John Doe

81

Mai 1940: Dugnadsånden blir frigjort

Det er 8. mai i dag. Frigjøringsdagen. Imidlertid var 8. mai 1940 en helt annen dag; en dag underlagt okkupasjon som skulle vare i fem år. Mai 1940 ble likevel en frigjøring av dugnadsåndens kraft.

Publisert: 8. mai 2018

Mai er dugnadenes høytid. Man møtes til dugnad på skoler, i barnehager, sameier og borettslag, for å gjøre en felles innsats. 2018 er også et år som går inn i dugnadshistorien som plastryddingens år. 17. mai, grunnlovsdagen, er også en dugnadsfylt dag med en rekke aktiviteter planlagt og iverksatt av både voksne og barn.

Kommer dugnadsånden fra krigsårene?

Ja, kanskje mye av dugnadsånden kommer fra okkupasjonstiden 1940-1945. Delvis, i alle fall. Disse årene var det tid for oppblomstring av dugnad, mer eller mindre frivillig. Kanskje naboen fikk skaffet seg en villagris som kom flere til nytte ved at den blant annet kunne spise opp og bli kvitt matavfallet. Eller kanskje en selv hadde en stor hageflekk som kunne brukes til å dyrke poteter, slik at nabolaget ble sikret litt mat på bordet. Mange drev med denne såkalte matauken, der man dyrket poteter og grønnsaker, til glede for fellesskapet.

Foto: Per Hvamstad/Musea i Nord-Østerdalen/Digitalt museum. Dugnad på Trøa i Hedmark mens gårdbrukeren sitter fanget på Grini, 1942.

Noen var så heldige å ha villahøner, og byttet villig egg mot andre varer. Tobakksdyrking i bakgården var også vanlig. Folk samarbeidet om å omsette varer på svartebørsen. Uten nok maskiner og drivstoff, ble menneskelig muskelkraft uunnværlig. Håndverkstradisjoner ble holdt i hevd, og nabokona sydde kanskje klær til hele bygda.

Hjemmeproduksjonen var gigantisk. Man fant løsninger på alt. Kaffe ble brent av erter, eikenøtter og rug. Sirup ble kokt. Nyper ble brukt til te. Bær ble brukt mot forkjølelse. Defekte materialer ble reparert og solgt eller byttet bort. Byfolk fikk grønne fingre!

Okkupasjonstidens dugnadsånd kan kanskje være noe av forklaringen på at mange setter pris på dugnadens sjel i dag. Det kan sies å være den gode arven fra okkupasjonstiden. En moral om å være tilstede for hverandre ble bevart.

Ta vare på dugnadsånden!

Dugnadsånden er sterk i Norge. Det er noe som får det til å gå rundt. Hold fast ved dette prinsippet og gjør det til ditt eget, på en eller annen måte. Dugnad kan foregå på så mange forskjellige arenaer. Vi trenger dugnadsånden for fellesskapet.

Følg okkupasjonen live

Dugnadsånden under okkupasjonstiden er dokumentert av mange, og prosjektet "Okkupasjonen live: 1940-1945" vil omtale dette på flere måter. 

Dette er et femårig, ideelt, frivillig og ikke-kommersielt dokumentarprosjekt som livetvitrer og liveposter hendelser fra okkupasjonen, dag for dag. Prosjektet varer fra mars 2018 og fem år fremover til frigjøringen 8. mai 1945 (tilsvarer 8. mai 2023). Historien må tas vare på for ettertiden, og gjennom sosiale medier kan man her få historien servert. 

Prosjektet følger viktige hendelser under okkupasjonen i Norge samt hverdagslige begivenheter.

Følg prosjektet på Facebook og Twitter samt nettsiden Okkupasjonen.no

Gratulerer med frigjøringsdagen!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Mye eldre!

Publisert over 2 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Kommer dugnadsånden fra krigsårene?

Sitat fra Store norske leksikon:

Historie

Dugnad er ein gamal skikk i Noreg, og arbeidsforma har eksistert i dei fleste landbrukssamfunna i verda. I Noreg var dugnaden ei særs vanleg arbeidsform fram til langt utpå 1800-talet, spesielt ved taktekking, slått, transport av større ting (som tømmer), gjerding, husbygging og så bortetter.

Ordet

Ordet kjem av gamalnorsk dugnaðr 'hjelp, støtte', men ein finn ikkje ordet brukt om ei organisert arbeidsform før kring 1600. Ordet vart då også brukt om festen som avslutta dugnaden og somtid også om andre festar. Sjeldnare og lokalt i Vestfold vart ordet dugnad brukt om pliktarbeid som ein leiglending måtte gjere for bonden.

Ordet er ikkje brukt om ei organisert arbeidsform i andre nordiske språk.


For øvrig: Gratulerer med frigjøringsdagen!

Kommentar #2

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Klart! Men jeg tror mye av dugnadsånden ble bevart på grunn av okkupasjonstiden. 

2 liker  
Kommentar #3

Bjørn Blokhus

0 innlegg  975 kommentarer

All grunn til gratulasjon

Publisert over 2 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
For øvrig: Gratulerer med frigjøringsdagen!

Det er en ny tidsånd på vei.

Det merkes godt overalt her jeg bor i et av Norges mest industrialiserte områder. 

Tidligere var det flagg overalt 1 mai, nå er det så godt som ingen.  Nå flagges det 8. mai og flaggene kom ut på alle balkongene i  høyblokkene, rekkehusene og eneboligene.

1 mai er blitt en 'ikke-dag' for de unge industriarbeiderene. Med noe få untak som heiser det røde flagget med hammeren.

Gjør Norge stort igjen !


1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere