Ingrid Vik

16

Fra Jerusalem til Oslo

For oss er Jerusalem omgitt av myter, løfter og religiøse utopier. For venninnen min knytter drømmen seg til Oslo.

Publisert: 24. apr 2018 / 537 visninger.

Mitt første møte med Jerusalem skjedde i Oslo i 2005. Jeg ble kontaktet av en vakker, ung, israelsk kvinne, Sharon, som ville snakke om muligheten for et felles dialogprosjekt. Her startet vårt samarbeid og etter hvert nære vennskap. Siden den gang har jeg vært en av de mange som jevnlig besøker denne symboltunge, konfliktpreget byen. Vi dras dit av høyst forskjellige grunner og motivasjoner. Men at vi drar akkurat dit er ingen tilfeldighet.

Ingen steder veves religiøse fortellinger, historiske myter og praktisk politikk så tett sammen. For mange kristne var opprettelsen av staten Israel et religiøst mirakel. Det nye landet var oppfyllelsen av gammeltestamentlige profetier som knyttet bibelens fortelling og dagsaktuell politikk sammen.

Et politisk underverk. For Norge som stat var opprettelsen av Israel i 1948 et nødvendig svar på en av historiens verste massedrap på jøder, men også et politisk underverk. For datidens sosialdemokrater og sosialister ble Israel et forbilde med sin ruvende arbeiderbevegelse og innovative arbeidskollektiv. Norske pilegrimer reiste til Israel for å støtte den nye staten og for å høste erfaringer.

Israel har med andre ord alltid hatt en helt særegen plass i norsk samfunn og politikk. Stortingets vennegruppe for Israel speiler både kontinuitet og endring i dette forholdet. Fram til 1980-tallet
representerte de flertallet i Stortinget. I dag består vennegruppen først og fremst av representanter fra Frp og KrF.

Ny rammefortelling. Den mer lunkne oppslutningen i Stortinget skyldes at den norske offentligheten gradvis fikk mer innsikt i konsekvensene av den nye staten for den palestinske befolkningen. Utover 1980-tallet ble norsk ensidig støtte til Israel gradvis og stadig mer utfordret. I stedet tok konflikten over som rammefortellingen om Israel og Palestina. I 1993 fikk vi Oslo-avtalen som ga håp om løsning, men som dessverre aldri ble gjennomført etter planen.

Engasjementet for Israel og Palestina er imidlertid intakt. Prost og Jerusalem-farer Trond Bakkevig forklarte det slik: «Det finnes mange konflikter i verden som tar flere liv. Når akkurat denne får så mye oppmerksomhet har det å gjøre med Jerusalem som senter for noen av de viktigste helligdommer for de tre abrahamittiske religionene».

Blitt vår egen. Til tross for den geografiske avstanden er konflikten i Midtøsten, av religiøse og politiske årsaker, blitt vår egen. Mange opptrer som om de selv var parter i konflikten, med ensidige posisjoneringer der rommet for nyanser er forsvunnet. Enøyde palestinavenner som nekter å sette sine ben i Vest-Jerusalem. Israels venner som overser palestineres lidelser som følge av israelsk framferd. Midtøsten-konflikten slår inn i norske politiske miljøer, i kirkelige, sivilsamfunn og akademia.

I en samtale med religionshistorikeren Hanne Røyslien Eggen som har forsket på Israel i mange år sa hun dette: «Å ytre seg faglig og nyansert om denne konflikten er et karrieremessig tapsprosjekt.»

Det tapte paradis. Selv besøkte jeg Jerusalem og Sharon i forrige uke, bare noen dager før 70-årsmarkeringen. For Sharon, venninnen min, går linjen motsatt vei. For henne er det Oslo som har blitt «det tapte paradis», byen som i noen år ga henne en nyvunnen frihet fra den intense virkeligheten i Jerusalem. Det var her hun fødte sitt eneste barn.

Samtidig er Oslo byen som ga navnet til en fredsavtale og til et framtidshåp som gradvis ble erstattet av sorg og skuffelse. Slik lever Oslo i henne som en drøm og et sted på kartet hun gjerne ville ha kalt sitt hjem.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tove H. Beck-Berntsen

2 innlegg  69 kommentarer

Fra Jerusalem til Oslo...

Publisert 9 måneder siden

Oslo-avtalen er død forlengst, og var i sin naivitet bygget på feil premisser. Den har ført til manges død, og gitt lite " brød" til arabere som plutselig ble omdøpt til et " palestinsk folk" . Et folk som ikke eksisterte før 1967. Men denne løgnen har blitt holdt oppe av venstresiden i Norge, samt de lutherske folkekirkene i Europa. KFUM og LO. Deres antisemmitisme har tømt deres egne kirker og LOs medlemmer krymper jevnt og trutt !!

3 liker  
Kommentar #2

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

36 innlegg  570 kommentarer

Jerusalem versus Mecca/ Babylon samt Kreml/Paris/Leningrad

Publisert 9 måneder siden
Ingrid Vik. Gå til den siterte teksten.
Ingen steder veves religiøse fortellinger, historiske myter og praktisk politikk så tett sammen. For mange kristne var opprettelsen av staten Israel et religiøst mirakel. Det nye landet var oppfyllelsen av gammeltestamentlige profetier som knyttet bibelens fortelling og dagsaktuell politikk sammen.

Du har rett i at det er stedet alt menneskelig veves sammen.

Kampen i "Jordens hjerte";  Møtested mellom lov og dom/ omvendelse og nåde. Et menneskes og et samfunns livspuls.  
Livgivende O2 lov og rett ut til legemet/ Utluftende og revitaliserende CO2 tilbake og ny oksygenering. Hjetets blodpumpe i faste rytmer, næring fraktes rundt, respons/ utrensing tibake.  Selve livssyklusen symbolisert som Fader og Sønns rolle i det åndelige aspekt. I tillegg til Åndens pust inn/ut. Liv& næring/ ovebevisning om synd, rettferdighet & dom.
Indre livspakt med YHVH. Dom v/ naglene, Nåde ved stedfortredende rettsak.
Et evig møtested mellom lov/rett og nåde/ nye muligheter.
Jeru=dualitet. Salem=fred.

Samtidig "den utenforstående part" - "storsamfunnet" representert ved Ishmael.  Mennesket som også ble sett og elsket av Gud, men som ikke var den som selve Abrahamspakten ble virkeliggjort og demonstrert gjennom.

Om verden vil anerkjenne de 10 Basislover; i praksis konkret de 5 siste, - ikke stjele, lyve, hore rudnt/voldta, myrde eller misunne andre deres livsverk og frukt av sitt strev, vil mangt bli så mye enklere.
Det kan synes som om at verdien av de judeokristne helligdommer, - for de som står utenfor pakten og ikke vil ha den - dessverre består i å holde andre borte fra sin Gud. Slik vi ser muslimene forvalter Tempelhøyden.  Verken kristen eller jøder får be der.

Om den tidligere kristne verden forkaster Guds menneskelige åk av tre (Jesus-det personifserte Ord/Loven), kan det hende vi i vår tid nå vil få erfare at åket av jern tar over.

Mitt forslag:  
Anerkjenn Jerusalem som judeokristen verdensarv. Det to-funksjonelle hjerte.
Anerkjenn Mecca som muslimsk verdensarv for Ishmaels sønner.
Anerkjenn Paris/Kreml/ Leningrad som sekularismens/marxistenes helligdommer.

Det ligger til hundene å tisse over hverandres luktspor.  Vi er mer enn som så.  La oss ha hvert vårt Hus/ hver våre Helligdommer og besøke hverandre i den grad vi vil.
Dessverre utestenger muslimene alle andre fra sitt Mecca.  Strengt forbud, m/døden til følge.  Skal de kunne dominere også den judeokristne paktsarv?
Med hjelp fra marxistene i MSM/ NRK? NRK er ikke nøytrale i sin narrativ. Selv Koranen sier at landet Israel tilhører jødene.  
Hvorfor på død og liv da kreve islamsk lov akkurat i jødenes Hus og Tempel? Og sekulærmarxistisk lov i kristne kirker eller skoler.


2 liker  
Kommentar #3

Anne Sender

18 innlegg  9 kommentarer

Publisert 9 måneder siden

Varmt og klogt om drøm og realiteter - og kanskje et håp og en oppfordring til oss som lever i Oslo om å verdsette det vi selv har , men Jeruslame ennå ikke har - fred.

1 liker  
Kommentar #4

Tore Olsen

21 innlegg  5415 kommentarer

Publisert 9 måneder siden
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor på død og liv da kreve islamsk lov akkurat i jødenes Hus og Tempel? Og sekulærmarxistisk lov i kristne kirker eller skoler.

Har menneskefienden noensinne spurt om lov?

Siste innlegg

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 1 time siden / 19 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 1 time siden / 17 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 2 timer siden / 45 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 2 timer siden / 26 visninger
Nå treng KrF samling
av
Karl Johan Hallaråker
rundt 5 timer siden / 63 visninger
Hvorfor feilet Hareide?
av
Lars Kolbeinstveit
rundt 7 timer siden / 464 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82733 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44696 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35589 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
9 måneder siden / 28935 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22890 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22514 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22372 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20420 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19465 visninger

Lesetips

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 1 time siden / 19 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 1 time siden / 17 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 2 timer siden / 45 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 2 timer siden / 26 visninger
Jeg melder meg ut av KrF
av
Lars Sørumshagen
rundt 7 timer siden / 254 visninger
Sett fra grasrota
av
Arna Østnor
rundt 7 timer siden / 119 visninger
Hamskifte for norsk landbruk?
av
Trond Klaape
rundt 7 timer siden / 195 visninger
Svar til innlegg fra Karl Øyvind Jordell
av
Ole Inge Bekkelund
rundt 7 timer siden / 47 visninger
Skader KrF, ikke Frp!
av
Ola Ødegaard
rundt 7 timer siden / 83 visninger
Les flere

Siste innlegg

Radikal kjønnsideologi
av
Marit Johanne Bruset
rundt 1 time siden / 19 visninger
Har du ulikhetsbrillene på, Astrup?
av
Catharina Bu
rundt 1 time siden / 17 visninger
Å redde verden uten å bli hekse-jegere
av
Bjørn Stærk
rundt 2 timer siden / 45 visninger
I fredens telt
av
Torstein Try
rundt 2 timer siden / 26 visninger
Nå treng KrF samling
av
Karl Johan Hallaråker
rundt 5 timer siden / 63 visninger
Hvorfor feilet Hareide?
av
Lars Kolbeinstveit
rundt 7 timer siden / 464 visninger
Les flere