Kjetil Mæhle

68

Begynnelsen til slutten?

"Den russiske ambassadøren i Libanon, Alexander Zasypkin, sier at alle amerikanske missiler som skytes mot Syria vil bli skutt ned, og at oppskytningsstedene vil bli angrepet, skriver Reuters." (VG 11. april)

Publisert: 11. apr 2018  /  187 visninger.

Alle har sikkert sine ritualer. Jeg har mine. Tre kopper kaffi mens jeg scroller gjennom den faste rekkefølgen av nettaviser. Først vg, så aftenposten, nrk, dagen og vaartland. En liten runde på facebook og så er det jobb og plikter. 

I jakten på nyheter kreves det disiplin. Det er mange saker og oppslag med friske bilder som lokker til et klikk. Og tiden, den er ihvertfall relativ, for på nettet går timene fort. 

Inn i mellom oppslag om "Skjebne dag for Brækhus", biltester, litt om facebook og sport - mye sport - kommer det en liten artikkel om utviklingen i Syria.

Den er dramatisk og skremmende

Som ingressen sier: "Den russiske ambassadøren i Libanon, Alexander Zasypkin, sier at alle amerikanske missiler som skytes mot Syria vil bli skutt ned, og at oppskytningsstedene vil bli angrepet, skriver Reuters.

Dette er en klassisk opptrapping som ingen vil rygge ut av, og ingen ser hvilke konsekvenser dette vil, eller kan, føre til. 

USA og Frankrike har tydelig sagt at dette kjemiske angrepet skal straffes. Signalet er et enda kraftigere angrep enn forrige gang da USA skjøt 49 cruiseraketter inn i Syria. USAs troverdighet står på spill om de ikke holder ord. Vi kan jo håpe på at etterforskningen viser at det ikke var noe kjemisk angrep. Dermed faller enhver reaksjon bort og det kan pustes ut.

Russlands trussel pressentert av Alexander Zasypkin, er nærmest en krigsærklæring. Et angrep av Russland på USAs flåte vil føre oss fra en kald til en varm krig. Er det bare tomme trusler fra Putin? Ja da vil han miste ansikt ikke bare hjemme, men også i Syria, Midt-Østen og vesten. Det samme gjelder og Macron som her står sammen med Trump.

Åpne kamphandlinger mellom USA og Russland vil ha konsekvenser ingen ser de fulle følgene av. Krigshandlinger har en eksalerende dynamikk. Aggresjon, hevn, hat og fiendebilder driver de kjempende frem til stadig kraftigere og mer og mer skadelige handlinger. Begge har et arsenal av atomvåpen som har potensialet til fullstendig utslettelse av motparten.

Enhver åpen konfrontasjon mellom Russland og USA må unngås. Nå ser det ut til at det er nettopp konfrontasjon som er det åpenbare. Foreløpig er det bare ord men kanskje Putin er klar til handling?

En ting er sikkert. Verden blir ikke den samme etter direkte krigshandlinger mellom USA og Russland. Eskalerer denne situasjonen slik som partene nå forespeiler så vil nyhetene bli fylt opp av helt andre oppslag enn i dag. Da er det bud om en katastrofe. Det er nærmest utenkelig i vårt trygge overflodsland. Men Norge er ikke verden og verden er et farlig sted.

Da vil jeg nok heller flykte inn i tomme nyheter om sport, biltester og annet "fjas" mens jeg drikker tre kopper kaffi. Idag er "ikke nyheter" gode nyheter, men den tiden kan kanskje snart være forbi?

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert 12 måneder siden
Kjetil Mæhle. Gå til den siterte teksten.
Enhver åpen konfrontasjon mellom Russland og USA må unngås. Nå ser det ut til at det er nettopp konfrontasjon som er det åpenbare. Foreløpig er det bare ord men kanskje Putin er klar til handling?

Det blir ingen krig mellom USA og Russland. Russland vil ofre Syria/Assad om USA bomber noe i Syria. Russland er ikke sterk nok til noen konvensjonell krig mot USA og NATO. De vil heller ikke kunne vinne en atomkrig. Hva skulle det være godt for? Herske over en ødelagt og ubrukelig verden? Lite trolig. Her kan du vri på ordtaket og få Den enes død, den andres død. 

Kommentar #2

Kjetil Mæhle

68 innlegg  769 kommentarer

Ja hva er krig godt for?

Publisert 12 måneder siden

Helt enig i logikken. Men jeg er nok litt mer skeptisk enn det du gir uttrykk for.

2 liker  
Kommentar #3

Robin Tande

17 innlegg  3738 kommentarer

Fortell meg

Publisert 12 måneder siden

Hvem kjemper mot hvem i Syria?  USA angriper Assad regimet, men til hjelp for hvem? Hvilket annet regime kan man se for seg å kunne skape fred? Hvis Assad skulle bli eliminert, blir det noe mindre kaos da? 

Slik jeg ser det, både når det gjelder Syria og andre ting, så er USA nå den aller største trusselen mot vår eksistens på denne kloden.

1 liker  
Kommentar #4

Kjetil Mæhle

68 innlegg  769 kommentarer

Jeg vet ikke...

Publisert 12 måneder siden

Mange av opprørsgruppene i Syria er vel av en art vi absolutt ikke vil ha som ledere. Assad har sikkert mye å svare for. For meg ser det ut som om folket i Syria må valge, som om de noengang har kunnet det, mellom "pest og kolera."

Forferdelig med en borgerkrig som har vart i 7 år. Med såpass mange harde risikovillige ledere har den nå mulighet til å eskalere til en stormaktskonflikt.

Det høres ille ut.

3 liker  

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
28 dager siden / 2706 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
17 dager siden / 2536 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 2344 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
4 dager siden / 2192 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1539 visninger
En journalistisk dødssynd
av
Vårt Land
3 dager siden / 1216 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere