Benito FAUVEL

31

Om Fil-harmoniske spørsmål

Endelig er det våren. Mens mange tunneler er usikre for å transportere kultur, varer, og folk, så er Oslo filharmonien i søkelys, igjen. Det er ikke bra med for mange spørsmål. Det blir en dårlig dynamikk å ha noen med kun spørsmål, som stilles til noen man mener som kompetente. Men kompetanse handler om å ha fått nok mat.

Publisert: 15. apr 2018 / 411 visninger.

Diskusjonen med dette handler samtidig om hva som er viktig. Jeg mener at debatten rundt kilokalorier er ikke det som skal til for at samboeren min blir slankere. Maten man spiser hver dag for å enten være kompetitiv, eller ha ha nok kompetanse for å svare på spørsmål, må få en annen vinkel enn å påstå at det er kalorier som gjelder ; uten å tenke seg om. Fordi ? mediene er der å påstå at de har rett fordi de bruker mange penger på å kjøpe informasjon fra eksperter ? en kan fremdeles tro på at Kloden er flat, selv i 2018.

Da jeg trente triatlon, så ikke jeg på kalorier i det hele tatt. For kalorier er som å si at vi har vann der, og at vi har alkohol. Man får mer variasjon fra væske som innholder alkohol enn en annen som har kun vann. Litt utafor debatten, men de som drikker vet nemlig at vin ikke er vin. Jeg kunne trekke fram ostproduktene for å vise hvor jeg skal. Ostene er ikke kilokalori.

Debatten hjemme får ikke så store konsekvenser fordi man vet at Kloden er rund. Men jeg tok fram dette argumentet- at det som snakkes for å bli slankere, det er bare å se på annonser,  er de som tror, og presenterer som fakta, at Kloden er flat. Og man holder til påstanden så hardt at det blir sett som religion. Men fakta er når en nå snur seg mot joulene, da forstår man dette :

Det er en viss forskjell mellom kilokalorier, altså hvordan maten er forbrent i kroppen, og inntak av kilojoule, som er det beviset pa at Kloden er rund. Joulene handler om elektrisitet. Uten de som er det ingen forbrenning, og du kan fortsette å lytte til som er for lavkalorisk innhold så lenge du lever, uten å lykkes å se mindre tall på vekta. Man trenger først mat, ja, så må en vite hvordan den fungerer i kroppen. Og uten strøm, da kan du bare fôre deg videre med all maten som selges der ute.

Det er strømforbruket en må forholde seg til for å bli, eller holde seg slank. Debatten er åpen, for jeg kan ta feil, men jeg vet at kilojoulene er de som kroppen bruker for å ha balanse mellom muskler og kraft. Kalorier finnes jo som ren substans mot sult, mens joulene fordeler massen videre til hjernen, til hjertet, til musklene.

Men hvordan kan man da bevise at Kloden er rund for de som bare masser om at de har de riktige kortene i handa ? Man vet hvordan nyhetr er påvirket med teknologien, og at diplomer selges via nettet. Hva skjer når mediene er der å kun masse om kilokalorier når en ikke er bygg på samme måte som andre ? Hva skjer når Filharmonien bare spiller utenlandsk programmer ? Mister vi noe der ? 

Dermed kan vi hoppe lenger mot problemstillingen en Filharmonie har kontra en Symfonisk. For det første så kan jeg ta feil, og grammatikk viser jo å bli diskutert siden den eksiterer, men kan en ikke kalle Oslo Filharmonien som Oslo Filharmonisk Orkesteret ? Finnes det så store misforståelser på grunn av navnet ?

Det er jo ren retorikk, fordi en nordmann vet at det finnes kun et orkester som holder til hovedstaden, men når man er utlending, så snur man jo mot det man kan best. Så jeg kan trekke fram kortet hvor debattanten som prøver å si at Kloden er flat, glemmer samtidig å si at musikk handler hverken om politikk- eller om anskaffelse av arbeidskraft- som alle vet er best fra utlandet. Slik er politikken, ellers så hadde vi bare hatt kun nordmenn som satt spillende norske tradisjoner.

Jeg fikk sjansen til å prøvespille for Filharmonien, mot tjue andre. Så jeg kunne være der å si at fransk måte å spille på er jo kjent, men kortet der vi ser er jo dette som viser at det er kurant å være norsk for å spille norske klassiker. Og det er vesentlig å påpeke at det mangler mange norske komponister i bildet.

Men jeg lurer på hvor minus norsk ligger hen, når musikanter bor i Norge, kan lese om norsk kultur ved å sitte på norske biblioteker, og puste inn norsk luft ? Da jeg bodde i Tyskland så var jeg hver dag på tyske bibliotekter, for det er der man finner det man trenger for å bli inkludert. Høres ikke det norske arbeidet bak mange timers øving ? 

Nitti timer med musikk er det som å se på kilokalorie eller på kilojoule ?  Hva står det i kontrakten til sjefdirigenten som er artistisk leder for hele ensemblet, med korene ? Er det ingen kommunikasjon ? er det nærmere Kgb ideologi enn filharmoniske verdier ? Er det et problem å være russisk i Norge ?

Ser han på en Klode som er flat, med utenlandsk brød som innholder kilokalorier, eller er han der å si- med minst førti programmer- at Kloden er rund, og at en må se på joulene, som Norge trenger ? For siden han velger programmet er det jo i forhold til, i hensyn til og i medhold med de norske verdier, tror jeg. Ellers så hadde ikke han blitt ansatt.

For jeg vet ingen dirigent på dette nivået- og etter mange års ansenittet som er der med hevet øynebryn, som betyr at en ikke vet at han/ hun er der foran norsk arbeidskraft. Så dumme dirigenter finnes ikke på det nivået. 

Men jeg må si at jeg ikke hadde da valgt så mye fra utenlansk literratur, da jeg ble overrasket å finne ut av Hovland med Lotus som symbolikk har satt lyset over tubaen, som er et instrument som få skriver om. For jeg letter etter det instrumenter har å fortelle oss når jeg lytter på musikk. 

Den soloen for tubaen i Lotusland er helt vesentlig for norske identiteter framover. Og den soloen er etter min mening god grunn for å fortsette å grave dypere. Så god grunn har jeg aldri hørt. Jeg ble nesten missunlig.

Jeg er helt enig med debattanten som tenker at Kloden har blitt så flat at det ikke er plass lenger til røttene, plass til nok jord for å plante frø som blir til fine planter. Og grunner må stå der de er. En komponist som Hovland er nå øverst på lista mi. det var godt å høre at det finnes noe annet enn Grieg.

Man trenger jo kanskje andre syn, ut fra kalorier som er ren regnestykke for de som bruker tredemølla. Vi må også ha folk som vil spille for en planet som er rund.

Jeg hadde faktisk nitti timer med norsk opplæring på universitetet. Jeg regnet ut at det tilsvarer to prosent av det jeg kan i dag. Ikke dumt med to prosent av noe, men det er sammenlignen som ødelegger hele tiden for en. 2% av 5000% blir da ikke nok. Og musikk er som isberg. Man vet at det er nitti prosent som en må forske mest på. Så langt står scener fra hele verden å selge oss de samme ti prosent av isberget.

Når en finner ny musikk å høre på, hver dag, så må det være noen flinke bibliotekarer som har noen støvete filharmoniske stykker som passer for Oslo ? 

Men slik er også salget av et produkt som Oslo Filharmonien. De spiller jo kjente stykker, så når jeg er der å vente på at noe skjer med mine ni hundre verker, da blir det vanskelig. Jeg er blant komponister som ligger under dype vann. Jeg står faktisk å lure på om jeg er født på riktig tid.

Det høres ut som om samfunn tror fortsatt på at Kloden er flat. For lille historien, så har jeg komponert alt da jeg voskt opp i utlandet, og arrangert alt sammen igjen,  i Norge. 

Blir da musikken sett som norsk eller utenlandsk ? 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 8 timer siden / 143 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 87 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 16 timer siden / 75 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 16 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 17 timer siden / 116 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 18 timer siden / 178 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 21 timer siden / 456 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 22 timer siden / 387 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 948 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82169 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44631 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35544 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28874 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22872 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22497 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22087 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20395 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19445 visninger

Lesetips

Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 16 timer siden / 75 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 16 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 17 timer siden / 116 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 18 timer siden / 178 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 22 timer siden / 387 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
3 dager siden / 361 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
3 dager siden / 3094 visninger
TV-serien som forandret Tyskland
av
Karsten Aase-Nilsen
3 dager siden / 377 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
4 dager siden / 162 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
4 dager siden / 423 visninger
Les flere

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 8 timer siden / 143 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 87 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 16 timer siden / 75 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 16 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 17 timer siden / 116 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 18 timer siden / 178 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 21 timer siden / 456 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 22 timer siden / 387 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 948 visninger
Les flere