Verdidebatt

Begynnelsen til slutten?

"Den russiske ambassadøren i Libanon, Alexander Zasypkin, sier at alle amerikanske missiler som skytes mot Syria vil bli skutt ned, og at oppskytningsstedene vil bli angrepet, skriver Reuters." (VG 11. april)

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Alle har sikkert sine ritualer. Jeg har mine. Tre kopper kaffi mens jeg scroller gjennom den faste rekkefølgen av nettaviser. Først vg, så aftenposten, nrk, dagen og vaartland. En liten runde på facebook og så er det jobb og plikter.

I jakten på nyheter kreves det disiplin. Det er mange saker og oppslag med friske bilder som lokker til et klikk. Og tiden, den er ihvertfall relativ, for på nettet går timene fort.

Inn i mellom oppslag om "Skjebne dag for Brækhus", biltester, litt om facebook og sport - mye sport - kommer det en liten artikkel om utviklingen i Syria.

Den er dramatisk og skremmende

Som ingressen sier: "Den russiske ambassadøren i Libanon, Alexander Zasypkin, sier at alle amerikanske missiler som skytes mot Syria vil bli skutt ned, og at oppskytningsstedene vil bli angrepet, skriver Reuters.

Dette er en klassisk opptrapping som ingen vil rygge ut av, og ingen ser hvilke konsekvenser dette vil, eller kan, føre til.

USA og Frankrike har tydelig sagt at dette kjemiske angrepet skal straffes. Signalet er et enda kraftigere angrep enn forrige gang da USA skjøt 49 cruiseraketter inn i Syria. USAs troverdighet står på spill om de ikke holder ord. Vi kan jo håpe på at etterforskningen viser at det ikke var noe kjemisk angrep. Dermed faller enhver reaksjon bort og det kan pustes ut.

Russlands trussel pressentert av Alexander Zasypkin, er nærmest en krigsærklæring. Et angrep av Russland på USAs flåte vil føre oss fra en kald til en varm krig. Er det bare tomme trusler fra Putin? Ja da vil han miste ansikt ikke bare hjemme, men også i Syria, Midt-Østen og vesten. Det samme gjelder og Macron som her står sammen med Trump.

Åpne kamphandlinger mellom USA og Russland vil ha konsekvenser ingen ser de fulle følgene av. Krigshandlinger har en eksalerende dynamikk. Aggresjon, hevn, hat og fiendebilder driver de kjempende frem til stadig kraftigere og mer og mer skadelige handlinger. Begge har et arsenal av atomvåpen som har potensialet til fullstendig utslettelse av motparten.

Enhver åpen konfrontasjon mellom Russland og USA må unngås. Nå ser det ut til at det er nettopp konfrontasjon som er det åpenbare. Foreløpig er det bare ord men kanskje Putin er klar til handling?

En ting er sikkert. Verden blir ikke den samme etter direkte krigshandlinger mellom USA og Russland. Eskalerer denne situasjonen slik som partene nå forespeiler så vil nyhetene bli fylt opp av helt andre oppslag enn i dag. Da er det bud om en katastrofe. Det er nærmest utenkelig i vårt trygge overflodsland. Men Norge er ikke verden og verden er et farlig sted.

Da vil jeg nok heller flykte inn i tomme nyheter om sport, biltester og annet "fjas" mens jeg drikker tre kopper kaffi. Idag er "ikke nyheter" gode nyheter, men den tiden kan kanskje snart være forbi?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt