Leikny Strømme

2    13

Nestekjærlighet på makroplan

Mange kristne - særlig kvinner, kanskje - vil gjerne elske sin neste på mikroplan. Med vennlighet - og det er fint. Nydelig. Både med likes og smiles på nett, og med vennlige ord på butikkrunden og i lunsjen. Og kanskje en slant til en tigger. Mens makroplan lett blir oversett.

Publisert: 28. mar 2018 / 140 visninger.

Men vi er altså også kalt til å elske på makroplan, nasjonsplan, internasjonalt, både kortsiktig og langsiktig - og da må vi bry oss om andre typer spørsmål også - om arbeid, jord, vann, energi, eiendomsrett, flyktninger, lønninger, oljepriser, forsøpling, arbeidsmetoder osv. - og disse spørsmåla har sine praktiske konsekvenser i dagliglivet. Selv om sakene kanskje er for vanskelige å forstå eller gjøre noe med sånn helt umiddelbart og personlig, så bør vi se etter ledere og politikere med større kapasitet, som vi skjønner virkelig bryr seg om kjærlighet på makroplan også. Og stemme på dem. Lytte til dem.

Jeg fortalte nylig en kristen venn, en forkynner, at jeg ofte velger økologisk dyrket mat, selv om den er dyrere. Av moralske grunner. Da ble han oppbragt. "Jeg er frelst til frihet! Jeg kan spise hva jeg vil!" sa han.

For mange virker et slikt utsagn dumt. Men aller mest viser det vel hvor lite vi har forkynt kjærlighet i praksis. Og særlig i de frikirkelige  og "enkleste" miljøene. Det er rett og slett et utslag av hva som mangler i Visjon Norge, Norge i Dag, Oslo Symposium og dess like.

Nå har nylig 550 forskere kommet med en stor rapport om jordas biologiske mangfold, som er sterkt truet. De roper varsko, varsko. Vi kan ikke fortsette å (mis)bruke ressurser og forsøple som nå. Det kommer til å gå galt. Artene utryddes i en voldsom fart.

Den grunnleggende årsaken til dette, er vel at landet, verden, har snudd Gud ryggen. Det står noe i bibelen om at naturens ordninger kommer ut av lage når folket synder.

Den mer verdimessige årsaken til tilstanden, er vel vankunne, grådighet, egoisme, sløseri, latskap og det å nekte å innse ubehageligheter. Som både samfunn og enkeltpersoner. Det er ikke bare hor og homofili som er synd! Jeg håper at mange flere kristne vil engasjere seg og ta på alvor slike ting. For vi lever ikke bare av smiles & likes, vi trenger brød også. Også i framtiden.

Vi KAN ikke bare lene oss tilbake og vente på at Jesus skal komme igjen. 

 

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Robin Tande kommenterte på
Ser du ulven?
3 minutter siden / 8553 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Ser du ulven?
14 minutter siden / 8553 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Ser du ulven?
17 minutter siden / 8553 visninger
Robin Tande kommenterte på
Ser du ulven?
24 minutter siden / 8553 visninger
Rune Staven kommenterte på
To sider av samme lov.
40 minutter siden / 47 visninger
Kjell Haugen kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
41 minutter siden / 89 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 8553 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Far fortsatt savnet
rundt 1 time siden / 11908 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 1 time siden / 8553 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
rundt 1 time siden / 89 visninger
Stefan Bonkowski kommenterte på
Farlig omskjærings-vedtak fra SV
rundt 2 timer siden / 1973 visninger
Martin Sandstad kommenterte på
Farlig omskjærings-vedtak fra SV
rundt 2 timer siden / 1973 visninger
Les flere