Verdidebatt

Sykehusplanene truer lokalsykehuskapasiteten i Oslo

FFO (Funksjonshemmedes felles organisasjon) Oslo stiller seg kritisk til planene om å legge ned Ullevål sykehus

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

SYKEHUSPLANENE TRUER LOKALSYKEHUSKAPASITETEN  I OSLO

FFO (Funksjonshemmedes interesseorganisasjon) Oslo stiller seg kritisk til planene om å legge ned Ullevål sykehus. Vi frykter at nedleggelse vil føre til svekket lokalsykehuskapasitet for Oslos befolkning. Etter FFO Oslos mening må det settes i gang konseptutredning av Ullevål som alternativ lokalisasjon for sykehusutbygging, i tillegg til lokalsykehus på Aker for Groruddalen.

FFO (Funksjonshemmedes fellesorganisasjon) Oslo har 33 medlemsorganisasjoner med 30 000 medlemmer.

Arealene på Gaustad og Aker er ikke tilstrekkelige til å dekke behovet for lokalsykehus-funksjoner for Oslos befolkning. Utbygging i den størrelsesorden Oslo Universitetssykehus (OUS) og Helse Sør-Øst (HSØ) nå legger opp til er urealistisk av flere grunner.

* Hensynet til ønsket byutvikling, godt boligmiljø, kulturminnevern og pasientenes behov for gode uteområder er faktorer som begrenser utbyggingsmulighetene.

* Mulige arealutvidelser må reserveres for framtidig befolkningsvekst.

* Parallell utbygging av Aker og Gaustad er et finansielt risikoprosjekt. Finansiering av etappe 2 på Aker mangler.

Sykehuskapasiteten i Oslo og Akershus er allerede dårlig. Verst går det ut over Oslos befolkning i Groruddalen, som må sendes til Diakonhjemmet eller andre sykehus når de blir akutt syke. Akershus universitetssykehus (Ahus) har ikke plass til alle pasientene i sitt område. FFO Oslo stiller seg derfor svært positive til nytt lokalsykehus på Aker. Denne utbyggingen må prioriteres foran utbygging på Gaustad. Groruddalsbydelene må overføres til Aker i første byggetrinn, som ønsket og forventet både av befolkningen og Ahus.

I OUS utviklingsplan 2035 er det framtidige kapasitetsbehovet justert ned med nærmere 150 000 somatiske liggedøgn, basert på effektivisering, aktivitetsoverføring til kommunen og økt bruk av hotellsenger. Basert på disse forutsetningene anslår planen en svært moderat økning av sengebehovet fram mot 2035.

Etter FFO Oslos syn er så store aktivitetsreduksjoner i spesialisthelsetjenesten usannsynlig og ugjennomførbart. Kapasitetsbehov har blitt feilberegnet før, da Akershus Universitetssykehus og Sykehuset Østfold på Kalnes ble planlagt. Begge steder resulterte beregningene i betydelig underestimering av behovet. Nå er det på høy tid å lære av tidligere feil.

Nedlegging av Ullevål forutsetter at traumesenteret flyttes til Gaustad, til tross for at Gaustad planlegges med lokalsykehusfunksjon for bare tre bydeler. FFO Oslo er bekymret for om medlemmene av traumeteamet vil sikres tilstrekkelig mengdetrening og realkompetanse, med lav beredskap ved større ulykker som konsekvens. I tillegg kommer risiko forbundet med selve flyttingen.

Ullevål har, i motsetning til Gaustad, plass til et pasientgrunnlag av den størrelsen traume-senteret behøver. Ullevål har også, i motsetning til Gaustad og Aker, utbyggingspotensiale for å dekke befolkningsveksten for de seks bydelene som hører til sykehuset i dag. Bydelene i Oslo sør må sikres lokalsykehusfunksjoner i framtida og trenger Ullevål.

Nedleggelsen av Aker som lokalsykehus førte til underkapasitet. FFO Oslo frykter at nedleggelse av Ullevål vil gi samme resultat, i enda større skala. Derfor støtter vi forslaget om

at Ullevål utredes som alternativ lokalisering for nødvendig sykehusutbygging.

Det er ikke for seint å snu!

Styret i FFO Oslo

Gunn Pound

Styremedlem

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt