Spaltist Hilde Frafjord Johnson

Generalsekretær i KrF

Undrenes tid er ikke forbi

Vil vi en vårdag i mai få oppleve noe så historisk som en «hand shake for peace» mellom President Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong Un?

Publisert: 13. mar 2018 / 764 visninger.

FOR KORT TID siden drev de to lederne med en personlig utskjelling av hverandre uten sidestykke i internasjonalt diplomati: «Little Rocket Man» fikk høre Trump true med «fire and fury» og total utsletting av Nord-Korea. Den amerikanske presidenten ble kalt en «mentalt tilbakestående og forskrudd gamling», med henvisning til atombombeknappen på skrivebordet. Trump twitret at hans atombombeknapp var større. Det er sånt man gjerne hører fra små gutter. Verre er det at en videre eskalering i utskjellingen kunne få langt mer alvorlige konsekvenser enn vi liker å tenke på.

For mange synes møtet å være knyttet til sikkerheten på Korea-halvøya, til det langvarige fiendtlige forholdet mellom landene siden den andre verdenskrig.

Hindre spredning. Men dette dreier seg om noe langt mer. Målet om å hindre spredning av atomvåpen har vært sentralt i hele etterkrigstiden. Det internasjonale samfunn har arbeidet for å hindre slik spredning, både gjennom avtaleverk, overvåkning av atomvåpenprogrammer og sanksjonsregimer. Frykten for at terrorgrupper nå skal få tilgang er stor, ikke minst i en tid da teknologien blir lettere tilgjengelig. Det gjelder å unngå at nye stater klarer å utvikle atomvåpen, og ikke minst stater som er uforutsigbare eller som kan tenkes å støtte terrorgrupper. Det har med vår felles sikkerhet å gjøre.

Dette er grunnen til atomavtalen med Iran, som ble inngått i president Obamas tid og som omfattet sentrale atommakter og EU. For ti år siden pågikk tilsvarende samtaler med Nord-Korea. De brøt sammen. Siden har det virket helt låst. Stadig nye tester av raketter har vist at landet er kommet lengre og lengre i sitt atomvåpenprogram. Samtidig har retorikken og de verbale konfrontasjonene eskalert i takt med nye militærøvelser fra amerikansk og sør-koreansk side. Det kunne bli farlig. Og det kan fortsatt bli det.

Solskinnspolitikk. Det er Sør-Koreas nye president, Moon Jae-in som har vært arkitekten bak fredsinitiativet. Å utnytte vinter-OL til litt solskinnspolitikk var smart, men få hadde trodd at det ville lede til noe mer enn kosmetiske endringer. Etter OL sendte han en sør-koreansk delegasjon for samtaler til Pyongyang for det første møtet med en nord-koreansk president siden Koreakrigen. Samme kveld møtte de en usedvanlig oppegående nord-koreansk leder som selv foreslo et møte med den amerikanske presidenten for å diskutere atomnedrustning.

Ikke bare det. Han varslet også en midlertidig stans i testprogrammet av atomvåpenraketter mens forhandlingene pågikk og aksepterte årets militærøvelser nær eget farvann.

Situasjonen i Nord-Korea er desperat. Landet er så godt som konkurs. Det er ikke bare hardt rammet av økonomiske sanksjoner. Folk mangler nesten alt. Nå hadde USA vurdert fysisk å blokkere oljetankere på vei til Nord-Korea, noe Kina fikk lagt på is rett før OL.

Diplomatisk scoop. Nord-koreanske ledere har dessverre aldri brydd seg om de gjentatte sultkatastrofene i landet. Men når landet har nådd bunnen økonomisk, vil statens kjernefunksjoner snart opphøre. Noe måtte gjøres. Om dette er motivet bak snuoperasjonen, vites ikke. Sikkert er det imidlertid at den unge nord-koreanske lederen har gjort et skikkelig diplomatisk scoop: Et bilateralt møte som dette setter ham på likefot med den amerikanske presidenten. At dette også skjer uten forutgående forhandlinger, er intet mindre enn oppsiktsvekkende.

Det er nok derfor utenriksekspertene i Washington ikke bare er overrasket, men også engstelige. Det samme er Kina og Japan. Møtet kan forberedes godt, men ingen har kontroll på hva president Trump faktisk kommer til å si og gjøre når møtet finner sted. Dette er høyrisiko. Møtet kan gi grønt lys til forhandlinger om atomnedrustning som kan gi positive resultater. Det vil være veldig bra. Men det kan også ende i ny krise. Vi har tross alt å gjøre med to av verdens mest uforutsigbare ledere.

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Anne Elisabeth Skogøy Fjellstad

35 innlegg  569 kommentarer

Knapper

Publisert 8 måneder siden

Interessant innlegg.  
Det kommer dog ikke frem nødvendigvis at Trump forhåndsannonserte at Sør-Koreas president ville komme med en kunngjøring snart.  Partene på stormakstnivå er sannsynligvis strateger og villige til å svelge stoltheten i det godes tjeneste.  
Jeg holder en knapp på Trump i den store helheten ;-)

2 liker  
Svar
Kommentar #2

Carl Wilhelm Leo

6 innlegg  890 kommentarer

Fredsprisen.

Publisert 8 måneder siden

Drar Trump denne saken i land , så kan jeg vanskelig se noen diskusjon om hvem som bør tildeles årets Nobels Fredspris.

Forberedelsene er i gang , man mistenker at det er innlevert falsk nominasjon av Trump til Nobels Fredspris. Stygg sak . Nominasjonen er politianmeldt. Politiet arbeider med saken, som det heter.

Men samtidig betyr vel det rent formelt at nominasjonen ble innlevert innenfor fristen ? 

Så man ikke kommer i samme pinlige situasjon som da Obama fikk Nobels Fredspris (uten at noen kan forklare hvorfor).

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/ddMagj/nobelinstituttet-mistenker-falsk-nominasjon-av-trump-til-fredsprisen-gaar-til-politiet

På den annen side gjør man seg tanker om årets Fredspris internasjonalt.

 https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gPyGLq/karnfragan-vagar-kim-lita-pa-trumps-garantier

https://www.tv2.no/nyheter/9729350/

Blir interessant å se reaksjonen i så fall fra fredsbyråkratene i PRIO og hele ekspertgjengen har å fortelle om denne delikate sak. 

  

  

Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Trond Wathne Tveiten kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
26 minutter siden / 875 visninger
Trond Wathne Tveiten kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
27 minutter siden / 875 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Kutt bistanden til homohaterne
41 minutter siden / 167 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 1 time siden / 875 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Hva vil det si at noe er sant?
rundt 1 time siden / 1846 visninger
Sigurd Eikaas kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 1 time siden / 6246 visninger
Øivind Hundal kommenterte på
Hva vil det si at noe er sant?
rundt 2 timer siden / 1846 visninger
Arild Kvangarsnes kommenterte på
Prinsipper på billigsalg
rundt 2 timer siden / 875 visninger
Arnt Thyve kommenterte på
Kutt bistanden til homohaterne
rundt 2 timer siden / 167 visninger
Sigmund Voll Ådnøy kommenterte på
Støtte til overgrep ER overgrep !
rundt 2 timer siden / 1766 visninger
Roger Christensen kommenterte på
Matematikk og evolusjon
rundt 3 timer siden / 6246 visninger
Kåre Kvangarsnes kommenterte på
Skoleverket som forsvar for demokratiet
rundt 3 timer siden / 154 visninger
Les flere