Leder

Farlige konspirasjoner

Vi har alle et ansvar for å tale mot farlige konspirasjonsteorier. Aller størst forpliktelse har den sittende regjering.

Det har vært en rekke konspirasjonsteorier i nyere historie. En av de mest kjente var jødekonspirasjonen som blomstret opp i forkant av andre verdenskrig. Denne var i utgangspunktet basert på et falskt dokument med navnet «Sions vise protokoller» og omhandlet en angivelig plan om jødisk verdensherredømme. Gjennom hele mellomkrigstiden ble den brukt til å nøre opp under hat mot jøder over hele Europa.

I dag ulmer hatet mot jøder igjen i flere land. Nå er konspirasjonen tatt et skritt videre. Det blir blant annet påstått at gasskamre aldri fantes, men ble bygget etter krigen for å sverte Nazi-Tyskland.

En annen konspirasjonsteori som har blomstret opp i Norge, omhandler muslimer og Arbeiderpartiet.

Den mest kjente har fått navnet Eurabia-teorien, og går ut på at ledende europeiske statsledere, politikere, akademikere og andre samfunnstopper samarbeider med arabiske land, med formål å gjøre Europa til en islamsk koloni. Tenkningen har flere fellestrekk med ideen om et jødisk verdensherredømme. I Norge inkluderer den også Arbeiderpartiet, som har sittet lengst med makt i nyere tid.

Slik Vårt Land skrev i høst, er det et kokende hat mot Ap på en rekke norske nettsteder. Hat mot muslimer og Ap blir sauset sammen i en farlig miks. Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret, sa i høst at de mest ytterliggående mener Ap fortsatt styrer landet. Andre diskuterer vold mot offentlige institusjoner som domstoler og barnevern. Ap-politikere er særlig utsatt. Emberland mener kampen mot dette tankegodset i bunn og grunn handler om ­kampen den nye fascismen som vokser fram.

Denne typen konspirasjonsteorier lå bak ­gjerningsmannens handlinger 22. juli 2011. Og de lever i beste velgående.

Vi har alle et ansvar for å tale mot denne typen farlige konspirasjoner. Det påligger et særlig ansvar på politikere. Aller størst forpliktelse har den sittende regjering. Ikke minst statsminister Erna Solberg og den kommende justisministeren fra Frp. Vi håper de er seg sitt ansvar bevisst.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder