Leder

Betimelig fra Solberg

Noen ganger er det best å gå i flokk. Da snylter du ikke på andres helse.

Det er en skremmende utvikling vi er vitne til: Antall personer som ble smittet av meslinger i Europa steg med 400 prosent i fjor, opplyste Verdens helseorganisasjon (WHO) nylig. I Norge er det registrert fire tilfeller bare i år.

Det er skremmende fordi det er en fullstendig unødvendig utvikling. Statsminister Erna Solberg var da også tydelig i sin melding til de som ikke vaksinerer barna sine: De gjør et dårlig valg for seg selv, og for Norge. Norske foreldre må være klar over at de utsetter egne – og andres barn for fare.

Her er vi ved et viktig punkt. Du risikerer ikke bare å bli syk selv, men enda verre – du kan gjøre andre syke. Noen kan av ulike grunner, ikke vaksinere seg, Det kan være barn som går på cellegift eller spedbarn som er for små for å få vaksine. De er avhengige av at andre er vaksinert. Disse blir ekstra utsatt for smitte hvis stadig flere friske velger å ikke vaksinere seg.

Befolkningen regnes som trygg når mer enn 95 prosent er immune mot for eksempel meslinger. Flokkimmunitet kalles det. Når flokken – altså deg og meg – er vaksinert, holdes sykdommen i sjakk. Men dersom flere lar være å vaksinere seg, og flokk­immuniteten går ned under 95 prosent, øker risikoen for spredning. Før Norge fikk meslingvaksine, døde barn av sykdommen hvert år. Mange fikk komplikasjoner etter å ha vært syk.

35 mennesker døde av meslinger i Europa i fjor. Romania er verst rammet, der ble et registrert 5.652 nye tilfeller. Rett bak følger Italia med 5.006. Det finnes dessuten flere steder mindre grupper med foreldre som har valgt ikke å vaksinere barna sine fordi de mener det er skadelig. Det er mange vitenskapelige beviser som forteller det motsatte.

De som velger ikke å vaksinere barna sine, er gratis­passasjerer i flokken. De er beskyttet av at de rundt dem er vaksinert. Men vi har et kollektivt ansvar for hverandre, og det fellesskapet vi lever i. Vaksinasjon er en måte å ta det ansvaret på.

«Ved sykdommer som smitter andre har du et ansvar som er større enn deg selv», sa Erna Solberg i intervjuet med VG. Det er vi enige i. Noen ganger er det best å gå i flokk. Da snylter du ikke på andres helse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder