Verdidebatt

Regjeringskrise tirsdag?

Ingen av stortingspartiene er interessert i regjeringskrise. Ikke Sylvi Listhaug heller.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Slik situasjonen er nå, lørdag, kl 18, er det vanskelig å vite om regjeringen vil overleve et eventuelt mistillitsvotum til justisministeren, og om det blir et slikt votum med etterfølgende regjeringskrise. Hvilken situasjon står vi i da? Det kan kanskje være nyttig å tenke i alternativer, scenarier.
Scenarie 1. På møte mandag den 19. bestemmer KrF seg for å stemme sammen med de andre opposisjonspartiene for RVs mistillitsforslag mot Sylv Listhaug, og regjeringen går av, i samsvar med norsk sedvane: Dersom én statsråd får mistillit, går hele regjeringen. Og hva slags regjering får vi da? Det er to minst to muligheter:
a. En mindretallsregjering av Høyre, KrF og Venstre.
b. En rød/grønn mindretallsregjering.
KrF har til nå avslått invitasjonene til å gå inn i regjeringen, men dersom de er med på å felle den, vil de nok føle et stort ansvar for å bidra til å få på beina en ny regjering, og selv delta i den. Dersom Gahr Støre får statsministeroppdraget blir det en regjering bestående av Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.
Scenarie 2. Både KrF, Arbeiderpartiet og Senterpartiet har nå klart sagt at de kan akseptere at Listhaug fortsetter i regjeringen, men ikke som justis-/innvandringsminister. Dersom FrP og statsministeren aksepterer dette blir det ikke regjeringskrise.
Scenarie 2 er nå det mest sannsynlige utfallet. Men Listhaug kan ikke plasseres hvor som helst i regjeringen. Hennes sterke posisjon innad i FrP og hennes popularitet gjør at hun må ha et viktig departement. Samferdsel har vært en fanesak for FrP, og det er tradisjon for at lederen i Samferdselsdepartementet er tydelig og veldig synlig, og Listhaug vil helt sikkert kunne gjøre en god jobb i der. Kjetil Solvik Olsen, som i dag er samferdselsminister, er respektert i alle politiske leire, og vil helt sikkert kunne bli en god justisminister. En mulig tanke kunne være å la Jon Georg Dale og Listhaug bytte departement, men det er urealistisk og lite ønskelig sett fra FrPs side. Det var riktig nok der Listhaug begynte i regjeringen, men hennes status i sitt egtet parti og det politiske miljøet gjør at dette alternativet blir for puslete for henne. Jon Georg Dale er nok dessuten for uerfaren til å bekle rollen som justis-/innvandringsminister.
Denne løsningen, scenarie 2, vil kanskje være den beste for alle parter, trolig også for FrP. Også der er det nok en del som tenker at justisdepartementet ikke er det riktige for Sylvi Listhaug. Hennes lederstil og offensive personlighet ville nok ha vært langt mer nyttig og relevant i et annet departement, f.eks. Samferdselsdepartementet. Jeg ser ikke bort fra at Listhaug selv innser dette.
Sett fra opposisjonspartiene bør det være gunstig at Listhaug er statsråd, for Regjeringen er (ideelt sett og som regel) et sammensveiset team der alle statsrådene, og ikke minst statsministeren, påvirker og influerer og kontrollerer hverandre. Ja, til og med Listhaug blir til en viss grad styrt. Dersom Listhaug etter mistillitsvotum og regjeringskrise må gå tilbake til Stortinget, vil nok både den nye regjeringen og de andre opposisjonspartiene angre på at de tvang Listhaug ut i fri dressur i Stortinget. Hun ble denne uken utsatt for en sterkt ydmykende behandling i Stortinget, som delvis var selvforskyldt, og personer som blir utsatt for slikt vil i ettertid ikke alltid være lette å ha med å gjøre. Dette vet representantene i opposisjonspartiene godt, og det er selvsagt derfor de ønsker at hun fortsetter i regjeringen, men ikke som  justis-/innvandringsminister. Men hvordan dette ender er opp til FrP å avgjøre. Dersom de insisterer på at Listhaug skal fortsette som sjef i justis-/innvandringsdepartementet blir det regjeringskrise, og da får vi enten en Høyre/Venstre/KrF-regjering eller en rød/grønn regjering, slik som beskrevet ovenfor i «scenarie 1».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt