Trond Ali Linstad

22    8

Sannheten om Syria,"ormebolet"

Syria er omtalt som «ormebol», med mange motstridende interesser og parter involvert. Landet er i krig, det er elendighet og humanitær katastrofe. Skal vi likevel løfte blikket en kort stund i et forsøk på å se kreftene bak? For å kunne ta standpunkt.

Publisert: 13. mar 2018 / 170 visninger.

 

Er ikke dette sant: USA med regionale allierte har lenge lagt planer for en omorganisering av Midtøsten med «regimeendringer» som nødvendig mål. Og med hvilke midler? Daværende amerikansk utenriksminister Condoleezza Rice innførte alt i 2005 begrepet om å skape «kreativt kaos» i regionen for å fremme president Bush sin plan for «et nytt Midtøsten». (Time, 26. juli 2006.) Eksempel på det samme: Da Israel under siste krig i Gaza bombet områder sønder og sammen, uttalte den samme Condoleezza Rice at det var å anse som «nødvendige fødselssmerter» for endringer i regionen.

USA har hatt «et problematisk forhold til Syria i nærmere 50 år», og «konfrontasjon står på dagsorden» (Professorene Mearsheimer og Walt, 2007.)

Så kom «den arabiske våren», med uro også i Syria. USA visste å utnytte situasjonen. Hillary Clinton, har i boka «Hard Choices» gjort rede for hvordan et «strategisk partnerskap» mellom USA og arabiske gulfstater ble etablert, for å «støtte opprørerne i Syria», i tråd med amerikanske strategier. «Ikke alle land vil gjøre det samme», skrev hun. «Visse land skulle øke anstrengelsene med å bringe inn våpen, mens andre skulle legge vekt på humanitære behov.» Og med det var krigen i gang, drevet fram av USA og arabiske stater.

Krig og elendighet, ja visst! Men disse fronter er etablert: Den aggressive side for krig, kan en si: USA og andre vestlige makter, Saudi-Arabia, Qatar, Egypt og Tyrkia. Mot en «motstandsfront» kan anføres, av Syria, Iran, Hezbollah og Russland. Hjelper det til å ta stilling?

 

2 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Søren Ferling

0 innlegg  4742 kommentarer

Publisert 9 dager siden

Ja, der er mange interessenter og aktører. Det er endnu mere kompliceret end her ridset op og kolosalt mere end MSM lader os vide.

Jeg mener det er klart at USA og EU har ønsket og gennemtvunget regimeskift hele vejen hen over Nordafrika, op gennem Levanten og videre ud mod sydøst.

 Ikke mindst for at skabe migrationsstrømme, der kan hjælpe med at destabilisere Europa, sådan som EU har brug for det for at kunne få de kriser, de selv udtaler er dem så nyttige, så de kan 'gå frem' på en tilsyneladende 'nødvendig' måde.

Det er mit håb at de denne gang har spændt buen for hårdt.

Jeg er ikke sikker på at Gaza kan indskrives i det forløb.

3 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Holt kommenterte på
Ny justisminister?
4 minutter siden / 178 visninger
Hallvard Jørgensen kommenterte på
Ut med et klynk
28 minutter siden / 753 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
30 minutter siden / 694 visninger
Daniel Hisdal kommenterte på
Listhaug-saken: Spørsmålet som ennå ikke er besvart
35 minutter siden / 408 visninger
Johannes Taranger kommenterte på
Frihet fra bokstavreligion
39 minutter siden / 809 visninger
Mons Henrik Slagsvold kommenterte på
Om den norske konformiteten
42 minutter siden / 58 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
44 minutter siden / 694 visninger
Ragnhild Kimo kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
rundt 1 time siden / 694 visninger
Magnus Leirgulen kommenterte på
Dei som gir
rundt 1 time siden / 399 visninger
Knut Nielsen kommenterte på
Ut med et klynk
rundt 1 time siden / 753 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kristen-universalisme i Bibelen
rundt 1 time siden / 694 visninger
Les flere