Verdidebatt

Hvor blir det av medias kritiske røster?

Siden 1998 har det pågått en sak mellom en amerikansk kvinne og den delen av forvaltningen som skal registrere søknader og registrere bosatte i dette landet. På grunn av en feil begått for snart 20 år siden, som ikke har blitt korrigert slik man forventer når man oppdager feil, står hun nå foran et utvisningsvedtak som vil skille henne fra sine norske barn og ektefelle. Familien velger å reise samlet. De har ikke noe annet valg. Norske barns rettigheter ofres. Hvor trygge kan vi egentlig være??

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne saken er alvorlig. Men media har glimret med sitt fravær. Kanskje fordi dette er snakk om en kvinne som ergift med en markant samfunnsdebattant på "feil side"?

Da jeg flyttet til Norge i 2002 med min daværende (nederlandske) mann og vår norsk-nederlandske datter, ble hans innvandring feilregistrert. Vi havnet i gruppen for familiegjenforeninger, og jeg ba om at feilen ble korrigert. Det, fikk jeg beskjed om, var umulig!

-Ligger det først inne er det umulig å endre på. Sånn er systemet, ble jeg fortalt.

Jeg ble også informert om at det slett ikke hadde noen praktisk betydning. Vi var jo gift, og hadde felles barn med norsk statsborgerskap. Vel, at vi senere måtte få vitner på at vi bodde sammen som ektefolk er neppe noe vi ville blitt avkrevd om vi ikke var "gjenforent"... Men jeg mente da, som nå, at en feil ikke skal bli stående som om det var en sannhet. Han kunne på fritt grunnlag fått arbeidstillatelse/opphold i Norge som borger av EU.

Det er med denne saken som bakteppe at jeg ser det samme skje igjen med en annen familie, bare at det her er snakk om svært alvorlige konsekvenser for både kvinnen det gjelder, hennes ektemann og dere felles barn.

Så mitt spørsmål: hvor blir det av medias kritiske søkelys påhelt åpenbare feil i systemet? Et system som er så kranglete og tungrodd at man ikke kan korrigere en eneste feil? Hvor saksbehandlere ikke evner å ta vare på innkomne søknader og annen essensiell dokumentasjoon? Hvor de ulike instansene ikke klarer å samkjøre sine opplysninger og hvor ingen evner å ta ansvar og rette opp helt åpenbare feil?

Hvordan kan det ha seg at dokumentasjon på det motsatte ikke aksepteres, men avfeies fordi man i jungelen av instanser uten retningssans eller system kanskje har gjort en liten feil?

I denne saken er det slik at kvinnen, Beatriz Vega, straffes for påståtte egne feil samtidig som hun betaler konsekvensene for byråkratiets feil. Politi, folkeregister og andre instanser som skal ivareta sensitive personopplysninger om oss alle viser her ikke bare en unnfallenhet når det gjelder å korrigere feil, de viser oss også at vi ikke har det personvernet eller rettsikkerheten i Norge som vi innbiller oss.

Og igjen: hvor blir det av mediene? Vår "såkalte vaktbikkje" som skal sette søkelys på akkurat dette??

Kristne medier er tause som graven, og engasjerer seg ikke. Er det fordi ektefellen til Beatriz er Roy Vega? Eller er ikke saken spennende nok fordi dette er en kristen familie?

VG synes det er viktigere å debattere barnehagepolitikere på stortinget og Gahr Støres russekort fra steinalderen.

At sekulære medier ikke går i front for å forsvare en kristen familie som blir tvangsemigrert kan man forstå. Men jeg er særdeles skuffet over mangelen på engasjement fra den delen av media som hevder å stå for kristne ideer og verdier i all sin virksomhet.

Rettferdighet. Etterrettelighet. Respekt. Sannhet. Pålitelighet. Trygghet.

Jeg ser ingen forskjell på dere lenger. "Kristne" medier håndterer kanskje mindre seksualiserte saker, og kaster ikke terninger på vin på boks, eller gasser seg i pikante skandaler. Men er det der den eneste forskjellen burde ligge?

Så, siden ingen andre tar i saken, får man bruke debattkontoen sin til å informere og spre kjennskap.

Så kan man bruke påskehøytiden til å spørre seg selv om man leveropp til Jesu eksempel gjennom både liv og gjerning. Om man i det hele tatt forsøker.Det er viktigere saker enn Listhaug-saken! Denne saken burde vært viktigere for Listhaug da hun var justisminister enn å dra på kampanjetur til Sverige. Og det burde vært viktigere for ALLE innen forvaltning og politikk å sørge for at UDI og utenriksdept. fikk regler å følge som er enkle, forutsigbare og tilgjengelige for alle ledd i systemet. INKLUDERT brukeren.

Velsignet god påske.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt