Leder

Sang-skatten

Den nye læreplanen nevner verken sang eller musikk.

Det kan være lett å glemme i våre konkurransetider, men sang er fellesskap. Både et fellesskap i øyeblikket, i kirkekoret eller i klasserommet – og et fellesskap på tvers av tider. Sangen skaper kontinuitet, fra vugge til grav, og det binder generasjoner sammen. Og sangen er gjerne det siste som svinner fra erindringen – selv hun som har glemt navnet sitt, kan huske «den fyrste songen» fra barndommen.

I høst skrev vi om at regjeringen vedtok en ny, overordnet læreplan for skolen. Tidligere omtalte den generelle delen av læreplanen sang som en viktig del av skolegangen. Men den nye planen nevner verken sang eller musikk. Kunnskapsdepartementet forsvarte seg med at planen vil bli mer detaljert for de enkelte fagene, og at sang og musikk kan bli ­presisert i disse planene. Musikernes fellesorganisasjon var likevel kritiske.

I dag skriver vi om sangstafetten som pågår i disse dager, hvor ulike kor og foreninger rundt om i landet synger seg gjennom Skolens sangbok fra A til Å. Svært mange har et forhold til denne boka, utgitt av sangpedagog Mads Berg. Initiativet kan ses i sammenheng med endringene i læreplanen – for å minne oss på sangens kulturelle og sosiale kraft.

Førstelektor Siri Haukenes sier til Vårt Land at Mads Bergs sangbok ­dominerte gjennom hele 1900-tallet, og «la grunnlaget for felles kunnskap gjennom felles sangskatt. ­Boken har vært et gedigent kulturløft, og et viktig bidrag til nasjonsbyggingen».

Høyre programkomité fremmet i fjor forslaget om å etablere en norsk kulturkanon, inspirert av den danske, som ble utviklet på midten av 2000-tallet. Daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sa da til NRK: «Vi har blitt veldig kortsiktige og glemmer litt viktige kulturuttrykk. Dette er en måte å synliggjøre kulturen vår ikke bare for fremtidige generasjoner, men også for våre nye landsmenn».

Forslaget ble nedstemt på partiets landsmøte. Likevel framstår det som et paradoks at partiet som diskuterer behovet for en norsk kulturkanon, er det samme partiet som i regjering velger å utelukke sang og musikk fra den overordnede læreplanen – i strid med tradisjonen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder