Verdidebatt

Europa er nøkkelen! Ja til ACER!

ACER-samarbeidet har blitt vårens store snakkis, men debatten oser av populisme og synsing.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verden trenger mer samarbeid mellom nasjoner, for at klimamålene skal nås. EU’s tredje energipakke er et glimrende både energipolitisk og klimapolitisk tilltak fra Den Europeiske Union, men allikevel tar Senterpartiet og Nei til EU frem skremselspropagandaen siden EU er involvert i bildet.

Senterpartiet og Nei til EU bløffer!

Senterpartiet og Nei til EU’s hovedargumenter er også feilaktige. flere statsvitere og klimaforskere har alle anbefalt ACER, men punch-linen i ”Norges naturressurser tilhører Norge” og ”Regjeringen selger bort arvesølvet vårt til EU” slår som vanlig best ut i diskusjonene, som alt som har med Europapolitikk å gjøre.

EnergiNorge hevder at lovendringen IKKE handler om å avgi suverenitet, og at hverken ACER handler om å pålegge bygging av nye kabler, eller handler om å gi EU råderett over norsk vannkraft. Allikevel jatter Nei til EU, Senterpartiet og resten av motstanderne på om at dette blir slutten på norsk selvstyre.

Populistiske poeng over saklighet

EnergiNorge hevder derimot at EUs tredje energimarkedspakke styrker klima- og forsyningssamarbeidet godt, hindrer monopol, og styrker samarbeidet mellom landene. Istede for å være positiv til mer europeisk klimasamarbeid, prøver motstanderne å istedet slå populistiske poeng rundt EØS-avtalen og ”Norsk suverenitet”. I tillegg er det viktig at Norge slutter seg til energipakken, sånn at vi også får en stemme ved bordet. Her vil vi ha stor påvirkningskraft og kan komme med mange gode innspill til den videre utviklingen av energisamarbeidet. Så er det helt riktig at vi ikke får stemmerett i ACER. Det får vi derimot dersom vi blir fullverdig medlem i den Europeiske Union!"

Det store kontringsspørsmålet til Eu-skeptikerene, må være: hvordan i alle dager skal klimakrisen løses uten Europeisk og internasjonalt samarbeid? Jeg syntes alle med klimaengasjement burde omfavnet det europeiske samarbeidet og omfavner EU som en løsning, ikke et problem!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt