Benito FAUVEL

31

Livet er en som en heis...

Bare man forstår at tiden er omme for å trykke på knappen.

Publisert: 28. mar 2018  /  26 visninger.

Vi har alle vært konfrontert- med panna først. Slik er livet. Hardt og det finnes en derfor i Norden. Thor med hammeren. Slik lyder tankemåten i Norden. det må finnes noe større. 

Mens i Papua New-Guinea synges folk foran vulkaner for å kunne trygt passere forbi dens vreden, er man konfrontert med sjebnen vår med spørsmål om hva, hvem, hvor Gud kan være.Så man lager sin egen dom. 


Påsketiden er full av vandrede historier og man er aldri så sikker på om Judas har da skylda for at Jesus ble solgt for noen " kroner"- med litt humor- eller om det var sjebnen til Jesus å bli korsfestet. Hva om Gud ville vise at man kan bli alle sammen venner ? hva om jøder hadde klart å forstå Jesus læra ? 

Jeg går for den andre veien, hvor Jesus måtte ikke bare bli solgt for mindre enn tre ganger før hanen skulle synge, men samtidig fordi Jesus representerer...beklager ordbruk, den største spåmannen i hele vandringshistorien. Thor kunne bli spurt om hva blir morgendagen, men det er den jødisk konge som vant budrunde. 

Jeg har tenkt så mye på en ting. Hvis Gud finnes, hvorfor sender han da en sønn, i stedet for å komme ned til oss ?  Var tiden for at Gud skulle ta heisen ned ? Neimen, det var sønnen som trykka på knappen for så å bli født nede i skjelleren. I mørketiden.Nesten. En familie på tre, som må vandre og jammen ikke finner et eneste hotell. Nei, fordi det var ikke poenget. Om guds sønn ble kjent og gjenkjent som slik, så hadde han fått royal suite på et hotell. Men, hotellkonsept er jo kun for de rike. Gud viser oss at det er ikke rikdommen som er viktig. Det er å begynne nederst i skjelleren. Der finnes det fundamentet.

For meg, finnes Gud og så å si fundamentalisme, kun i guds bilde. Bibelen er nok for å innse at gud hadde en plan. Som man fortsetter å lære. Jesus vandret da blant folk, men dessverre, ble kun noen valgt, på forhand.

Livet er som et hotell. Hvert nivå, eller etasje er som et liv. De som ble valgt stod i skjeller. Det er ingen vist å vise veien til de som har utsikt, som er rike på forhand. Det er ikke poenget å lære kjærlighet til de som har allerede alt.

Det finnes da masse etasjer før man kommer til Guds døra. Og det finnes hemmelige heiser. For der gikk disiplene inn, rett til topp. Slik er livet. Det er hardt. Vi er født missunelige. Så det er ingen vits å bli noe annet enn det. Bortsett fra at livet er trist om man er missunlige. 

Det gjenstår da valget, om man klarer å forstå alle knapper i heisen. For man kan fremdeles velge, selv når Jesus viser oss hvor heisen står inn i livets hotellet. Men man er så der inn med oss selv at man vet ikke lenger om noe er sant eller usant. Slik blir årene framover. Konfilkten er vi som har lagt, fordi vi er lei av å ha det bra. Vi fortår ikke når det er slutt å ha det nok. Nei, penger går til penger, og man sammenligner livet med beløp. Kvinner og barn er solgt fremdeles i dag. Slaveriet finnes bak dører. Men man har det bra, og klager. Vi kan ikke noe annet fordi vi liker oss der vi er.


Slik stemmer det ikke med hva Jesus lærer oss. Han ble korsfestet ikke for vår skyld, men for å si at et menneske klarer å tåle mer enn ellers. Konfortsonen var han etter. Det er helt grusomt å dø på den måten, men slik var livet på hans tid. Man kan ellers ikke tro at om man gjør det samme, så blir livet bedre, men man må ta en avgjørelse som er hjertekjærende, minst en gang i livet. Så tilbake inn i heisen, der man må ta store avgjørelser.

Trykker man for å unngå konfilkter som livet byr mye på ? Ja, man er sliten, man er lei seg, men er det verdt da å trykke på knappen ? Hva vet man å neste trinn ? Ønsker man å forlate livet, uten å vite hva som er på neste etasje ? er man redd for å forlate etasjen hvor man har familien, venner, og konforten sin ? Venter du at Jesus viser deg veien ? Eller er du redd fordi du har milliarder på kontoen din ?

Jesus på korset er for meg veien han måtte lide for å minne oss at livet vi har ikke nødvendigvis er galt. Rart men slik er det. Livet vårt er ikke nødvendigvis galt så guds sønn måtte bli korsfestet ? Nei, det er mye dypere enn det. Man er sanne i livet for å krangle hele tiden, hele veien. derfor måtte vise hvorfor han måtte lide, hvordan det er å lide på ordentlig. Krangling er bare småtteri. Vil du krangle ? da har du med Gud å gjøre !

Han falt tre ganger for å vise at livet er hardt men ikke for hardt. Det fantes ikke pleie eller klistrelapper på den tiden. Han roper på hans far for å si til oss at det er greit å tro på at man kan ta heisen oppover. Ikke fordi det er hans slutt. Gud har ikke forlatt ham på korset, ikke oss heller ! Gud vet nøyaktig hvor vi er, siden det er han som eier hotellet.

Noen dør, mens andre lever ? Ja, fordi Gud er allmektig likevel. Han venter på at vi skal greie hver våre trinn. Derfor dør noen. De har greid noen greier som ikke andre ellers. For vi er forskjellige. Det er ikke forskjellbehandling. Derfor lever fremdeles andre, for de er ikke ferdig med saker.

Slik er livet, med mye på trynet og mange trinn. Redaktøren til Vårt Land som ikke får tillitt ? Greit for meg. Noen må lære noe i den saken. Greit at man har vekt som symbol. Heldigvis ! Men slik er livets hotell. Ønsker du å oppholde deg lenge der, så må du tåle mye, for Gud kjenner alle sine gjester. 

Om en dør, betyr det for meg at noen har tilkalt heisen, slik Gud ønsker å se. Noen lurer oss, klart, men Gud vet også hvem som tuller med heis og dørklokker. Alle unger har gjort det. Det betyr at man skal ikke ta alt på alvor. For mye alvor i disse dager.

Hjelp deg, så himmelen hjelper deg lyder et fast religiøs uttrykk. Det tar tid for å finne hva dette betyr. En må dra i gang sitt eget liv, betyr det.

Det samme med å snu det andre skinnet.

Hvor mye bry skal man bære før Gud og himmelen ønsker å hjelpe til ? Kun Gud vet, mens Jesus viser veien. Så derfor måtte Jesus bruke bilder. Man skal ikke snu hodet for å bli slått ned to ganger. Han ville si at om du er misnøye med først behandlingen så kan du se bort fra dette, og ønske deg lykke til, for det er ikke garantert at det blir bedre den andre gangen. 

Er livet for hardt nå, og ønsker du deg rettferdighet, da må du også vente at fienden ( for å bruke bibelsk ord ) er klar for andre omgangen. 

Når Jesus- ifølge Bibelen er der å endelig gråte eller skrike litt som om man tror på at regisører har fått interview med Gud og dens familie, så tror jeg jo at det er fordi Jesus har sett slutten.

Ikke denne slutten han måtte lide, akkurat hvor han må forlate oss...mmh det hadde vært hyggelig lel, men fordi han så slutten på alt sammen.

Derfor er Jesus den som spår, derfor er det forbudt å spå. Dermed er det å bare glemme alt sammen. I en av de siste filmen som relaterer hans siste timer, så er det dette jeg forstod. Men er ikke der for å sutre, man må bitte tenner sammen, for når heisen blinker på etasjen vår, da er det ikke plass for mange. Heisen er lyset, der en eldre dame hadde pakket kofferten fordi hun viste at Gud skulle komme i natt.

Man står alene uansett i en av de mange etasjer. Man kan ha det fint, man kan ha familie, venner, ha et godt og langt liv. Man kan ha det helt jævlig. Det er opp til oss ? morsomme nordmenn ! Men til slutt så må vi finne heisen.

Det er greit å ha vært snill hele tiden, for man kan få sjanse til å gå flere etasjer oppover. Bare man forstår at det er tiden er omme for å trykke på knappen. 

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
28 dager siden / 2706 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
17 dager siden / 2536 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
10 dager siden / 2344 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
4 dager siden / 2192 visninger
#metoo og oss selv
av
Berit Hustad Nilsen
6 dager siden / 1539 visninger
En journalistisk dødssynd
av
Vårt Land
3 dager siden / 1216 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere