Verdidebatt

Det var engang at jorda hadde værsågod å være flat.

"Revolusjonerende jordbruksmetode fanger Co2 til jord."Dagbladet 25.april,2018.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det handler om å ikke pløye jorda og derved sette det rike biologiske  mikrolivet i det øverste laget opp ned.Det gir også større avkastning.

Jeg har tidligere skrevet om at FN leder an i jordbruk som fanger Co2 til jord med kildehenvisninger. Her i Norge og i artikkelen er det rektor Dag Jørund Lønning som leder hen i JORDBOKA.

Selvfølgelig er det noen som opponerer både blant jordbruksfagfolk og miljøorganisasjoner,men det er da så enkelt å bevise ved å studere høstens avling .

Fra artikkelen om en naturlig driftsmetode.Bonde Hellek Mathias Berge i Telemark har nesten sluttet med kunstgjødsel og bruker en vekstskifteteknikk som gjør at plantene ernærer neste års vekst. Han sår gras og kløver sammen med kornet og disse overtar åkeren etter at han har tresket .Da sørger de for fotosyntese utover hele vinter og tidlig vår. Når han har erter som hovedvekst gir det masse næring til kornet året etter.Ettersom disse belgvekstene fanger nitrogen fra lufta ved hjelp av solenergi trenger han ikke å tilføre noe større av gjødsel.

Den våkne leser har oppfattet at den nye jordbruksmetoden er en redningsplanke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt