Lederartikkel Vårt Land

Sang-skatten

Den nye læreplanen nevner verken sang eller musikk.

Publisert: 13. mar 2018 / 1075 visninger.

Det kan være lett å glemme i våre konkurransetider, men sang er fellesskap. Både et fellesskap i øyeblikket, i kirkekoret eller i klasserommet – og et fellesskap på tvers av tider. Sangen skaper kontinuitet, fra vugge til grav, og det binder generasjoner sammen. Og sangen er gjerne det siste som svinner fra erindringen – selv hun som har glemt navnet sitt, kan huske «den fyrste songen» fra barndommen.

I høst skrev vi om at regjeringen vedtok en ny, overordnet læreplan for skolen. Tidligere omtalte den generelle delen av læreplanen sang som en viktig del av skolegangen. Men den nye planen nevner verken sang eller musikk. Kunnskapsdepartementet forsvarte seg med at planen vil bli mer detaljert for de enkelte fagene, og at sang og musikk kan bli ­presisert i disse planene. Musikernes fellesorganisasjon var likevel kritiske.

I dag skriver vi om sangstafetten som pågår i disse dager, hvor ulike kor og foreninger rundt om i landet synger seg gjennom Skolens sangbok fra A til Å. Svært mange har et forhold til denne boka, utgitt av sangpedagog Mads Berg. Initiativet kan ses i sammenheng med endringene i læreplanen – for å minne oss på sangens kulturelle og sosiale kraft.

Førstelektor Siri Haukenes sier til Vårt Land at Mads Bergs sangbok ­dominerte gjennom hele 1900-tallet, og «la grunnlaget for felles kunnskap gjennom felles sangskatt. ­Boken har vært et gedigent kulturløft, og et viktig bidrag til nasjonsbyggingen».

Høyre programkomité fremmet i fjor forslaget om å etablere en norsk kulturkanon, inspirert av den danske, som ble utviklet på midten av 2000-tallet. Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sa da til NRK: «Vi har blitt veldig kortsiktige og glemmer litt viktige kulturuttrykk. Dette er en måte å synliggjøre kulturen vår ikke bare for fremtidige generasjoner, men også for våre nye landsmenn».

Forslaget ble nedstemt på partiets landsmøte. Likevel framstår det som et paradoks at partiet som diskuterer behovet for en norsk kulturkanon, er det samme partiet som i regjering velger å utelukke sang og musikk fra den overordnede læreplanen – i strid med tradisjonen.

3 liker  

Bli med i debatten!

Direkte kommentering er avviklet. Du har mulighet til å svare på innlegg ved å skrive et selvstendig debattinnlegg.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

175 innlegg  13478 kommentarer

Verneverdig

Publisert 9 måneder siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
Førstelektor Siri Haukenes sier til Vårt Land at Mads Bergs sangbok ­dominerte gjennom hele 1900-tallet, og «la grunnlaget for felles kunnskap gjennom felles sangskatt. ­Boken har vært et gedigent kulturløft, og et viktig bidrag til nasjonsbyggingen».

Mads Bergs sangbok er verneverdig - og jeg ser det som en kulturell katastrofe dersom allsangen forsvinner ut av skolen.  Å synge sammen er noe av det mest fellesskapsfremmende som finnes.

Sangen skaper kontinuitet, fra vugge til grav, og det binder generasjoner sammen. Og sangen er gjerne det siste som svinner fra erindringen – selv hun som har glemt navnet sitt, kan huske «den fyrste songen» fra barndommen.

Ja, nettopp!  Min gamle, demente mor har glemt nesten alt - og hun gjenkjenner nesten ingen.  Det eneste hun virkelig husker, er de sangene hun lærte på skolen.  Melodiene og tekstene sitter som spikret.

 

3 liker  

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 77410 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 43455 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34841 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27802 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22442 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22150 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 20053 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 19055 visninger

Lesetips

Når staten misbruker makt
av
Øyvind Håbrekke
1 dag siden / 161 visninger
Trangere og farligere
av
Wenche Fone
2 dager siden / 359 visninger
Hva med menighetene?
av
Dag Brekke
2 dager siden / 137 visninger
La flere unge slippe til
av
Rode Hegstad
2 dager siden / 123 visninger
Taushet og tale om jødene
av
Torleiv Austad
3 dager siden / 178 visninger
En antisemitt trer frem
av
Jan-Erik Ebbestad Hansen
3 dager siden / 233 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
4 dager siden / 273 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
4 dager siden / 163 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
4 dager siden / 113 visninger
Les flere

Siste innlegg

Les flere