Leder

Staten må ta kirkeansvar

Norske kommuner er ikke i økonomisk stand til å ta ansvar for å bevare de gamle middelalderkirkene av stein.

Norske kommuner er ikke i økonomisk stand til å ta ansvar for å bevare de gamle middelalderkirkene av stein. Dette viser ferske tall fra KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Det viser seg at middelalderkirkene av stein er de som skårer dårligst av alle grupper kirkebygg når det gjelder vedlikehold. Alle disse 159 kirkene er bygget før 1650 og er automatisk fredet. Mange av kirkene sliter med saltutslag, sprekker, frostspregning og ettervirkninger av feilaktig materialbruk fra tidligere vedlikehold.

I 2015 ba et enstemmig storting om at regjeringen utarbeider en strategi for å bevare disse kirkene. Svaret fra regjeringen var den gangen at kirkene ville gå inn i behandlingen av den nye tros- og livssynsloven. Men da den ble lagt fram, var ikke middelalderkirkene et tema.

Både Riksantikvaren, Fortidsminneforeningen og KA har kastet seg inn i debatten om de gamle steinkirkene. De mener staten nå må på banen med en egen finansiering av disse kirkene, som både har en religiøs og en kulturell verdi for landet.

Mens steinkirkene forfaller står det langt bedre til med våre gamle stavkirker. Grunnen er at det er laget et eget stavkirkeprogram der staten bidro med en stor del av de 130 millionene det kostet.

Riksantikvaren har foreslått at det nå lages et liknende program for våre gamle middelalderkirker i stein. Det vil koste anslagsvis 100 millioner i året fram til 2030.

I Sverige har staten gått inn med penger, fordi man anerkjenner at kirken har en ekstra belastning gitt de mange gamle nasjonale kulturbyggene. Svenska kyrkan har derfor gått inn med årlige beløp på 460 millioner.

Vi mener regjeringen må ta stortingets enstemmige krav på alvor og sette av penger til å komme i gang med restaurering av de gamle steinkirkene.

De gamle steinkirkene er ikke bare viktige kristne symboler. De er også en viktig del av vår norske kultur og vår historie. Det er svært viktig at kirkene blir tatt vare på før det er for sent. Vi forventer derfor at det ligger penger til oppstart av et slikt prosjekt i statsbudsjettet for 2019.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder