Lars Gule

95    3888

Var Støre like ille som Listhaug?

Det har blitt hevdet av flere i diskusjonene om Listhaug-saken at Jonas Gahr Støres uttalelse på Arbeiderpartiets landsstyremøte om Listhaug var like ille som Listhaugs Facebook-postering om Arbeiderpartiet.

Publisert: 28. mar 2018 / 2381 visninger.

I diskusjonen om Listhaug-saken har det blitt hevdet, ikke minst fra FrP-eres side, at Jonas Gahr Støres uttalelse på Arbeiderpartiets landsstyremøte om Listhaug var like ille som Listhaugs Facebook-postering om Arbeiderpartiet. Aftenpostens Frank Rossavik har også ment det i en ellers god kommentar (Støres påstand var like ille som Listhaugs. Hvorfor slapp han lettere?)

Men la oss se på de to uttalelsene. Skal de tolkes og forstås – og skal reaksjonene forstås – må de ses i kontekst. Det innebærer å se på når ytringene ble avlevert og hvilke assosiasjoner de framkalte. Og når man skal vurdere hvilket ansvar avsenderen har for reaksjonene, må man vurdere hvordan utsagnene rimeligvis kunne forstås.

Først Listhaug: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Men det er ikke bare teksten som er viktig. Den er plassert på et bilde av det som skal være væpnede og maskerte islamistiske terrorister. (9. mars).

Det er riktig at det samme ble uttalt av andre i FrP, men det gjør selvsagt ikke utsagnet bedre. For det faktiske forholdet er at Listhaug (og eventuelt andre i FrP) benytter en retorikk og symbolbruk som er kjent fra ytterliggående høyrepopulistisk og høyreekstrem retorikk. Denne retorikken har internasjonale røtter, hvor det ofte vises til elitenes forræderi, tilrettelegging for islamisering av Vesten, innvandring og undergraving av Vestens verdier, kultur og ikke minst borgernes sikkerhet. I en norsk sammenheng har denne retorikken og symbol-/bildebruken blitt knyttet til Arbeiderpartiet, ikke minst i form av konspirasjonsteorier og Arbeiderparti-hat.

Dette er i og for seg ikke kontroversielt, muligens med unntak for dem som nettopp representerer disse synspunktene. Derfor blir spørsmålet, og det avgjørende spørsmålet: Visste Listhaug dette? Støre må mene at svaret er ja, siden han påstår at Listhaug bevisst og kalkulert bruker en slik høyreekstremt forankret retorikk.

Men det er også mulig at Listhaug faktisk ikke visste hva hun gjorde (men bare godkjente en rådgivers forslag til Facebook-kommentar). Hvis det er tilfellet, står vi overfor en ytterst kunnskapsløs politiker, en person som rett og slett ikke har greie på hva hun driver med, som lefler med en retorikk- og symbolbruk på autopilot i den tro at dette er alminnelig og akseptabel språkbruk – eller til og med at hun «bare» kaller spaden for en spade. Da snakker vi om en usedvanlig udyktig politiker, for politikk skal være basert på kunnskap og evne til å tolke og forstå konsekvensene av å formidle et bestemt standpunkt. (I tillegg kommer også betydningen av rolleforståelse, noe Listhaug fullstendig mangler). Vi kan derfor ikke utelukke ren og skjær uvitenhet og udyktighet.

Alternativet er jo nettopp at Listhaug vet og forstår hva hun gjør. Slik Støre hevdet. For hva sa Støre? Jo, til landsstyret sier han, blant annet: «En justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.» (12. mars).

Det er formuleringene «bevisst, kalkulert» som har fått oppmerksomhet. Dette er en påstand om at Listhaug visste akkurat hva hun gjorde – da hun postet innlegget. Eller? Det er også mulig å se dette som et uttrykk for at Listhaug vet hva hun gjør – når hun lar innlegget stå også etter å ha mottatt kritikk fra flere hold. Dette er selvsagt en tolkning av Støres uttalelse, men er den urimelig? Nei.

For Støre hadde allerede 10. mars vist til kommentarfeltet på Listhaugs side og poengtert at hun vet hva hun gjør: «Ta en titt i kommentarfeltet til Listhaug. Hun vet hva hun gjør.»

Med andre ord: Støre ser Listhaugs postering i sammenheng med den responsen hun får. Hans uttalelse på landsstyremøtet må derfor også ses i denne sammenhengen. For Listhaug legger ut et innlegg – og får respons fra høyreekstremister, og til tross for kritikk av innlegget, inkludert fra regjeringskolleger, lar hun innlegget bli stående. Hun nekter å slette det. Det blir stående i flere dager, mens hun selv kan konstatere at det er den typen krefter som applauderer «analysene» (men ikke volden) til Breivik, som støtter henne. (Hun avviser sågar først å kritisere de som kommer med positiv respons og blomster, selv om det er kjente høyreekstremister som støtter henne, men så skjønner hun – eller blir hun fortalt? – at også hun må trekke en grense.)

Dermed har Støre sine ord i behold: Listhaug opptrer bevisst og kalkulert. Og de som mener han er like grov og urimelig som Listhaug, tar feil.

Men hva med Listhaugs mulige udyktighet? Er det ikke likevel mulig at hun faktisk ikke visste og skjønte hva hun gjorde da hun godkjente sin medierådgivers forslag til postering? Jo, det er en helt reell mulighet for at Listhaug både er udyktig og bevisst kalkulerende. Fordi hun kan ha vært uvitende og uforstående til hva posteringen innebar da hun la den ut, men hun opptrådte bevisst og kalkulerende da hun lot innlegget bli stående – selv om hun så at mange av de positive reaksjonene kom nettopp fra det høyreekstreme miljøet som Arbeiderpartiet og Støre påpekte at hun oppmuntret med sin postering.

Oppsummert: Når vi ser på innholdet i posteringen til Listhaug og hennes reaksjon på kritikken, samt det faktum at hun avviste å slette innlegget (til hun måtte av copyright-grunner!), er det faktisk helt korrekt av Støre å si, fire dager etter posteringen, at hun opptrådte bevisst og kalkulert, selv om Listhaug også er så politisk udyktig at hun i utgangspunktet ikke forsto hva hun gjorde.

Lars Gule

5 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #51

Bjørn Blokhus

0 innlegg  947 kommentarer

Mer tøv av Gule

Publisert 8 måneder siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.
Men la oss se på de to uttalelsene. Skal de tolkes og forstås – og skal reaksjonene forstås – må de ses i kontekst. Det innebærer å se på når ytringene ble avlevert og hvilke assosiasjoner de framkalte. Og når man skal vurdere hvilket ansvar avsenderen har for reaksjonene, må man vurdere hvordan utsagnene rimeligvis kunne forstås.

Hvilke assosiasjoner uttalelsene vakte hos Gule er det ikke vanskelig å fatte.

Verre er det å tolke 'assosiasjonene' hos de som ikke leser norsk tabloidpresse eller er fast seer av NRKs Dagsnytt 18.

'Tuppen og Lillemor' etikk er til liten nytte annet enn som lattervekker

 

4 liker  
Svar
Kommentar #52

Robin Tande

15 innlegg  3726 kommentarer

Til spørsmålet "Var Støre like ille som Listhaug?"

Publisert 8 måneder siden
Lars Gule. Gå til den siterte teksten.
For hva sa Støre? Jo, til landsstyret sier han, blant annet: «En justisminister som bevisst, kalkulert, nører oppunder akkurat det hatet som tok så mange liv 22. juli.» (12. mars).

Han sa videre:

«– Jeg gikk med en vond følelse, for jeg er helt sikker på at hvis det hadde vært en annen type attentat der gjerningsmannen var muslim og hadde vært aktiv i en menighet, ville det kommet krav om at den menigheten måtte bli endevendt. Det ble ikke gjort med Frp etter 22. juli, sier han til DN.»


På Facebook-profilen sin beskrev Breivik seg som kristen. Han hevder å be til Gud om at han må lykkes med sin personlige kamp.

Hentet fra Nrk Urix på nettet:

USAs kristenkonservative krymper seg når den norske massemorderen Anders Behring Breivik blir beskrevet som en «kristen terrorist». Men det er det han er, mener amerikansk terrorforsker.

Mark Juergensmeyer er en amerikansk terrorforsker som har spesialisert seg på religiøs terrorisme. Han er en mye brukt kommentator på amerikansk radio og TV, og har skrevet over 20 bøker om emnet.

Hvis han tidligere hadde vært medlem av HEF?  Ville HEF ha blitt krevd endevendt?

Min konklusjon om Breivik: Han kan ikke kobles til noe annet enn sitt eget syke sinn. Hans psykolog slo alarm da gutten var fire år.

De islamske terroristene er knyttet til IS som tar på seg skylden for terroren, og de er knyttet til Koranen og den islamske lære.

Mitt svar på trådens spørsmål blir: Støre var mye verre. Han snakker om et hat som nørte opp. Hvem andres enn Breiviks syke sinn og hat hadde vi med å gjøre? «Fjordman» og noen ekstremt få forvirrede "nasjonalister" som så og si ingen legger merke til, er blitt nevnt.  Vurder disses betydning opp mot islam og IS, og den ureviderbare  boken de vifter med.  Jeg trenger kanskje ikke å si mer?

3 liker  
Svar
Kommentar #53

Robin Tande

15 innlegg  3726 kommentarer

Noe falt ut her

Publisert 8 måneder siden
Robin Tande. Gå til den siterte teksten.
Hvis han tidligere hadde vært medlem av HEF?  Ville HEF ha blitt krevd endevendt?

Hvis han tidligere hadde vært medlem av HEF, og ofrene hadde vært kristen ungdom?  Ville HEF ha blitt krevd endevendt?

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Gerard Oord kommenterte på
En trist nyhet om Smiths Venner
5 minutter siden / 1846 visninger
Vidar Gander Skrindo kommenterte på
Skoleverket som forsvar for demokratiet
12 minutter siden / 447 visninger
Anders Ekström kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
23 minutter siden / 1556 visninger
Erlend Sundar kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
23 minutter siden / 1038 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
24 minutter siden / 1556 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Hva er kristendom idag - og imorgen?
39 minutter siden / 159 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
42 minutter siden / 1556 visninger
Tore Olsen kommenterte på
NRK med kraftig underdrivelse og slagside om rakettangep fra Gaza
42 minutter siden / 1038 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Spekulative og kyniske pengepredikanter
rundt 1 time siden / 5837 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Du skal ikke stjele Det gamle testamentet
rundt 1 time siden / 1556 visninger
Les flere