Levi Fragell

97

Fylla har ikke skylda. Ansvaret er vårt

Grensen går ikke ved trusekanten. Den går ved alkoholinntaket.

Publisert: 17. mar 2018 / 515 visninger.

.To nye skandaløse dramaer knyttet til overdrevet alkoholbruk har rystet Norge. Det ene gjaldt festlivet i politiske partier, det andre et av våre stolte nasjonale symboler – Holmenkollen. Og stadig repeteres det at «fylla har skylda», mens bare noen gjenværende rester fra det gamle pietistiske bedehuset våger å si at det å drikke seg full ikke bare er farlig, men også uanstendig i det sosiale liv, så vel som i festlige lag. Og så sent som på TV hos Skavlan sist fredag forteller en av landets fremste og rikeste forretningsmenn at han hadde begått en morsom men kreativ dumhet fordi han hadde vært beruset. Og alle lo med ham uten refleksjoner om hva slik uskyldiggjøring av rus kan bidra til blant barn og unge, så vel som i familie- og samfunnsliv. Jeg lo ikke. I egen slekt har jeg sett gode mennesker gå til grunne og deres nærmestes fortvilelse gjennom et helt liv. Og nære venner har drukket seg til døde.

 Hvorfor har vi etablert en unntakskultur for alkholbasert beruselse i forhold til andre stimulerende virkestoffer? Hvordan ville vi reagert om en kjendis i et TV-intervju hadde spøkt om den morsomme opplevelsen han hadde hatt etter noen drag av hasj-pipen sin? Selvsagt kan vi alle begå dumheter, selvforskyldt og uten skyld. For egen del er jeg måteholdsmann, og selv under lengre opphold i Spania, med øl og vin til 15 kroner glasset, holder jeg meg til kvoter som hverken influerer på språk- eller fotføring. Og på flyturen fra og til Gardermoen ber jeg åpent og høylydt personalet avslutte serveringen til medpassasjerer som er til sjenanse. Vi bør etter min mening slutte å bagatellisere – og endog oppmuntre -  en utvikling som er til skade for konsumenter og til plage for omgivelsene, enten det er på stamkafeen eller på det politiske partiets årsmøte.

 Flere «lovende» politiske skikkelser har i løpet av måneder nå fått ødelagt både partikarriere og yrkespotensialer på grunn av uakseptabel adferd i rus. Vi snur oss bort i forakt, og overser – nærmest totalt – det medansvar vi har som aktive meningsytrere og samfunnsborgere. Det er vi som samfunn som må sette grensen. Og den går ikke ved trusekanten. Der er grensen allerede overskredet. Grensen går ved det uansvarlige alkoholinntaket. Drikk deg inne full, sa Høyre-lederen Kåre Willoch på TV for en generasjon tilbake. Sentrale AP-skikkelser stilte de samme krav. Hvor lenge skal vi lukke vår egen munn?           

 

9 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Dan Lyngmyr

180 innlegg  1189 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Levi Fragell. Gå til den siterte teksten.
Hvor lenge skal vi lukke vår egen munn?          

Takk for et godt og fornuftig innlegg. 

Dette er virkelig elefanten i rommet, og bortsett fra avisenes noe pliktskyldige omtaler av "alkoholens skadevirkninger" og "tips for å unngå bakrusen", med uregelmessige mellomrom, så er det kun et knapt synlig antall politikere som i virkeligheten tar dette opp til vedvarende debatt- og disse blir gjerne forvist til mindre notiser. 

 

8 liker  
Kommentar #2

Pål Georg Nyhagen

181 innlegg  1811 kommentarer

Absurditeten er jo talende nok:

Publisert 10 måneder siden

Hva gjelder rus og fyll: Distanseringen, fnisingen og de bortvendte blikk er nok en konsekvens av at "folk flest" i realiteten ikke bryr seg nevneverdig. Derfor, så fnises det om en annen innrømmer det ene eller andre hva angår rus. Verken vedkommende eller en selv har jo bikket helt over ennå? Det handler om legitimering og om allmen akseptert egosentri: Det man nyter og på den annen side ikke rammes negativt av selv - bryr man seg i realiteten heller ikke om. Verbale ytringer om det motsatte overdøves like vel av det man gjør. Egne gleder og livskvalitet betyr m.a.o. mer enn min nestes lidelser. Apropos:

I Norge ble det i 2016 registrert 336 alkoholutløste dødsfall. Dette er dødsfall som utelukkende kan tilskrives alkoholbruk. Ut over dette finnes mengder av problemer, familiært som sosialt. De samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er estimert til å ligge på mellom 18 og 19,6 milliarder kroner. Da er kostnader for helse- og sosialvesenetet, for arbeidslivet, tap i form av vold og ulykker samt kriminalitet inkludert.

Videre: Hvert år registreres det mellom 500 og 600 selvmord i Norge. Det er vanlig å anta at det er 10 ganger flere (!) selvmordsforsøk enn selvmord. Her er også rus involvert.. 

Og "bare" 107 mennesker omkom i trafikken i 2017. 

Til tross for alle disse skrekkelige tallene her ovenfor, er det sistnevnte problem som får mest fokus og oppmerksomhet. 

10 liker  
Kommentar #3

Sølve Nicolay Thobro Lauvås

0 innlegg  231 kommentarer

Publisert 10 måneder siden
Pål Georg Nyhagen. Gå til den siterte teksten.
De samfunnsmessige kostnadene som følge av alkoholbruk er estimert til å ligge på mellom 18 og 19,6 milliarder kroner. Da er kostnader for helse- og sosialvesenetet, for arbeidslivet, tap i form av vold og ulykker samt kriminalitet inkludert.

Helse- og sosialvesenet må ta noe av skylden for dette selv, så lenge alkoholikere betingelsesløst får innvilget uføretrygd slik at de kan fortsette drikkingen på fellesskapets regning.

3 liker  
Kommentar #4

Levi Fragell

97 innlegg  1166 kommentarer

Alkoholisme

Publisert 10 måneder siden

Mye av alkoholismen skyldes vel det ukontrollerte og uskyldiggjorte inntak av alkohol i «festlig» lag allerede i ungdommen. 

Kommentar #5

Sølve Nicolay Thobro Lauvås

0 innlegg  231 kommentarer

Publisert 10 måneder siden

Ja, det tror jeg også. Det jeg stiller spørsmål ved er den passive holdningen helsevesenet inntar når det gjelder slike kulturelle faktorer. Det kan virke som det er en underbevisst konsensus blant helsefagarbeidere om at det aldri må stilles spørsmål ved noe som har med (ungdoms)kultur å gjøre. Problemet med denne relativistiske innstillingen er at den i seg selv er en kultur som fører til forskjellsbehandling, fordi kulturelle (sosiale) faktorer tillegges høyere verdi enn reélle årsakssammenhenger. I tillegg kommer de økonomiske interessene i utelivsbransjen etc, men det litt annen diskusjon.

2 liker  
Kommentar #6

Tove S. J Magnussen

508 innlegg  2074 kommentarer

Ingen vet nøyaktig hvordan alkoholen virker

Publisert 10 måneder siden

det har mange måttet innrømme. Man tror at eckstacy-metamfetamin, crack, testosteron eller HGB har spesielle tenningsmønstre, men alkoholen er like lunefull. Bare den som har sett  (bi) virkningen på en person over tid vet at ingen ting kan predikeres bortsett fra, sløvhet, søvn, pustevansker og død. Forut for det kan alt skje- alt. Når fylla har skylda er det nettopp denne uforutsigbarheten som ligger til grunn. Personen kan være sjarmerende, hyggelig, virke snill og grei på forhånd før det eksploderer.

Man blir til de grader lurt opp i stry. Personligheten endrer seg totalt. Hvem vil være med på den leken?

Så lenge smugling er gøy og lønnsomt, må vi leve med skadene av rusmidler. 

Ikke fortell meg hvem jeg skal elske. Det bestemmer jeg .  Når Gud gråter er det fordi landet har forkastet troen på noe større enn en selv i vitenskapens sunne fornuft. 

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 8 timer siden / 129 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 82 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 16 timer siden / 74 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 16 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 17 timer siden / 115 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 17 timer siden / 175 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 21 timer siden / 455 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 22 timer siden / 386 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 948 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82169 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44631 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35544 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28874 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22872 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22497 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22085 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20395 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19445 visninger

Lesetips

Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 16 timer siden / 74 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 16 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 17 timer siden / 115 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 17 timer siden / 175 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 22 timer siden / 386 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
3 dager siden / 361 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
3 dager siden / 3094 visninger
TV-serien som forandret Tyskland
av
Karsten Aase-Nilsen
3 dager siden / 377 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
4 dager siden / 162 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
4 dager siden / 423 visninger
Les flere

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 8 timer siden / 129 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 82 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 16 timer siden / 74 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 16 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 17 timer siden / 115 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 17 timer siden / 175 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 21 timer siden / 455 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 22 timer siden / 386 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 948 visninger
Les flere