Leikny Strømme

2

Nestekjærlighet på makroplan

Mange kristne - særlig kvinner, kanskje - vil gjerne elske sin neste på mikroplan. Med vennlighet - og det er fint. Nydelig. Både med likes og smiles på nett, og med vennlige ord på butikkrunden og i lunsjen. Og kanskje en slant til en tigger. Mens makroplan lett blir oversett.

Publisert: 28. mar 2018  /  75 visninger.

Men vi er altså også kalt til å elske på makroplan, nasjonsplan, internasjonalt, både kortsiktig og langsiktig - og da må vi bry oss om andre typer spørsmål også - om arbeid, jord, vann, energi, eiendomsrett, flyktninger, lønninger, oljepriser, forsøpling, arbeidsmetoder osv. - og disse spørsmåla har sine praktiske konsekvenser i dagliglivet. Selv om sakene kanskje er for vanskelige å forstå eller gjøre noe med sånn helt umiddelbart og personlig, så bør vi se etter ledere og politikere med større kapasitet, som vi skjønner virkelig bryr seg om kjærlighet på makroplan også. Og stemme på dem. Lytte til dem.

Jeg fortalte nylig en kristen venn, en forkynner, at jeg ofte velger økologisk dyrket mat, selv om den er dyrere. Av moralske grunner. Da ble han oppbragt. "Jeg er frelst til frihet! Jeg kan spise hva jeg vil!" sa han.

For mange virker et slikt utsagn dumt. Men aller mest viser det vel hvor lite vi har forkynt kjærlighet i praksis. Og særlig i de frikirkelige  og "enkleste" miljøene. Det er rett og slett et utslag av hva som mangler i Visjon Norge, Norge i Dag, Oslo Symposium og dess like.

Nå har nylig 550 forskere kommet med en stor rapport om jordas biologiske mangfold, som er sterkt truet. De roper varsko, varsko. Vi kan ikke fortsette å (mis)bruke ressurser og forsøple som nå. Det kommer til å gå galt. Artene utryddes i en voldsom fart.

Den grunnleggende årsaken til dette, er vel at landet, verden, har snudd Gud ryggen. Det står noe i bibelen om at naturens ordninger kommer ut av lage når folket synder.

Den mer verdimessige årsaken til tilstanden, er vel vankunne, grådighet, egoisme, sløseri, latskap og det å nekte å innse ubehageligheter. Som både samfunn og enkeltpersoner. Det er ikke bare hor og homofili som er synd! Jeg håper at mange flere kristne vil engasjere seg og ta på alvor slike ting. For vi lever ikke bare av smiles & likes, vi trenger brød også. Også i framtiden.

Vi KAN ikke bare lene oss tilbake og vente på at Jesus skal komme igjen. 

 

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
28 dager siden / 2706 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
17 dager siden / 2536 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 2344 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
4 dager siden / 2192 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1539 visninger
En journalistisk dødssynd
av
Vårt Land
3 dager siden / 1216 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere