Kommentar

Landsmoder med riper i lakken

Erna Solberg har blitt landsmoder, hevet over daglig politikk. Men forsvaret av Sylvi Listhaugs utspill om terrorister og Ap gir statsministeren riper i lakken.

Fredag morgen la justisministeren ut et bilde på sin facebookside med minst 10 maskerte jihadister. Frontfiguren hadde minst to kraftige ammunisjonsbelter hengende over skulder og rundt magen. I høyre hånd holder han et kraftig skytevåpen. Terroristbildet får det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste nordmenn. På bildet har Listhaug skrevet: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del».

Det tok ikke lang tid før sosiale medier kokte.

Ventet på Erna 

Mange ventet på en reaksjon fra regjeringens sjef, Erna Solberg. Gjennom hele sin politiske karriere har hun vært forbilledelig opptatt av saksorientert politisk debatt. Der andre politikere har falt for tabloide grep og spilt på følelser, har Solberg holdt en faktabasert stil. Dessuten har hun uttrykt bekymring for høyrepopulistiske vinder i Europa og USA, som har gitt et polarisert politisk landskap.

Forsvarte Listhaug

Derfor reagerte mange på det første intervjuet hun ga. Hun tok Listhaug i forsvar ved å vise til at Frp og Ap fikk holde på med sine angrep på hverandre. Hun gikk ikke i rette med Listhaug, og la heller ikke vekt på det særlige ansvar en statsråd har for å opptre på vegne av hele den norske befolkningen.

Solberg gjorde trolig et forsøk på å holde fast ved sin landsmoderrolle, og definere denne diskusjonen som kjekling i politikken.

I ettertid ser vi at strategien ikke fungerte. Hovedgrunnen er at Listhaugs utspill skapte sterke reaksjoner, både internt i Høyre og hos regjeringsmakker Venstre. Høyres stortingspolitikere Tina Bru, Henrik Asheim og Stefan Heggelund tok avstand med likelydende budskap. På Facebook skrev de: «Nei, verken liker eller deler statusen til Sylvi Listhaug. Den bør slettes og beklages». Også tidligere nestleder i Høyre, og byrådsleder i Oslo, Erling Lae kom med kritikk. Han skriver blant annet at Listhaugs utspill «opplyser lite, men sårer og sjikanerer mange». Venstreleder og kulturminister Trine Skei Grande tok også avstand. Hennes innlegg ble dessuten delt av Listhaugs egen statssekretær fra Venstre, Sveinung Rotevatn.

Tøffere kritikk 

Det endte med at Solberg skiftet taktikk og kom med kritikk av Listhaug. Til NRK sa hun: «Jeg mener dette var for tøft, det var over grensen». Men hun ba ikke Listhaug om å fjerne innlegget og beklage. I stedet svarte Solberg: «Sylvi vet hva jeg mener om saken. Jeg mener statsråder skal passe på ordbruken, men det er ikke bare Sylvi som har en hard ordbruk i politikken».

Solberg var altså ikke villig til å la utspillet få offentlige konsekvenser for justisministeren. Dermed ble det stående som en «nesten-beklagelse».

Mistet respekten

Det fikk mange til å reagere. KrF-lederen syntes ikke det var nok at Listhaug visste hva Solberg mente: «Jeg mener at vi andre også har en rett til å vite hva regjeringssjefen mener om saken». Pedagogen og tidligere kirketopp Oddbjørn Evenshaug, kjent for sine nøkterne og saklige uttalelser, skrev søndag kveld på Twitter: «Er i ferd med å miste respekten for Erna Solberg». Flere enn han uttrykte direkte skuffelse over statsministeren.

Landsmoder

Erna Solberg har brukt mange år på å bygge opp rollen som landsmoder. Det har gitt henne en posisjon som hevet over deler av den daglige, politiske debatten. Det er imponerende at hun har klart dette, med Frp som regjeringspartner.

Ingen er i tvil om at det er en krevende øvelse for det borgerlige Høyre å sitte i regjering med Frp. Solberg har i stor grad maktet balansegangen.

Men Listhaugs ferske utspill kan dermed ha skadet henne. Hun lot Listhaugs behov for intern posisjonering i Frp gå foran regjeringens og landets beste. Dermed fikk Solberg selv en ripe i lakken.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar