Kommentar

Ernas ideologi

Ved inngangen til Høyres landsmøte holdt Erna Solberg sin mest ideologiske landsmøtetale i sin tid som statsminister.

Erna Solberg er kjent som en praktisk og løsningsorientert politiker. Og ikke minst: Hun oppleves som en detaljorientert politiker. Hennes taler har ofte båret preg av nettopp dette: Konkrete gjennomslag, praktisk politikk og økonomi.

Mer ideologisk 

Men det var et tydelig element av noe nytt i Solbergs landsmøtetale fredag. særlig i den første delen av talen, der Solberg snakket om sin ungdomstid på slutten av 70-tallet. Det startet med at hun stilte seg spørsmålet om hva som var som var grunnlaget for høyrebølgen.

Deretter tegnet hun bilde av 70-tallet som en brytingstid, der politikken ble lagt om til venstre. En tid der Sverige var forbilde i velferdspolitikken med offentlige løsninger. Hun pekte på NRKs monopol og tidlig lukkingstid for dagligvarehandelen, som gjorde hverdagen krevende å få handlet for fulltidsarbeidende foreldre med barn.

Høyre kontra Ap

Så siterte hun Jens Stoltenberg: «Noen av sosialdemokratiets minst imponerende øyeblikk handler nettopp om når vi ikke greide å gripe samfunnsendringene i tide». Deretter hyllet hun Kåre Willoch som kommer på landsmøte lørdag, og som assosieres med nettopp 80-åras høyrebølge. Som motsatsen til Aps manglende grep om samfunnsånden.

Videre gikk Solberg over til å snakke om enkeltmenneskes vilje til å skape sin egen framtid, uten en regulerende stat: «Vi satte mennesker først, vi forsto tiden vi levde i og vi turte å gjennomføre nødvendige handlinger».

Liberalkonservativ

Hun gikk dermed inn i det som må ansees som kjernen av liberalkonservativt tankegods: En politikk som er rigget for at enkeltmennesket skal kunne «bruke sine kunnskaper og talenter».

Hun dro også gjennom de siste årenes likestillingspolitikk, og pekte stolt på at i dagens regjering besitter kvinner alle de viktigste posisjonene. Hun tenkte trolig på statsministerjobben som hun selv besitter, finansministerjobben som Frp-leder, Siv Jensen, har og utenriksministerjobben som Ine Eriksen Søreide skjøtter. Kanskje tenkte hun også på regjeringens tre partiledere. For også Venstres leder er kvinne.

Integrering

Selv talens del om integreringspolitikken ble behandlet langt mer ideologisk enn vanlig. Også her brakte Solberg inn den liberale friheten: «Et parti som er opptatt av at alle skal ha mulighet til å lykkes, må være opptatt av integrering». Og hun la til: «Det har ikke stått på pengene».

Solberg trakk inn de private bedriftene som løsningen: «Mange private bedrifter er flinkere til å finne rom for å gi folk som har vært uten en ny sjanse». Mer ideologisk kan de ikke sies.

Liberal verdensorden

Der Solberg virkelig klinket til med høyres liberalkonservative tankegods var i utenrikspolitikken. Solberg slo et slag for den liberale verdensorden: For internasjonalt samarbeid «basert på rett, plikt og deltagelse».

Trolig er det ikke tilfeldig at Solberg la så mye vekt på ideologi i talen sin. Etter fire år i regjering trenger partiet noe mer enn kun de praktiske løsningene. Som mangeårig politiker vet Solberg at en regjering som ikke greier å tegne en ideologisk himmel over sin politikk raskt kan miste fart. Dessuten trenger hun å tydeliggjøre at Høyres ideologi skiller seg fra de andre regjeringspartiene.

Praktikere

Så gjenstår det å se om partiet har tatt hennes oppfordring. Hun har garantert sin ungdomsorganisasjon på lag. Men innleggene etter hennes tale var preget av den praktiske politikken landet rundt. For Høyres mange lokalpolitikere skal om få måneder gå inn i den lange kommunevalgkampen. Da er det ikke ideologi, men kommunebudsjettene som gjelder.

Denne nyhetskommentaren sto på trykk i Vårt Lands papirutgave lørdag 7. april 2018

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar