Verdidebatt

Må lærernormen utsettes til evig tid?

Hareide og hans våpendrager Grøvan har fått stortingspresidenten over i annen virksomhet. Nå må de kaste seg over oppgaven å få lærere som ikke er lærere, over i skolen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ifølge et oppslag i Aftenposten 10. mars trenger Osloskolen ca 800 nye lærere til høsten. 450 av disse skyldes ordinære forhold som pensjonering. Oslo har ca 9 prosent av landets grunnskolelærere, det skulle indikere et ordinært lærerbehov på landsbasis på ca 5000.

Dette er mer enn det antall nye lærere som gjør seg ferdig i år: Som følge av frafall kommer bare ca 2700 fra de ca 4000 studieplassene i ordinære lærerutdanninger. I tillegg kommer ca 1300 fra praktisk-pedagogiske utdanninger. Dermed kan man regne med at den orinære lærermangelen stiger med ca 1000 i løpet av året.

Dessuten trenger Oslo 340 nye lærere som følge av den lærernormen KrF har fått gjennomslag for. Her er det beregnet et samlet behov på ca 3000, men alle disse kommer ikke i år.

Mot denne bakgrunn ser man at lærernormen er et slag i luften - der finnes i utgangspunktet ikke nok lærere. Selv om Oslo skulle lykkes, vil det skje på bekostning av andre kommuner.

Hareide og hans våpendrager Grøvan har nettopp sørget for at stortingspresidenten slutter og går over i annen (stortings)virksomhet. Nå hviler det på Hareide og Grøvan å få et tilstrekkelig antall lærere som jobber i andre yrker, til å bli lærere - det er slik man har hevdet at man vil løse den mangel som oppstår.

Alternativt kan man gå en for en variant av de unntaksbestemmelser som i følge oppslaget er foreslått: Ikke unntak fra normen i to eller fire år, men til evig tid. Det er vel et tidsperspektiv som det ikke er unaturlig for KrF å legge til grunn.

En litt kortere versjon av dette innlegget sto i Aftenposten for 15. mars.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt