Kommentar

Med åpning begge veier

Rent samarbeidsmessig peker KrFs strategiprosess både til høyre og venstre. Men sidevalget handler ikke bare om politikk.

Det var knyttet spenning til Knut Arild Hareides tale på KrFs landsstyremøte lørdag. Partiledelsen hadde på forhånd meldt at de kun ville snakke om politikk og ikke sidevalg.

Den som likevel leter etter spor av slike valg i Hareides tale, vil finne tendenser som går i begge retninger.

Hilsen til Solberg

Hareide kom med en tydelig hilsen til Erna Solberg: «Vil du stå imot kampen mot sorteringssamfunnet, Erna Solberg?». Under denne hilsen lå et direkte stikk til Høyre, som på forrige helgs landsmøte sa ja til både eggdonasjon og assistert befrukting for enslige. Dette kan oppleves som en kritikk av Høyre.

Men hilsenen til Solberg må også sees som en tydelig oppfordring til samarbeid med nettopp Erna Solberg og Høyre. Oppfordringen viser med all tydelighet at Høyre har stått og til dels står KrF nært i denne delen av politikken. Hareide nevnte også Kåre Willochs syn på barnetrygden i sin tale Også her appellerte han til samarbeid med nettopp Høyre.

KrF-lederens ordbruk om stat og frivillighet pekte i samme retning. Han slo blant annet fast: «Vi kan ikke ha et samfunn der «fellesskap» er synonymt med «offentlig». En uttalelse som hele høyresiden vil si seg enige i.

Dessuten fremstår spørsmålet om inkludering av ulike grupper et sentralt tema for KrF. Regjeringen Solberg har også dette som et av sine sentrale satsningsområder.

Fellesskap og utjevning 

Men er også flere indikatorer i Hareides budskap som viser at et samarbeid med partier på venstresiden både er mulig og aktuelt. Hareide brukte betydelige deler av talen sin til å snakke om fellesskapsverdier. Deler av dette er åpenbart fellesgods med flere partier på venstresiden.

Han slo dessuten fast at det må endring til i samfunnet: «Vi trenger en global, nasjonal og lokal oppvarming av fellesskapene våre».

Hareide tok til orde for en barnereform, med flere elementer mot barnefattigdom, som åpenbart ligger venstresiden nærmest. Han vil ha en kraftig statlig pakke, rettet mot familier, som vil koste mye penger. En kostbar, statlig reform det er vanskelig å se at Solberg-regjerigen i første runde vil ønske å prioritere. En slik politikk vil det åpenbart være betydelig lettere å få gjennomslag for sammen med Ap, Sp og SV.

Hareides generelle budskap hadde også i seg mye tankegods som matcher med partiene på venstresiden. I praksis vil Hareide jobbe for økt økonomisk utjamning: «Det betyr mer til de som har minst og mindre til de som har mest».

Veien videre

Heller ikke nå er det gitt hvor KrFs vei går videre. KrFs landsstyre og Hareides tale viste frem hva som gjør KrF nettopp til et sentrumsparti, med muligheter til å samarbeide begge veier.

Dessuten er det ikke sikkert KrF kommer dit at de står i en reell valgsituasjon. Dersom Solbergs suksess fortsetter, kan et samarbeid med Høyre, Venstre og Frp framstå som eneste alternativ. Særlig fordi det trolig vil bety at Ap fortsatt er et svakt parti og Jonas Gahr Støre ikke makter å gjenreise det. KrF vil ikke kunne velge å samarbeide med et Ap som ligger med brukket rygg.

Men dersom Støre makter å samle partiet og meningsmålingene igjen smiler til Ap, vil KrF være i en reell valgsituasjon mellom blokkene. I en slik situasjon vil KrF ikke bare stå i valget mellom Høyre og Ap. Men også mellom Frp og Venstre på den ene siden, og Sp og SV på den andre. Av alle disse partiene er det ingen tvil om Sp står KrF aller nærmest.

Akkurat nå er situasjonen slik: KrFs vei videre er åpen. Men det er ikke bare politikken som avgjør. Og svært mye kan skje med mulige samarbeidspartnere frem til neste høst.

Kommentaren sto på trykk mandag 16. april 2018

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar