Roald Øye

Pensjonist
211    2021

Stormløpet mot Israel er i gang.

Venstrevridde journalister og reportere i ulike internasjonale medier, i NewYork Times, i Washington Post og i Haaretz i Jerusalem har liten eller ingen påvirkning på den israelske opinionen. Den har gjennomskuet de grovt fordreide bilder i nyhetssendingene fra Gaza. Det er heldigvis folket, landets velgere, og ikke mediene, som bestemmer Israels fremtid.

Publisert: 12. mai 2018 / 18276 visninger.

 

 

Begivenhetene i Gaza driver velgerne lenger og lenger vekk fra de posisjoner som Jerusalem Street og likesinnede fredsforkjempere på den politiske venstresiden, arbeider for.

Det er ikke Israels «duer» som nå har blitt «hauker». Det er Israels velgere, landets jødiske og arabiske borgere, som i lang tid har foretrukket nasjonalistiske kandidater fremfor deres ettergivende rivaler på den politiske venstreside. Siden Golda Meir gikk av i 1977, er det paradoksalt nok 4 ikke-Likud-kandidater, som har blitt valgt til statsministre i Israel,  Yitzhak Rabin, Ehud Barak, Ehud Olmert, Ariel Sharon, og de kjempet alle for partiprogrammer, som gikk imot opprettelse av en palestinsk stat. Det gjør også det store flertall av dagens israelere.Verdenssamfunnet derimot holder fremdeles fast ved at det er eneste farbare vei fremover.

Benjamin Netanyahu har etter 1996 periodevis sittet på gjerdet i dette spørsmålet, men nå har han falt ned på flertallets side. Det er fremdeles mange israelske “middelhavsfarere” som i teorien kunne tenke seg å stemme både på høyresidens  og venstresidens partier, men nyhetssendingene fra Gaza driver dem nå over til den nasjonalistiske siden, der Benjamin Netanyahu og de andre statsministerkandidatene, Gideon Sa'ar og Naftali Bennett allerede befinner seg.

Grunnen til dette skiftet i israelsk opinion er at debatten om Gazas fremtid bare har foregått på det teoretiske plan. Israelsk venstreside, oppmuntret av den amerikansk-jødiske liberale venstreside og USAs presidenter, hevdet at hvis Israel trakk seg ut av Gaza, ville palestinerne leve i fred med den jødiske stat. Noen israelere trodde på løgnen.

Høyresiden i Israel forutså riktignok at hvis de evakuerte Gaza og palestinerne likevel fortsatte å angripe Israel, ville det internasjonale samfunn, representert ved FN og EU, finne utveier til å unnskylde og rettferdiggjøre angrepene. Krigshelten Ariel Sharon trodde ikke på en slik negativ politisk utgang, og beordret derfor tvangsevakuering av 10.000 israelere ut av Gaza. Det mener mange har vært det største politiske feilgrepet i Israels moderne historie frem til i dag.

Verden har opplevd hvordan det gikk både med ham og med evakueringen. Takket være statlige overvåkings- og private videokameraer ser og hører nå israelske velgere på nyhetssendinger i beste sendetid at The Washington Post og New York Times kaller brannbombe-kastende palestinere for fredelige demonstranter, og Haaretz og J Street anklager israelske soldater for å være trigger-happy og for å mishandle uskyldige demonstranter. Løgnene blir ikke lenger trodd på i Israel. Bare Palestina-venner tror på løgnene.

Israelske borgere, landets velgere, kan i disse dager se sannheten med egne øyne: at palestinere kaster Molotov cocktails, at de sender brennende gummihjul for å sette fyr på israelske kornåkre, at de forsøker å rive ned sikkerhetsgjerdet, og at de ser og hører akkurat som det ble dem forutsagt, hvordan venstresiden unnskylder, rasjonaliserer og rettferdiggjør brannbombene. De ser klarere enn noen sinne at uansett hvor ekstremt og voldelig palestinerne går frem, vil den internasjonale venstreside forsvare dem. Uansett hvor mange innrømmelser Israel kommer med, vil palestinerne kreve mer, tiljublet av amerikanske og israelske venstreside-aktivister. Ja, av noen på høyresiden i Norge også.

“Verden”, både sekulære og mange kristne, vil delta i koret som synger anti-israelske sanger, som f.eks “From the river to the sea, Palestine vil be free”. Vi andre må utholde svartmalingen av Israel inntil videre. Den som ler sist, ler best. Vi gleder oss til å oppleve valgnatten om noen få måneder da israelske velgere har avgitt sin stemme i valget til Knesset. Folkets stemmegiving vil være basert på den virkelighet som har blitt åpenbart fremfor deres øyne i mai-dagene 2018, en virkelighet med vedvarende palestinsk hat og ekstremisme som internasjonale medier, også norske, forgjeves har forsøkt å skjule.

Maidagene er ikke over, og mye dramatisk kan ennå skje, før og etter 14-15. mai, da “The march of return” trolig vil nå sitt klimaks i voldsutgydelse.

Palestina-arabere på “Vestbredden”, og deres israelske sympatisører i Eretz Israel, har nå bestemt at de også vil være med på denne marsjen, og vil forsøk å rive ned muren/gjerdet som skiller folkene som bor på bgge sider av den grønne linje. IDF er satt i høyeste beredsskap, men ingen vet hvilke virkmidler hæren (IDF) vil ta i buk hvis det blir gjort forsøk på å bryte ned sikkerhetsgjerdet. Et blodbad ser ut til å være ønsket av Hamas og PLO.

Og verdenssamfunnet, FN og EU, vil fordømme dem som forsvarer seg, samtidig som israelerne feirer sin selvstendighetsdag, 14. mai. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har hittil “tutet med de andre ulvene” i EU når det gjelder USAs annullering av atomvåpenavtalen med Iran, og vil sikkert også gjøre det når flyttingen av den amerikanske ambassaden til Israels hovedstad, Jerusalem, finner sted i slutten av måneden.

To-stats løsningen holder hun også krampaktig fast ved sammen med tidligere storheter, som Carl Bildt og Barak Obama.

 

 

15 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #801

Roald Øye

211 innlegg  2021 kommentarer

Kriterium på et godt fredsforslag.

Publisert 8 dager siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Palestinerne har allerede skutt ned forslaget Trump kommer til å legge frem fordi det angivelig gavner Israel mest.

Ja, slik tror jeg også at  PLO, PA  og Mohammed  Abbas vil vurdere presidentens forslag og alle andre forslag som på kort eller  lang sikt  ikke åpner for  en total utslettelse av Israel som jødisk stat.  Det er nettopp hva Israel ikke vil åpne for i en fremtidig  avtale med palestinerne. 

Derfor tror jeg ikke på dine luftige tanker om hva partene kan få til ved å sette seg ned og snakke sammen om, Njål Kristiansen:  "Partene får heller sette seg sammen og snakke om de ulike planer og finne ut av hva de kan tenke seg å gjøre sammen. Som Perez sa, er det ingen mangel på forslag. Det er bare å velge fritt på øverste hylle. I mellomtiden bør alle slutte å hisse til dommedag. Vanskeligere er det ikke. "

Simon Peres har bommet grovt tidligere med sin Oslo-avtale og har mistet all troverdighet i Israel som politisk  profet.

For øvrig er de som hisser til dommedag,  meg bekjent,   bare de palestinske lederes iranske venner i Teheran. Disse har sikkert ingen mangel på forslag. Palestinerne kan blant deres forslag fritt velge fra øverste hylle. Så vanskelig er det  å komme utenom et skikkelig kompromissforslag,  a la det  Gershon  Hacohen  la frem i 2016, "The New State Solution".  Begge parters vitale interesser må ivaretas, bare ikke en  agenda om å utslette den annen part. Det er  kriteriet på en god avtale.1 liker  
Svar
Kommentar #802

Njål Kristiansen

147 innlegg  20288 kommentarer

Publisert 8 dager siden

Vel vel vel Øye, jeg hadde vel ikke forventet noe annet enn dette fra deg. Du faller igjennom på alle punkter opp mot det jeg har skrevet i noen kommentarer de siste to dagene, så jeg lar det ligge. 

Svar
Kommentar #803

Roald Øye

211 innlegg  2021 kommentarer

Kongressvalget i USA i november 2018.

Publisert 8 dager siden

Det er 35 representanter i det amerikanske senatet som skal erstattes med nye representanter i  " 2018 midterm" valget i november,  26 av dem  er i dag demokrater og 9 republikanere. Republikanerne har i dag et knapt overtak med en  51-49 majoritet  i Senatet, som betyr at det blir et spennende  løp i hver eneste valgkrets før verden  vet hvilket parti  som vinner flertallet i november. 

Republikanerne har ikke råd til å miste en eneste plass hvis de skal forhindre et demokratisk flertall i Senatet  som trolig vil føre til  at det reises  riksrettssak mot president Trump. Det kan utløse uforutsigbare politiske omveltninger uten like  i amerikansk innen- og utenrikspolitikk  hvis han blir avsatt. 

Valgets utfall  er uten tvil mest spennende for Israel som kan miste sin mest supportive amerikanske president på mange ti-år. Det kan bli et internasjonalt stormløp mot Israel som verden ikke har sett maken til siden Romerriket med sin keiser Hadrian i 135 e.kr. gjorde ende på Israel i oldtiden.  

Urix-programmet i NRK onsdag 12. september om president Trumps manglende støtte til palestinerne, som kan skape en ny krise i Midtøsten,  ble presentert  uten å forklare bakgrunnen for USAs negative holdning til UNWRA,  PLO og PA. Samme prosedyre som året før.

 

 

 

1 liker  
Svar
Kommentar #804

Roald Øye

211 innlegg  2021 kommentarer

En hypotese som kan bli virkelighet

Publisert 7 dager siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Republikanerne har ikke råd til å miste en eneste plass hvis de skal forhindre et demokratisk flertall i Senatet  som trolig vil føre til  at det reises  riksrettssak mot president Trump. Det kan utløse uforutsigbare politiske omveltninger uten like  i amerikansk innen- og utenrikspolitikk  hvis han blir avsatt. 

De som har satt seg inn i den 25.  grunnlovsendringen i den amerikanske konstitusjonen, vil oppdage at regelverket for å avsette en president er veldig innfløkt og vanskelig å gjennomføre.. Min vurdering er at president Donald Trump sitter trygt i Det hvite hus til valget i november 2020. Sjansene for at han blir drept i et attentat, er større, og hvilken politikk visepresident Mike Pence da eventuelt vil videreføre er det ingen som vet, men uttalelser fra ham gir en viss pekepinn. Han er også Israels foretrukne venn.   Og da er vi jo like langt.

The Twenty-fifth Amendment (Amendment XXV) to the United States Constitution deals with issues related to presidentialsuccession and disability. It clarifies that the vice president becomes President (as opposed to Acting President) if the president dies, resigns, or is removed from office; and establishes procedures both for filling a vacancy in the office of the vice president and for responding to presidential disabilities.[1] The Twenty-fifth Amendment was submitted to the states on July 6, 1965, by the 89th Congress and was adopted on February 10, 1967.[2]

1 liker  
Svar
Kommentar #805

Roald Øye

211 innlegg  2021 kommentarer

Komedien fortsetter i NRK.

Publisert 7 dager siden

"The UNRWA Charade"  har pågått i nesten 70 år, like lenge som stormløpet mot Israel. Nå nærmer det seg kanskje en avslutning på den meningsløse forståelsen av hvem  en palestinsk flyktning er, takket være president Donald Trumps  modige beslutning om å stenge av pengestøtten til  UNWRA. 

Aksept for den nye forståelsen sitter riktignok langt inne, noe utenriksminister  Ine Eriksen Søreide avslørte i sine uttalelser i Urix-programmet i NRK 12. september  Resten av verden raser også  mot presidentens vedtak. 

Les på Google: "End the UN's Palestinian Refugee Charade" Mosaic

2 liker  
Svar
Kommentar #806

Roald Øye

211 innlegg  2021 kommentarer

Klar tale av Rabin og Perez.

Publisert rundt 6 timer siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Dette er også ånden fra Oslo I og II, fra Vegkartet og fra den saudiske fredsplan fra 2002. Som Simon Perez sa det i sitt siste intervju; det er ikke det sted i verden som har fått så mange forslag til konfliktløsninger som Midtøsten. Nå må folk få gjennomført dem. Klart tale.

Njål Kristiansen: "Jeg tror man trenger å ta eksisterende planer på alvor og snakke seg gjennom dem i fred og ro så man kan få presentert de løsningene man velger, for de ligger også i planene." Les hvor klar tale det var:  The Oslo Disaster Revisited: How It Happened. 

Se hva statsminister Rabin sa i Knesset kort tid før han ble myrdet om fredsprosessen. For sent oppdaget han bedraget han var blitt utsatt for av sine  palestinske forhandlingspartnere. 

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Isak BK Aasvestad kommenterte på
Mer enn én Gud
9 minutter siden / 1796 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Nådens evangelium
20 minutter siden / 1031 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nådens evangelium
41 minutter siden / 1031 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Opprop til dugnad
rundt 1 time siden / 2983 visninger
Per Erik Karlsson Brodal kommenterte på
Tjene Gud og mammon
rundt 1 time siden / 2671 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 1 time siden / 1031 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
President Donald Trump snakker sant
rundt 1 time siden / 514 visninger
Carl Wilhelm Leo kommenterte på
Vegetartrenden er en gavepakke for folkehelsen
rundt 1 time siden / 154 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
No-platforming handler ikke om ytringsfrihet
rundt 1 time siden / 197 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Nådens evangelium
rundt 1 time siden / 1031 visninger
Geir Wigdel kommenterte på
President Donald Trump snakker sant
rundt 1 time siden / 514 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
No-platforming handler ikke om ytringsfrihet
rundt 2 timer siden / 197 visninger
Les flere