Frode Thorup

2    0

Psyke og kropp

Kroppen er påvirkelig av både fysisk og psykisk stress. Takotsubo eller "broken heart syndrom" er et eksempel på at psykiske påkjenninger kan gi akutt hjertesvikt. Det støtter opp om et syn på mennesket som en integrert helhet , ikke delt i en fysisk og en psykiske del.

Publisert: 21. mar 2018 / 113 visninger.

«Broken heart syndrome»


Vårt Land hadde nyleg ein reportasje om kjærleikssorg der forfattaren Ingvild Lothe frimodig stod fram med sin livshistorie. I samband med dette kom ein og inn på «Broken heart syndrome» med det medisinske navnet Takotsubo. Dette blei seinare teke opp i ein leiar, og illustrerar korleis ein spesiell medisinsk tilstand på kort tid får ein plass i den allmenne diskursen.
«Broken heart syndrom» er ein form for akutt hjertesvikt som ofte er utløyst av ein eller annan form for stress eller påkjenning, og blir medisinsk gjerne karakterisert som stress-kardiomyopati. Navnet Takotsubo kjem av at japanske forskarar som først dokumenterte tilstanden i 1990, syntest hjerte hadde form av ei japansk blekksprut-teine. Tilstanden kan ikkje skiljast frå hjerteinfarkt utan avanserte undersøkjingar. Prognosen er god, dei fleste er friske etter eit par månadar, og dødsfall er sjeldan. No er ikkje unge med kjærleikssorg dei meste utsette, langt dei fleste med denne tilstanden er kvinner i 60-80 års alderen. Sorg ved tap av ektefelle eller annan nær slektning er ein meir typisk årsak enn kjærleikssorg. Det treng heller ikkje vera dramatiske hendingar som utløyser dette syndromet, eg har sett det hos politikar etter oppheta diskusjon i kommunestyret, og hos restauranteigar som blei mektig provosert av ufordrageleg gjester.
Det finst og ein sjeldnare variant av denne tilstanden utløyst av positivt stress,det såkalla «Happy heart syndrome» eller «Diagoras syndrom»( Diagoras frå Rhodos døydde av glede då to søner vann olympisk gull i år 448 f. Kr.) Eit typisk scenario er «surprise party» for bestemor på 70 årsdagen, eller når barnebarn vinn gullmedalje i sportstevling. Postivt og negativt stress kan altså verka via felles mekanismar og slå ut likt på kroppen. Ein bør med andre ord tenka seg litt om før ein planlegg «surprise party»!
Eg har blitt meir og meir fascinert av denne akutt hjertesjukdomen som for meg er eit argument for at mennesket ikkje er delt opp i psyke og kropp, vi er ein integrert heilskap. Dualismen er ein idehistorisk konstruksjon og dei bibelske forfattarane stod kanskje nærare moderne vitskap enn det mange seinare filosofar og psykologar gjer?

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

25 innlegg  355 kommentarer

Publisert rundt 1 måned siden

Dualisme kan forstås som hjertets mulighet til å velge både godt og vondt.

Ånd, sjel og kropp henger uløselig sammen og påvirker alt i hverandre av naturlige prossesser - blir en annen greie.  
Skade og/eller etterfølgende mirakler, er dog unntak fra dette. Likevel skjedde det historiske mirkaler f.eks i begynnelsen av Pinsebevegelsen i Azusastreet LosAngeles; dengang eksempler på skapende mirakler bl.a ved at en mann uten arm fikk ny arm - "ut av ingenting".  Fra skulder og ut. Mener å huske at det skjedde også ved føtter.
Det førte til et happy heart positivt sett og pinsevekkelsen ble en verdensvid kraft til manges frelse.
Broken heart fører til shut-down av mange funksjoner, og der det ene da tar det andre og kan i verste fall lede til død på alle plan.

Svar
Kommentar #2

Marianne Solli

16 innlegg  1230 kommentarer

Publisert rundt 1 måned siden

Helt i det små ... så kan jeg fortelle at jeg går rundt med en slags "happy-heart"-følelse akkurat nå, for om en halv time skal jeg ta bussen ned til sentrum for å treffe min venninne. Vi har det alltid så koselig når vi er sammen.

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Tore Olsen kommenterte på
To sider av samme lov.
9 minutter siden / 627 visninger
Anders Ekström kommenterte på
Gud hade en man, hans namn var Josef
10 minutter siden / 218 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Ser du ulven?
36 minutter siden / 9133 visninger
harald johansen kommenterte på
Møt spørsmål med åpenhet
42 minutter siden / 131 visninger
Roar Flacké kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
rundt 1 time siden / 451 visninger
harald johansen kommenterte på
Møt spørsmål med åpenhet
rundt 1 time siden / 131 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
rundt 2 timer siden / 451 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 2 timer siden / 9133 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Når «snarveien» er lengst
rundt 2 timer siden / 228 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
rundt 2 timer siden / 451 visninger
Les flere