Fredrik W. H. Steensen

100    846

Jeg tror min morfar ville snudd seg i graven, om det gikk

For noen uker siden la Lars Gule ut en kronikk fra Klassekampen om det å tenke prinsipielt, det gjaldt rektor ved Gjennestad VGS. Jeg tror vi må tenke prinsipielt her òg og la rettstatens regler følges. Noen tanker om Listhaugs blogg og fjesbok kommentar.

Publisert: 13. mar 2018 / 401 visninger.

 

Min morfar var jurist og advokat, slik går det bakover i flere slaktsledd. Han var venn med mange dyktige advokater og som liten fikk jeg høre dem diskutere lenge og vel. Det jeg husker av debattene var redselen ved det å flytte den dømmende makt fra domstolen og til den utøvende makt. Med andre ord, at ikke tredelingen av makten skulle undergraves. Det er det som skjer om Stortinget gir regjeringen rett til å frata en innbygger statsborgerskapet. Ut over dette ser det for meg ut som om bevisbyrden snus, den anklagede må vise seg uskyldig. Dette er ikke en rettstat verdig. 

Ved flere anledninger har den utøvende makt forsøkt å overstyre eller frata den dømmende makt oppgaver, som naturlig vil høre hjemme i rettsalen og ikke i departementskontorene. Å ha en justisminister som fremmer og fronter et slikt forlag skremmer. Om en slikt forslag gjennomføres vil i prinsippet bli det samme som at deler av norsk justisvesen settes til side og på visse områder innføres en politistat. (PST stat), Dette har skjedd og skjer fortsatt i land vi ikke liker å sammenlikne oss med. 

Skal vi ha et fungerende demokrati, noe vi selvsagt ønsker, kan ikke demokratiets viktigste spilleregler endres. I en rettstat er man uskyldig til det motsatte er bevist. Dette har ved flere anledninger falt politiet og justismyndigheten tungt for brystet. Selvfølgelig ville det vært enklere for PST å gjøre jobben om de ikke måtte gå via rettsalen, men vi er en rettstat. 

Dette handler ikke om hvorvidt noen skal fratas statsborgerskapet eller ikke, men hvordan dette skal ordnes. Det handler ikke om å bare beskytte landet, men i ennå større grad å bevare rettsamfunnet og vår verdighet som et demokrati. Sylvi Listhaugs retorikk og regjeringens forslag undergraver etter min mening respekten for demokratiet og menneskeverdet. 

Det som gjør innlegget på fjesboka spesielt trist er at det i samme slengen egentlig også setter spørsmålstegn ved rettsaken mot Anders B. Breivik, som han het den gang. Jeg mener vi er pliktig til å følge den flotte ordningen Norge bør være stolte av og som ble fulgt etter terroren som rammet Norge.

Rettsapparatet er den rette instans for å ta slike avgjørelser på vanlig måte. Rettsbyrden må ikke snus.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert 3 måneder siden

Dette er et meget vigtigt princip, som iøvrigt er på vej ud i den slags sager som venstrefløjen især fører sig frem med - det handler bl.a. som såkaldt ligestilling.

Det er nok vigtigt at se at det er venstrefløjen selv, der går foran i at kræve afvisning af et 2000 år gammelt princip i vores civilisation fra Romerretten om at man er uskyldig til det modsatte er bevist.

I tilfældet her mener jeg man skal træde et skridt tilbage og se på om dette retssikkerhedsproblem ikke opstår, fordi man med gavmild hånd drysser statsborgerskaber ud over mennesker, man ved meget lidt om.

Jeg ved ikke hvordan det er med den norske Grundlov og ikke mindst dens forarbejder og bemærkninger, men i Danmark er der en del, der mener at statsborgerskaber i nyere tid uddeles i strid med Grundlovens ånd.

4 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Med ansvar for religion
rundt 7 timer siden / 192 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 7 timer siden / 2571 visninger
Gunnar Søyland kommenterte på
Jo, Listhaug er politiker
rundt 7 timer siden / 1122 visninger
Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad kommenterte på
Med ansvar for religion
rundt 7 timer siden / 192 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 7 timer siden / 2571 visninger
Morten Christiansen kommenterte på
Verdiløse menn
rundt 7 timer siden / 1955 visninger
Kjell Haugen kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2571 visninger
Roald Øye kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 8 timer siden / 7506 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2571 visninger
Kjetil Mæhle kommenterte på
Endens tid
rundt 8 timer siden / 2625 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2571 visninger
Dagfinn Gaarde kommenterte på
En Gud som griper inn
rundt 8 timer siden / 2571 visninger
Les flere