Leder

Listhauglinjen er Frp

Signalene fra Frps landsmøte bekrefter at Listhaug langt i fra er ekstrem i Frp-sammenheng. Hun er mainstream.

I helgen vedtok Fremskrittspartiet med stort flertall et forslag fra Buskerud Frp om å forby bønnerop fra norske moskeer. Vedtaket er ikke overraskende. I en periode der få flyktninger kommer over grensene må et høyrepopulistisk parti ha noe som skaper engasjement. Motstanden mot bønnerop tar ikke utgangspunkt i et faktisk problem. Derimot vil man sikre seg mot at det blir et problem i framtiden. Med andre ord spiller man på frykten for at muslimene skal bli mange og for dominerende.

Hadde vedtaket vært prinsipielt begrunnet, ville det tatt tak i all religiøs «støy» i det offentlige rom, også kirkeklokker. Den liberalistiske fløyen i partiet vet dette, derfor uttrykte blant annet lederen for FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud, motstand mot forslaget. At Buskerud Frp vant gjennom, bekrefter at populistene holder liberalistene i et jerngrep. Det er populismen som sikrer partiet oppslutning i befolkningen. Slutter Frp å tilfredsstille den norske fremmedfrykten blir det fort et miniparti uten innflytelse.

Også andre signaler fra Frps landsmøte er åpenbart myntet på den velgergruppen som først og fremst ønsker Frp som en skanse mot islam. I sin tale sa blant annet partileder Siv Jensen at «det er mennesker som mener at Koranen står over norsk lov. De er kanskje norske på papiret, men de er det ikke i hjertet». Her ville de fleste muslimer kunne påpekt at de ikke ser noen motsetning mellom å tro på Koranen og å følge norske lover, slik også de fleste kristne ville kunne sagt om den kristne tro. Men poenget til Siv Jensen var selvsagt ikke å si noe prinsipielt om religion, men å opprettholde et skille mellom muslimer og den øvrige befolkningen, slik at partiet kan beholde oppslutning.

Sylvi Listhaug måtte gå fra sin post som justisminister etter uheldige uttalelser. Det er tankevekkende at først da uttalelsene rammet Arbeiderpartiet, ble det for mye, mens salvene hun har sendt mot muslimer og flyktninger ble tålt. Signalene fra Frps landsmøte bekrefter at Listhaug langt i fra er ekstrem i Frp-sammenheng. Hun er mainstream. Dersom det blir strid mellom populister og liberalister i partiet vil førstnevnte fløy vinne. Det er Listhaug-linjen som er Frp. Dersom ikke Siv Jensen opprettholder avstanden til muslimer og flyktninger står Sylvi Listhaug klar til å overta. Derfor vil vi også i framtiden oppleve mange passe splittende utsagn fra Frps øverste ledelse

Først publisert i Vårt land 30. april 2018

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder