Kommentar

KrFs vanskelige avveining

KrF har havnet på vippen om mistillit mot Sylvi Listhaug. Justisministeren er kraftig svekket hos KrF. Derfor er det overraskende åpent hva KrF velger.

Fredag ble det kjent at Sp valgte å støtte misstillitsforslaget mot Sylvi Listhaug (Frp) etter alt oppstyret rundt henne den siste uken. Dermed er KrF alene på vippen. Litt senere fredag meldte KrF at de innkaller til et ekstraordinært landsstyremøte mandag. Det ble også klart at Solberg fortsatt har tillit til Listhaug.

Kraftig presset. Det hele startet med Listhaugs Facebook-melding der hun skrev at «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Etter en ukes bråk gikk både statsminister Erna Solberg (H) og kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) ut og ba om en uforbeholden unnskyldning. Men i stortingssalen måtte Sylvi Listhaug presses kraftig fra opposisjonen, før den uforbeholdne unnskyldningen kom.

For KrF er det svært krevende at Sp valgte å flagge sitt synspunkt alene. De to partiene skal ha hatt en avtale om å stå sammen i spørsmålet. Nå hviler avgjørelsen på KrF alene.

Vanskelig vurdering. For KrF er dette en svært krevende vurdering. Det de må ta med i beregningen er at en mistillit trolig vil føre til regjeringskrise. Solberg velger trolig å gå ved mistillit mot Listhaug. Da vil partiene som sto bak misstilliten bli ansvarlige for en ny regjering.

Dette er ingen ideell situasjon for KrF. Partiet er midt i en fornyingsprosess, som var ment å lede til et sidevalg. Dersom regjeringen skulle velge å gå av, vil KrF bli presset til et slikt valg nå.

Svekket Listhaug. På den andre siden er det fristende for KrF å felle Listhaug.

Listhaug har flere ganger angrepet KrF eller vært i konflikt med dem. En av sakene er Listhaugs uttalelser der hun hevdet at KrF «sleiket imamer opp etter ryggen», og hennes utspill om at KrF kun er opptatt av store pengebeløp til bistanden, ikke av kvalitet. Begge disse angrepene skapte sterke reaksjoner i Hareides leir.

Kirkeasyl. En fersk sak som har skapt stor uro i KrF er Listhaugs håndtering av kirkeasylsaken i Fitjar. Det ble stilt spørsmål om hvorfor politiet gikk inn i et gudshus. Både i Den norske kirke, i flere frimenigheter og i en rekke kristne miljøer var kritikken sterk. Få saker har samlet kristenheten, fra de mest konservative til de mest liberale. Det ble også stilt spørsmål ved om små gudshus i frikirkelige menigheter blir forskjellsbehandlet med stor kirkebygg.

KrF ba derfor Listhaug om å redegjøre for hvilke kriterier som skal ligge til grunn for hvilke gudshus som kvalifiserer til kirkeasyl. Listhaug svarte med at hun så ingen grunn til å gå inn i dette. Et svar som ble oppfattet som svært arrogant i KrF-kretser.

Svært åpent. KrF er nå i en situasjon der de må veie flere hensyn mot hverandre. Isolert sett kan flere i KrF tenke seg å felle Listhaug. Samtidig framstår det svært krevende å ha ansvaret for å velte en regjering der Erna Solberg er sjef. En statsminisiterkandidat de selv har støttet.

Derfor er det vanskelig å si hvor KrFs landsstyremøte vil havne mandag. For øyeblikket framstår det litt mer sannsynlig at de ikke går for misstillit. Men det er bevegelser i KrF. Og mye kan skje i løpet av helgen.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar