisert 4 måneder siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Har du noen gang stoppet opp i tankerekken og lurt på hva du holder på med?

Hvem er det du spør, Gjermund Frøland? Hvis det er meg, så er svaret bekreftende!

 Martin Sandstad :  "Interessant opplysning om Ole Hallesby!  Jeg er litt opptatt av noen av de gamle prestene. Vi unge har mye å lære. og dere eldre har mye kunnskap. Jeg var klar over at han har benektet Israel sin rolle. Men han tok vel klart avstand fra Holocaust og var på Grini? Så hans moralske kompass var nok godkjent."

 Jeg har her på verdidebatt for ikke lenge siden gjort rede for professor Ole Hallesbys "omvendelse" slik en informant  har fortalt meg historien. Det var datteren til Per Faye Hansen, Gro Wenske, som ga meg tillatelse  til å fortelle den videre. Hennes far besøkte Ole  Hallesby flere ganger på sykeleiet før han døde i 1961. 

For de som er interessert i å kjenne historien, kan den sikkert oppspores her på verdidebatt. Jeg kommenterte den betydningsfulle innrømmelsen til professoren på flere tråder. Jeg har ennå ikke fått svar på mitt spørsmål om når Hallesbys fikk opplatte øyne i spørsmålet, men det må ha vært en gang mellom 1948 og 1961. Så  hans moralske kompass var nok godkjent."

2 liker  
Svar
Kommentar #241

Gjermund Frøland

10 innlegg  6760 kommentarer

Ole Hallesby?

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Jeg har her på verdidebatt for ikke lenge siden gjort rede for professor Ole Hallesbys

Det er ikke Ole Hallesby jeg kommenterer.

Jeg kommenterer ideen om Holocaust som en del av Guds strategi for å opprette det moderne Israel.

Det er jo Josva del 2.

Svar
Kommentar #242

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

En lort og en lilje, begge kan brukes!

Publisert 4 måneder siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Men når man anser Holocaust som en del av Guds plan, og ikke som en humanitær tragedie, er det på tide å stikke fingeren i jorda.

Mine tanker om Holocaust er "en del av Guds strategi for å opprette det moderne Israel",   er ikke så interessante.  Kanskje er det det, kanskje ikke! 

Jeg vet bare at allmaktens Herre kan bruke en lort så vel som en lilje til å fremme sin vilje på jord. Det er min erfaring når jeg ser historiske hendelser  i lys av Bibelens profetier om Guds eiendomsfolk. Noen ganger bruker han personer som etter menneskelige vurderinger burde ha vært diskvalifisert på grunn av sine tidligere meritter, for eksempel faraoer, keisere, konger, statsministre  og presidenter.  

President Donald Trump og eks-president Barak Obama er ferske eksempler i tillegg til presidentene Yasser Arafat og Mahmoud Abbas.  Hvem skulle ha tenkt at Gud kunne  bruke dem til å fremme sin sak på jord! Det tror jeg  Han har gjort.   

2 liker  
Svar
Kommentar #243

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

En skammelig avstemming i FN.

Publisert 4 måneder siden

Norges begrunnelse for den 13. juni i år å stemme for FNs resolusjonsforslag som fordømmer Israels forsvarstiltak mot den voldelige demonstrasjonen  fra palestinerne i Gaza, er et skammelig knefall for den palestina-arabiske agendaen:  "Imidlertid oppveier ikke disse manglene,  resolusjonens samlede budskap og derfor stemmer Norge for resolusjonen.» Slik stod det til slutt i den tafatte begrunnelsen.  

Les hva Rachel Suissa, lederen for SMA, Senter mot Antisemittisme, skriver om denne skammelige avstemmingen: "Forsvarer Norge krigsforbrytelser? – Document",  

2 liker  
Svar
Kommentar #244

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Mer om Norges avstemming i FN.

Publisert 4 måneder siden

Rachel Suissa i SMA spør til slutt i sin artikkel: 

Et spørsmål vi bør stille oss er hvor langt Regjeringen skal kunne drive dette spillet før vi risikerer at vår fremste allierte, USA, setter foten ned.  Norges stemmegivning og stemmeforklaring ble lagt merke til.

2 liker  
Svar
Kommentar #245

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Stormløpet mot Israel fortsetter.

Publisert 4 måneder siden
Dag Løkke. Gå til den siterte teksten.
Det stemmer. Jeg kjenner ikke hans motiver og har kun kommentert det han skriver.  

Kommentarene dine, Dag Løkke,  er ille nok, og forteller i klartekst hva du teologisk og politisk  står for i spørsmålet om Israel "som løfteslandet for all verdens jøder". Det som er vesentlig er at du  har det store flertall av Kirkens tjenere med deg i stormløpet mot Israel, ja, den norske regjering også. 

2 liker  
Svar
Kommentar #246

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Vaget i novemer 2019 avgjør saken.

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Yasser Arafat og Mahmoud Abbas.  Hvem skulle ha tenkt at Gud kunne  bruke dem til å fremme sin sak på jord! Det tror jeg  Han har gjort.   

Disse to terroristene er  glimrende eksempler på det faktum jeg pekte på i min kommentar # 242 at Gud kan bruke en lort så vel som en lilje til å fremme sin sak på jord. 

Da Yasser Arafat etter undertegnelsen av Oslo-avtalene i 1990-årene, likevel ikke ville godta implementeringen av avtalenes ordlyd, gjorde han i realiteten Israel en kjempetjeneste.  Israel med Rabin som statsminister og Peres som utenriksminister i Israels Arbeiderparti-regjering gamblet med landets skjebne da de under tvil aksepterte avtalenes innhold. De ble reddet  av Arafat, som til president Bill Clintons  store frustrasjon  forkastet den siste  avtalen fra 1995. Det reddet trolig Israel fra en større katastrofe enn Sharons egenhendige  beslutning om å trekke seg ut av Gaza i 2005.  Mahmoud Abbas gjentok redningsaksjonen da han avviste AP- statsminister Olmert fredstilbud i 2009.

En deling av det hellige land hadde gjort opprettelsen av Eretz Israel , med innlemmelse av de to bibelske landområdene, Judea og Samaria, til et enda mer problematisk prosjekt for Netanyahus høyreregjering  enn det er nå.  

Israels politiske venstreside har riktignok ikke oppgitt denne oppgivelses politikken, og vil trolig gå for den løsningen hvis de vinner valget i november 2019. Det ser de riktignok ikke til å gjøre -  etter det som har skjedd i Gaza denne våren.

2 liker  
Svar
Kommentar #247

Hermod Herstad

0 innlegg  7301 kommentarer

Publisert 4 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Mine tanker om Holocaust er "en del av Guds strategi for å opprette det moderne Israel",   er ikke så interessante.  Kanskje er det det, kanskje ikke! 

Vi har forståelse for at man ikke ønsker oppmerksomhet rundt slike makabre sider av ens religiøse syn. Man tror altså at historiens verste forbrytelser og de verste utslag av antisemittisme, er et resultat av Guds planlagte politikk for menneskeheten? Drapet på 6 millioner jøder bygger på Guds vilje? Nazistene var Guds lydige redskap som var nødvendige for å sikre, ikke jødene, men Øye og hans medtroende sikkert og trygt sete i himmelen til evig tid. Der kan de så sitte og juble over utførelsen av sin vellykkede plan. 

I en slik sammenheng skjønner man jo at noen henrettede palestinske barn er lett å ignorere?


1 liker  
Svar
Kommentar #248

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Ingrid Bjerkås?

Publisert 4 måneder siden

Hva tror du hun kan tilføre debatten på denne tråden, Martin Sandstad? Hun har aldri markert et  annet standpunkt enn det bispekollegiet samlet  har gitt uttrykk for, og det kjenner vi.  Gjør du?

2 liker  
Svar
Kommentar #249

Roald Øye

212 innlegg  2133 kommentarer

Kommentar "in absurdum"

Publisert 4 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Vi har forståelse for at man ikke ønsker oppmerksomhet rundt slike makabre sider av ens religiøse syn. Man tror altså at historiens verste forbrytelser og de verste utslag av antisemittisme, er et resultat av Guds planlagte politikk for menneskeheten? Drapet på 6 millioner jøder bygger på Guds vilje?

Jeg håper du er alene om din forståelse, Hermod Herstad, for den er ganske sjuk.  Tror du virkelig at  vi små mennesker er i stand til å påvirke Gud i hans langsiktige planer som ble bestemt før verdens grunnvoll ble lagt.  Som om det ikke var nok, skriver du til slutt: "I en slik sammenheng skjønner man jo at noen henrettede palestinske barn er lett å ignorere?"  

Se begynnelsen på dette dokumentet fra SMA,  som viser hvordan palestinerne i Gaza henretter sine kamerater!: "Forsvarer Norge krigsforbrytelser? – Document",  

2 liker  
Svar
Kommentar #250

Dag Løkke

10 innlegg  2265 kommentarer

Publisert 4 måneder siden

Ingrid Bjerkås delte ikke bispekollegiets syn på kvinnelige prester I 1961.  

Hun har for øvrig ikke engasjert seg i offentlig debatt på en god stund. 

Hun døde i 1980. 

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Ordet fanger, ikke
rundt 4 timer siden / 1111 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4393 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4393 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 5 timer siden / 4393 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Et liberalt dilemma
rundt 5 timer siden / 1040 visninger
Marianne Solli kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4393 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4393 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
Prestekrisen krever tiltak
rundt 6 timer siden / 279 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 6 timer siden / 4393 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Ordet fanger, ikke
rundt 7 timer siden / 1111 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 7 timer siden / 4393 visninger
Tore Olsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 7 timer siden / 4393 visninger
Les flere