Lederartikkel Vårt Land

Farlige konspirasjoner

Vi har alle et ansvar for å tale mot farlige konspirasjonsteorier. Aller størst forpliktelse har den sittende regjering.

Publisert: 3. apr 2018.

Det har vært en rekke konspirasjonsteorier i nyere historie. En av de mest kjente var jødekonspirasjonen som blomstret opp i forkant av andre verdenskrig. Denne var i utgangspunktet basert på et falskt dokument med navnet «Sions vise protokoller» og omhandlet en angivelig plan om jødisk verdensherredømme. Gjennom hele mellomkrigstiden ble den brukt til å nøre opp under hat mot jøder over hele Europa.

I dag ulmer hatet mot jøder igjen i flere land. Nå er konspirasjonen tatt et skritt videre. Det blir blant annet påstått at gasskamre aldri fantes, men ble bygget etter krigen for å sverte Nazi-Tyskland.

En annen konspirasjonsteori som har blomstret opp i Norge, omhandler muslimer og Arbeiderpartiet.

Den mest kjente har fått navnet Eurabia-teorien, og går ut på at ledende europeiske statsledere, politikere, akademikere og andre samfunnstopper samarbeider med arabiske land, med formål å gjøre Europa til en islamsk koloni. Tenkningen har flere fellestrekk med ideen om et jødisk verdensherredømme. I Norge inkluderer den også Arbeiderpartiet, som har sittet lengst med makt i nyere tid.

Slik Vårt Land skrev i høst, er det et kokende hat mot Ap på en rekke norske nettsteder. Hat mot muslimer og Ap blir sauset sammen i en farlig miks. Terje Emberland, seniorforsker ved Holocaust-senteret, sa i høst at de mest ytterliggående mener Ap fortsatt styrer landet. Andre diskuterer vold mot offentlige institusjoner som domstoler og barnevern. Ap-politikere er særlig utsatt. Emberland mener kampen mot dette tankegodset i bunn og grunn handler om ­kampen den nye fascismen som vokser fram.

Denne typen konspirasjonsteorier lå bak ­gjerningsmannens handlinger 22. juli 2011. Og de lever i beste velgående.

Vi har alle et ansvar for å tale mot denne typen farlige konspirasjoner. Det påligger et særlig ansvar på politikere. Aller størst forpliktelse har den sittende regjering. Ikke minst statsminister Erna Solberg og den kommende justisministeren fra Frp. Vi håper de er seg sitt ansvar bevisst.

9 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #51

Roald Øye

239 innlegg  2311 kommentarer

Anders Breivik er ikke vår helt.

Publisert 11 måneder siden
Tore Olsen. Gå til den siterte teksten.
Du som er for muslimsk innvandring, hvor lang tid tror du det tar før nordmenn utsettes for terrorangrep på uskyldige, f.eks medlemmer av din familie, eller dine venner? 

Bat  Y'eor som først lanserte begrepet Eurabia  ble jeg "kjent med"  for mange år siden  i et tidsskrift der hun  beskrev jødenes liv  i muslimske land gjennom tidene, som hun hadde kjennskap til av egen erfaring.  

Jeg fikk tillit til hennes  nøkterne fremstilling,  også av Eurabia, som ingen den gang trodde ville bli Europas  skjebne 40-50  år senere. Nå er det bare de naive som ikke ser skriften  på veggen.. Mange  har endelig  våknet opp av sin tornerosesøvn, bl.a.. takket være  Sylvi Listhaugs blåsing i trompet.  

Tore Olsen  har ikke sovet i historietimene: "Eurabia har vært Islamistenes målsetning i 1400 år. De har forsøkt seg utallige ganger, kommet langt mange ganger, men nå ser det ut til at noen spesielt syke mennesker i Europa synes det er OK og ønsker Islam velkommen" 

Dette må det gå an å mene uten å bli beskyldt for å  ha tendenser til å se Anders Breivik som en helt., eller  være, som ham, en  ytterligggående islamofob  terrorist.. 

4 liker  
Kommentar #52

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert 11 måneder siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Den artikkelen du siterte fra Wikipedia er jo nettopp noe som du Herstad KUNNE ha skrevet inn på Wikipedia,fordi den latterliggjør og setter diagnoser på de som tror på at noen ønsker å islamisere Europa.

Nei, vi skal være forsiktige med å sette diagnoser og helst overlate slikt til profesjonelle.

Men det er mulig å ha forståelse for at det første psykiaterparet som manglet dagens erfaring med kommentarfeltene og som tidligere ikke hadde møtt disse forkvaklede teoriene, valgte å tolke slike "paranoide vrangforestillinger"  inn i en diagnostiserbar sykdom.

I dag kan vi jo konstatere at vanviddet er i ferd med å bli mainstream og at stadig flere beveger seg i retning av lignende ideer.

Og at disse ideene er livsfarlige, har vi jo allerede sett beviser for da de foranlediget en av århundrets verste terroraksjoner.

2 liker  
Kommentar #53

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

??

Publisert 11 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

Du tror ikke hva du selv leser? Her får du demonstrert beviser, men blånekter like fullt å akseptere at disse konspirasjonsteoriene eksisterer?

Jeg vet ikke hva mer jeg kan gjøre for deg, Holt!? :-)

Leser du i det hele tatt det jeg skriver ?
Har jeg blånektet for noe jeg VET eksisterer ?

Men det er IKKE en konspirasjonsteori...det er det rene fakta.
Et råd: Les alle kommentarene på denne tråden en gang til,så klarner det nok.

5 liker  
Kommentar #54

Roald Øye

239 innlegg  2311 kommentarer

Bat Ye'or sine erfaringer:

Publisert 11 måneder siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Jeg fikk tillit til hennes  nøkterne fremstilling,  også av Eurabia, som ingen den gang trodde ville bli Europas  skjebne 40-50  år senere. Nå er det bare de naive som ikke ser skriften  på veggen.. Mange  har endelig  våknet opp av sin tornerosesøvn, bl.a.. takket være  Sylvi Listhaugs blåsing i trompet.  

Bat Ye'or  har beskrevet sine erfaringer på følgende vis:

Jeg har vært vitne til ødeleggelsen i løpet av noen få korte år av et energisk jødisk samfunn som har levd i Egypt i over 2600 år og som har eksistert siden tiden til profeten Jeremia. Jeg så oppløsningen og flukten til familier, fratatt sine eiendeler og ydmyket, ødeleggelsen av deres synagoger, bombingen av jødiske kvarterer og terroriseringen av en fredelig befolkning. Jeg har personlig erfart motgangen i eksil, elendigheten som statsløs – og jeg ønsker å komme til bunns av årsakene for alt dette. Jeg vil forstå hvorfor jødene fra arabiske stater, bortimot en million, har delt min erfaring.[5]
4 liker  
Kommentar #55

Audun Wold

4 innlegg  738 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.

.og fortsatt er det noen på denne tråden som hevder at disse forrykte ideene ikke eksisterer eller er oppdiktet? Denne fornektelsen foregår parallelt med at Tore Olsen med flere, leverer bevis på at vi faktisk har mennesker som surrer rundt med disse vanvittige ideene!

Det er vel kanskje vanskelig å finne bedre dokumentasjon på denne galskapen enn å lese Olsens selvutleverende kommentarer?

Det kan virke som du er mer forrykt enn de fleste, Herstad.

Her finner du  svenske MSBs (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) rykende ferske rapport: "Islamisk aktivism i en mångkulturell kontext".

"Hur ska vi förhålla oss till den här typen av belägg för att MB-sympatiska aktivister och verksamheter verkar vara ett i Sverige existerande fenomen? Enklast är, som aktivister i den idéburna sektorn tenderar, att avfärda personer och påståenden som lögner med utgångspunkt i konspirationsteoretiskt tänkande (se ex Pettersson 2017). Något som talar för att det finns en viss sanningshalt i utsagorna, är att de som uttalar sig är eller har varit delaktiga i den svenska islamisk-aktivistiska miljön i flera år. Det innebär att de har en så kallad ”inifrån” förståelse för vilka personer, organisationer och religiösa ideologier som organiserar synsättet i de här kretsarna. De kan alltså betraktas som väl förtrogna med en viss typ av islamisk-politisk symbolvärld som icke-muslimska medborgare inte på samma sätt har tillgång till eftersom de sällan eller aldrig kommer i kontakt med aktivisterna. Deras insikter bygger alltså på att de i flera år har kunnat skaffa sig kunskap om hur personer och organisationer förhåller sig till varandra och hur olika individer och grupper tolkar islam. Det betyder inte att de vet allt, men de är i en betydligt bättre position än gemene man att bedöma och klassificera olika ideologisk-religiösa synsätt."

3 liker  
Kommentar #56

Roald Øye

239 innlegg  2311 kommentarer

Hermod Herstad og krabben.

Publisert 10 måneder siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Og det ser ikke ut til at det er mulig for disse å fatte enkle forklaringer.

 Aftenpostens fredagsutgave 6. april stod det en artikkel om hvor fast lenket de fleste mennesker er til  oppfatninger de har tilegnet seg om sentrale religiøse eller politiske spørsmål i livet.  I debattfora  som for eksempel verdidebatt, tror jeg det bare sjelden innrømmes at noen har tatt  feil, og at de har blitt overbevist om at motparten har rett.  

Men det skjer av og ti,  selv om det er like sjelden som at krabben slipper steinen den henger i,  før den ender sitt liv i den sorte  gryte: "Herstad demonstrerer dette helt perfekt, " skriver Rune Holt, og det er  jeg helt enig i. Enten han skriver innlegg i Dagen eller her på verdidebatt, henger han  alltid krampaktig fast i  den grå steinen på veien opp av vannet, vel og merke hvis temaet er Israel og den ulovlige okkupasjonen av Vestbredden.

1 liker  

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere