Verdidebatt

Mai 1940: Dugnadsånden blir frigjort

Det er 8. mai i dag. Frigjøringsdagen. Imidlertid var 8. mai 1940 en helt annen dag; en dag underlagt okkupasjon som skulle vare i fem år. Mai 1940 ble likevel en frigjøring av dugnadsåndens kraft.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mai er dugnadenes høytid. Man møtes til dugnad på skoler, i barnehager, sameier og borettslag, for å gjøre en felles innsats. 2018 er også et år som går inn i dugnadshistorien som plastryddingens år. 17. mai, grunnlovsdagen, er også en dugnadsfylt dag med en rekke aktiviteter planlagt og iverksatt av både voksne og barn.

Kommer dugnadsånden fra krigsårene?

Ja, kanskje mye av dugnadsånden kommer fra okkupasjonstiden 1940-1945. Delvis, i alle fall. Disse årene var det tid for oppblomstring av dugnad, mer eller mindre frivillig. Kanskje naboen fikk skaffet seg en villagris som kom flere til nytte ved at den blant annet kunne spise opp og bli kvitt matavfallet. Eller kanskje en selv hadde en stor hageflekk som kunne brukes til å dyrke poteter, slik at nabolaget ble sikret litt mat på bordet. Mange drev med denne såkalte matauken, der man dyrket poteter og grønnsaker, til glede for fellesskapet.

Foto: Per Hvamstad/Musea i Nord-Østerdalen/Digitalt museum. Dugnad på Trøa i Hedmark mens gårdbrukeren sitter fanget på Grini, 1942.

Noen var så heldige å ha villahøner, og byttet villig egg mot andre varer. Tobakksdyrking i bakgården var også vanlig. Folk samarbeidet om å omsette varer på svartebørsen. Uten nok maskiner og drivstoff, ble menneskelig muskelkraft uunnværlig. Håndverkstradisjoner ble holdt i hevd, og nabokona sydde kanskje klær til hele bygda.

Hjemmeproduksjonen var gigantisk. Man fant løsninger på alt. Kaffe ble brent av erter, eikenøtter og rug. Sirup ble kokt. Nyper ble brukt til te. Bær ble brukt mot forkjølelse. Defekte materialer ble reparert og solgt eller byttet bort. Byfolk fikk grønne fingre!

Okkupasjonstidens dugnadsånd kan kanskje være noe av forklaringen på at mange setter pris på dugnadens sjel i dag. Det kan sies å være den gode arven fra okkupasjonstiden. En moral om å være tilstede for hverandre ble bevart.

Ta vare på dugnadsånden!

Dugnadsånden er sterk i Norge. Det er noe som får det til å gå rundt. Hold fast ved dette prinsippet og gjør det til ditt eget, på en eller annen måte. Dugnad kan foregå på så mange forskjellige arenaer. Vi trenger dugnadsånden for fellesskapet.

Følg okkupasjonen live

Dugnadsånden under okkupasjonstiden er dokumentert av mange, og prosjektet "Okkupasjonen live: 1940-1945" vil omtale dette på flere måter.

Dette er et femårig, ideelt, frivillig og ikke-kommersielt dokumentarprosjekt som livetvitrer og liveposter hendelser fra okkupasjonen, dag for dag. Prosjektet varer fra mars 2018 og fem år fremover til frigjøringen 8. mai 1945 (tilsvarer 8. mai 2023). Historien må tas vare på for ettertiden, og gjennom sosiale medier kan man her få historien servert.

Prosjektet følger viktige hendelser under okkupasjonen i Norge samt hverdagslige begivenheter.

Følg prosjektet på Facebook og Twitter samt nettsiden Okkupasjonen.no

Gratulerer med frigjøringsdagen!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt