Verdidebatt

Tilsvar til Braut: Goddag kvinne økseskaft

Styremedlem i Frimodig kirke Sofie Braut svarer ikke på det jeg spør om, og tillegger meg standpunkter jeg ikke har. Spørsmålet til de Frimodige er og blir: Vil dere gjøre deres for å unngå at velgere skal bli lurt, dvs enten stille egne lister, eller unnlate å anbefale?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et innlegg i Vårt Land 27. april, som primært er en kommentar til et innlegg som jeg la ut på Verdidebatt 23. april, skriver styremedlem i Frimodig kirke at jeg har utfordret henne til å utdype hennes syn på ordningen for kirkevalg. Det er ikke korrekt. (Og det er besværlig når hennes kommentar ikke legges ut på Verdidebatt før etter tre dager.)

Det jeg utfordret henne til, var ikke å utdype synet på ordningen rent allment, men følgende: «Braut sa til Klassekampen 12. april at hennes gruppe ville bli ‘skvisa ut’ dersom Åpen folkekirke ble den eneste som stilte egen liste ved valgene. Hvis man mener at man blir skvisa ut når man selv velger ikke å stille, står vi overfor en helt vindskjev forståelsesmåte. Med et slikt utgangspunkt, kan alt skje. Braut er fast spaltist i Vårt Land, og har gode muligheter for å utdype sitt syn der.»

Dette har ikke Braut svart på.

Jeg fortsatte: «Der kan hun evt også kunngjøre en garanti for at de Frimodige ikke vil anbefale kandidater», underforstått på nominasjonskomiteenes lister.

Det har hun ikke gjort

Det hun har gjort, er å forklare hvorfor hun er mot et kirkepolitisk partivesen. Det er en nokså grei forklaring, bortsett fra at hun hevder at mitt utgangspunkt «… synast å vere at kyrkja alt er eit politisk system med udiskutabel maktlogikk og ditto avklara partifrontar».

Det har jeg aldri ment, eller skrevet. Det jeg har vært opptatt av, er at kirken ikke kan ha en valgordning som kan gi perverse effekter, dvs at velgere på grunn av en besynderlig valgordning kan komme til å sikre mandater som står for det stikk motsatte av det velgerne selv ønsker å fremme.

Braut skriver at hun er med i Frimodig kirke fordi det er «… et nettverk til støtte og oppmuntring, ikkje eit kyrkjepoltisk parti. … det ber eg om å bli trudd på».

Ja, det tror jeg på, på samme måte som jeg trodde på Rolf Kjøde da han som en av frontfigurene i Levende folkekirke forut for forrige valg i en replikkveksling med meg skrev at man ikke hadde lagt taktiske vurderinger til grunn når man anbefalte personer fremfor å stille egne lister.

Men nå vet både Kjøde (som er en sentral aktør også blant de Frimodige) og Braut hva effekten blir, om de anbefaler visse kandidater på nominasjonskomiteenes lister. Da blir disse listene i realiteten partilister for de Frimodige, uten at det gjøres klart for velgerne. Spørsmålet er: Vil dere anbefale? Eller vil dere gjøre deres for å unngå at velgere skal bli lurt, dvs enten stille egne lister, eller unnlate å anbefale?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt