Verdidebatt

Kom til den hvitmalte kirke

O, kom kom, kom, kom! Kom til den hvitmalte kirke, O, kom til Guds fredlyste hus! Enn lyder så titt i mitt øre Klokkeklemtet og granenes sus.Vers 1: Jeg minnes en kirke der hjemme, så fredfylt i granenes ly.Fra tårnet lød klokkenes stemme Og kalte på land og på by.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den folkekjære sangen "Kom til den hvitmalte kirke" er oversatt fra hymnen "The Church In The Wildwood" med undertittelen "Little Brown Church In The Vale" . Hymnen er skrevet av dr. William S. Pitts i 1857 .

På en reise for å besøke sin forlovede i Fredricksburg,  Iowa, stoppet William S. Pitts en stund i Bradford ved Cedar River.  Han steg ut av hestevognen og gikk en liten tur i det vakre skoglandskapet  Da,  på et bestemt sted i denne naturskjønne dalen,  fikk Pitts en visjon om at h e r skulle det bygges en kirke. Han fikk ikke ro for denne visjonen, så da han kom hjem til Wisconsin  skrev han hymnen "The Church In The Wildwood" , mest for å få fred med seg selv.

Fem år senere  i 1862, reiste det nygifte ekteparet Pitts tilbake til Bradford for å slå seg ned der; nær foreldrene hennes. Da oppdaget Pitts, til sin store overraskelse, at det hadde blitt bygget en kirke akkurat på det stedet han hadde forutsett. Kirken ble vigslet året etter, og da ble sangen "The Church In The Wildwood"  fremført offentlig for aller første gang av skolekoret som Pitts dirigerte.

I Stathelle kirke søndag 8. april på allsangkvelden Precious Memories /... Dyrebare minner, fremførte vårt lokale team av sangere, solister og musikere sammen med en nær på fullsatt kirke hymnen "The Church In The Wildwood" med Pitts tekst og to vers av den norske oversettelsen. Fremføringen av den gripende hymnen ble en av kveldens høydepunkter.  Dersom jeg skal forsøke å si noe om stemningen  kan det være takknemlighet, vemod og velsignelse.

Stathelle kirke er en gråmalt trekirke på gyllen hvitmalt mur. De andre kirkene i Bamble og Langesund prestegjeld der jeg også er så heldig å være vikarorganist,  er malt i hvite og lyse farver. Andre kirker har andre farver og er bygget av forskjellige materiale.

Kirken i Bradford ved Cedar River er i brunmalt tre som det står i dr. Pitts tekst. Den og alle andre kirker; hver  med sine ytre uttrykk, kaller hver søndag med sine klokker fra tårnene på land og på by.

There's a church in the valley  by the wildwood 

No lovelier spot in the dale 

No place is so dear to my childhood 

As the little brown church in the vale  

Oh, come, come,  come  come! 

Come to the church in the wildwood 

Oh, come to the church in the vale 

No spot is so dear to my childhood 

As the little brown church in the vale. 

Håper vi sees i kirken til søndag! 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt