Liv- Jenny Hestmo

2    6

Likestilling, ateisme og internett

Å blande disse, litt absurd, eller? Vi har jo direkte blitt mindre involverte i andres liv. Tidligere var det som skjedde med noen sitt liv direkte kimen til skjebnen vår. Men noe har skjedd, har vi kommet på avstand?

Publisert: 13. apr 2018 / 377 visninger.

Det som er felles er at alle disse skaper avstand. Både ateismen, likestillingen og internett har ført oss lengre bort fra oss selv, fra andre mennesker (spesielt de som er ulike fra oss selv) og Gud. 

Ateismen, det vil si kreftene som prøver å motbevise vår tilhørighet til Gud, gjør oss mennesker mer usikre, identitetssøkende, utrygg og engstelig. Vi søker mer oss selv enn den levende Gud. Vi er ikke avhengige og står ikke i et avhengighetsforhold til noe. Eksempelvis har vi som kristne et ansvar for å tjene gjennom nestekjærlighet fra Gud, det gjør at vi blir mindre likegyldige av å stå i denne posisjonen. 

Likestilling er blitt diskutert mye. Hvorfor er det så viktig at alle skal være like? Og dersom vi er kristne tror vi jo at alle er like i kristus, hvorfor er det da så viktig for oss? Jeg tror at likestillingen fører til at vi sammnelikner oss med hverandre og at vi ikke setter like stor forskjell på ulikhetene mellom oss. Samtidig tror jeg motsetningsfullt nok at det fører til at vi blir mer redde for å nærme oss hverandre. 

Også er det det med internett da, som gjør at vi får et inntrykk av at det er greit å være så selvopptatt som vi bare vil. Jeg har jo muligheten til å unngå å møte andre, se deres behov, være involvert. Jeg innrømmer at det er noe befriende med tanken. Slipper å ta hensyn til andre enn meg selv. Hva er det så vi vinner? Jeg tror vi vinner avstand, avstand til mennesker, avstand til våre følelser og avstand til verden omkring oss. Vi kan på en måte også slippe å stå til ansvar for det vi gjør fordi det som er viktig er om vi får levd sånn ellers. Da er det godt å vite at Gud har bruk for oss. Han trenger oss, våre egenskaper og at vi vandrer i verden sammen med Ham. Det er en grunn til å være tilstede, kjempe for Han sammen med våre medkristne og stå opp for de trygge verdiene som forener oss, gjør oss mer bevisste og forener oss med Ham. For det er det som er det virkelige livet. 

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Bjørn Abrahamsen

0 innlegg  131 kommentarer

Her var mye feil om ateisme

Publisert 3 måneder siden

Ateisme betyr kort og godt fravær av gudetro, ateismen har ingen læresetning om at den skal forsøke å motbevise gud . Du vil heller ikke finne en ateist som hevder å ha bevis for at gud ikke finnes. De aller aller fleste ateister velger å følge linjen « kom med bevis for gud» altså kristendommen og andre religioner som kommer med påstanden om en guddommelighet har bevisbyrden!!  Har du noen bevis for at ateismen gjør mennesket mer usikker, osv ??? Ateister søker ingenting hos gud av den enkle grunn at vi ikke tror på noe sånt ! Ei heller kan vi følge noen leveregler eller forholde oss til et forhold til noen som vi antar ikke eksisterer !  Ateismen stiller den enkelte mennesker i ett stort ansvar for sine egne handlinger ! Vi kan ikke skylle på noen , hverken gud eller djevelen ! Alt vi utfører må vi 100 % stå inne for selv. Vi blir ikke forført av noen ! Men med dette ansvaret følger også en enorm frihet ! Friheten til å tenke , handle og leve fritt fra religiøse læresetninger og dogmer ! 

1 liker  
Svar
Kommentar #2

Stefan Bonkowski

0 innlegg  607 kommentarer

Ateisme utrygg og engstelig

Publisert 3 måneder siden
Et lite utdrag fra en av flere forskningsrapporterSamlet konkluderer forskerne at "Å påstå at det er en betydelig psykisk helseforskjell mellom religiøse og ateistiske ,sekulære grupper er ikke tilfelle." Deres funn viser  at katalysatoren til tilfredshet og god mental helse er ikke avhengig av  troen på en gud,men ens sosiale nettverk.

Det som har en marginal (1-2 %) dårligere mental helse er tvilerene.

Svar
Kommentar #3

Daniel Krussand

8 innlegg  1551 kommentarer

Du er utvilsomt ærlig.

Publisert 3 måneder siden
Bjørn Abrahamsen. Gå til den siterte teksten.

Ateismen stiller den enkelte mennesker i ett stort ansvar for sine egne handlinger ! Vi kan ikke skylle på noen , hverken gud eller djevelen ! Alt vi utfører må vi 100 % stå inne for selv. Vi blir ikke forført av noen ! Men med dette ansvaret følger også en enorm frihet ! Friheten til å tenke , handle og leve fritt fra religiøse læresetninger og dogmer ! 

Grei tale av en som tror på mennesket.

Du og dine meningsfeller tar alt ansvar selv og skader ingen andre.  Skulle der gjøre noe galt eller såre noen, vil dere etter beste evne og samvittighet forsøke å godtgjøre det.  Og når dere gjør det gode, - som dere som oftest gjør, er dere glade for den anerkjennelse dere får.  

Dere har det godt, tenk, «Friheten til å tenke , handle og leve fritt fra religiøse læresetninger og dogmer!»

Ateistenes mange gode egenskaper, hvor kommer de fra?  Og hvem har utstyrt dere med god moral og en følsom samvittighet?

Takk for din ærlighet, må min Gud velsigne deg!  Og du oppdage Ham!  (Helt frivillig selvsagt)


Svar
Kommentar #4

Arja Larsen

43 innlegg  1010 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Kanskje mener trådstarteren at ateismen gjør andre mennesker usikre, identitetssøkende, utrygge og engstelige? En del av nyateismen i hvert fall har et hardt ansikt, og med det mener jeg en styrke i sin overbevisning som lett slår knockout og feller andre.  Følgene kan bli som beskrevet, akkurat på samme måte som maktmissbruk og besserwissen generellt gjør. Jeg synes agnostisisme er en bedre variant av manglende gudstro, jeg opplever at de har mer respekt for troende menneskers overbevisning. 

Svar
Kommentar #5

Liv- Jenny Hestmo

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Jeg er glad for at dere diskuterer sannheten. Min hensikt er ikke å ha rett

Svar
Kommentar #6

Stefan Bonkowski

0 innlegg  607 kommentarer

Hvem som har

Publisert 3 måneder siden

utstyrt ateistene med moral er menneskene selv.

Dette viser seg jo også blant troende.Hva bruker en troende for å vurdere hva som er godt moralsk i de religiøse tekstene de forholder seg til,om ikke deres egen innebygde moral.?

2 liker  
Svar
Kommentar #7

Liv- Jenny Hestmo

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Hei, jeg ser at vi er saken fra forskjellige perspektiver og på meg og jeg respekterer at du ikke har samme meninger som jeg har. Dersom jeg ser det fra ditt perspektiv forstår jeg at det å ikke være religiøs kan gi en frihet, selv opplever jeg en frihet i det å forplikte meg til bibelen. Jeg aksepterer at vi er uenige og ser det ulikt og det kan godt være at jeg tar feil av hva ateisme er. 

Svar
Kommentar #8

Liv- Jenny Hestmo

2 innlegg  6 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Hei, jeg ser den og det kan jeg være ganske enig i. Jeg tror det ligger i den åndelige overbevisningen og at det derfor er vanskelig å finne ut ved å forske på det.

Svar
Kommentar #9

Daniel Krussand

8 innlegg  1551 kommentarer

Sant nok.

Publisert 3 måneder siden
Stefan Bonkowski. Gå til den siterte teksten.

Dette viser seg jo også blant troende.Hva bruker en troende for å vurdere hva som er godt moralsk i de religiøse tekstene de forholder seg til,om ikke deres egen innebygde moral.?

Ja, alle mennesker har samvittighet og moral. 

Jeg tror vi er ånds-vesener og at disse evnene er gitt oss av Gud.  For meg beviser vår samvittighet og evne til refleksjon og valg Guds eksistens.

Jeg synes eksistensen av liv og jordens unike forhold tilpasset alle livsformers behov også beviser Gud.

Men vi tolker altså disse ting forskjellig.

Svar
Kommentar #10

Bjørn Abrahamsen

0 innlegg  131 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Menneskelig evne til god moral er ett resultat av evoulusjon ! De menneskene som har oppført seg best har vært de foretrukne partnerne og få barn med. Å dette har pågått lenge før homo sapiens kom på banen . Jeg kommer nok ikke til å tro på din eller noen av de rundt 5000 gudene så lenge det ikke legges frem bedre bevis !  

1 liker  
Svar
Kommentar #11

Bjørn Abrahamsen

0 innlegg  131 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

At andre mennesker blir usikre når en nyateist stiller ubehagelige spørsmål rundt det som andre mennesker ( pastorer el. ) har presentert som «sannheter» gjennom mange år . Ja det er vel ikke akkurat ateistens feil ?? Det er vel heller trossamfunnene som bør være åpne for hvor lite dokumentert faktisk disse historiene er , og at de godt kan være feil ! Skal en nyateist bare være stille ?? Husk det er trossamfunnene som misjonerer ! Hvor lenge siden er det du fikk en ateist på døra hjemme ?? 

1 liker  
Svar
Kommentar #12

Bjørn Abrahamsen

0 innlegg  131 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

At andre mennesker blir usikre når en nyateist stiller ubehagelige spørsmål rundt det som andre mennesker ( pastorer el. ) har presentert som «sannheter» gjennom mange år . Ja det er vel ikke akkurat ateistens feil ?? Det er vel heller trossamfunnene som bør være åpne for hvor lite dokumentert faktisk disse historiene er , og at de godt kan være feil ! 

Svar
Kommentar #13

Stefan Bonkowski

0 innlegg  607 kommentarer

Å bruke

Publisert 3 måneder siden

"tro" som bevis ,beviser ingenting.Tenk bare på alt mennesker klarer å tro er sant ,selv om det ikke finnes et eneste godt grunnlag for dette.

Jeg vet egentlig ikke om det er min "tolkning", som fører til at jeg ikke tror på en overnaturlig entitet.Det  er mangelen på gode nok bevis for en eventuell guds eksistens ,som får meg til å tvile på at noe slikt finnes.

Kan vi f.eks vise på noen som helst måte at gud har grepet eller griper inn i verden.Uten å måtte ta "tro" til hjelp,neppe

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Hakk i plata hos Krf
24 minutter siden / 539 visninger
Bjørn Erik Fjerdingen kommenterte på
Tolstojs spørsmål: Er livet meningsløst?
32 minutter siden / 622 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Tolstojs spørsmål: Er livet meningsløst?
rundt 1 time siden / 622 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 1 time siden / 7809 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 1 time siden / 7809 visninger
Torry Unsgaard kommenterte på
Hakk i plata hos Krf
rundt 2 timer siden / 539 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 7 timer siden / 7809 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 7 timer siden / 7809 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 7 timer siden / 7809 visninger
Are Karlsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 7 timer siden / 7809 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 8 timer siden / 7809 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Demagogi og "åndelig" manipulasjon!
rundt 8 timer siden / 7809 visninger
Les flere