Usman Rana

Lege og forfatter
28

En revolusjon i Saudi-Arabia

Saudi-Arabia endres. I deres målestokk er det nå en sosial og økonomisk revolusjon som foregår.

Publisert: 12. mar 2018  /  519 visninger.

Midtøstens mest konservative land er i endring. Saudiaraberne har begynt å jobbe selv, og skatt på varer og tjenester er innført fra nyttår. Fra juni kan kvinner sette seg bak rattet i det svært bilglade ørkenlandet, og de kan nå bli en del av landets militære styrker. Ikke minst kan den saudiske befolkningen nå besøke kinoer og konserter.

Mange i vår del av verden vil trekke på skuldrene og stille spørsmålstegn ved nyhetsverdien av disse endringene. I saudiarabisk målestokk er det imidlertid i realiteten en sosial og økonomisk revolusjon som foregår i disse dager.

Diskret aksent. Jeg har flere ganger de siste ti årene besøkt kongedømmet som rommer to av de tre største helligdommene i islam. Mitt siste besøk for noen uker siden illustrerte godt de raske endringene som finner sted i det saudiske samfunnet. Aldri før har jeg blitt møtt av etniske saudiere i hotellresepsjonene i Mekka og Medina; de er unge, smiler og snakker godt engelsk med en diskret arabisk aksent. Hos flere av de mange gullsmedene i de hellige byene finner man nå saudiske kvinner som veileder kunder på utkikk etter smykker.

Parallelt med saudiernes inntog i arbeidslivet, forlater flere hundre tusen fremmedarbeidere landet fordi deres arbeid blir overtatt av innfødte. De pakistanske og indiske drosjesjåførene er naturlig nok bekymret for familiene de forsørger i hjemlandene. På den andre siden er det utvilsomt viktig for Saudi-Arabias utvikling at de ikke baserer seg for mye på utenlandsk arbeidskraft, og det skaper større mulighet for mer folkelig innflytelse når saudierne jobber selv og betaler skatt. Sakte, men sikkert kan det føre til at landet blir mindre autoritært og mer transparent.

Ingen demokrat. Den eneveldige regien for denne utviklingen har kongedømmets de facto leder, 32-årige kronprins Mohammad bin Salman, bedre kjent som MBS. Den unge MBS ønsker å modernisere Saudi-Arabia, og være representant for de unge saudiaraberne som utgjør en stor andel av befolkningen. Han er ingen demokrat og har ingen intensjon eller ambisjon om å omgjøre Saudi-Arabia til en liberal rettsstat etter vestlig modell.

Likevel er hans progressive reformvillighet ganske enestående i en saudisk og gulfsk kontekst. MBS bør forstås og analyseres i lys av forholdene i Midtøsten, der den arabiske våren som ble til en stormfull vinter viser at demokrati etter vestlig mønster i området muligens er en utopi. Det er sjelden klokt å tro at det som fungerer i Vesten er det optimale for andre verdensdeler med annen historisk arv.

Det mest interessante ved MBS er kanskje hans syn på islam. Han har tydelig vist tegn til introspeksjon og selvkritikk hva gjelder hvilke tolkninger som har fått dominere i Saudi-Arabia. Han ser ut til å bevege seg bort fra den ekstremt bokstavtro og politiserte versjonen av den reformistiske wahabisme-bevegelsen som har preget Saudi-Arabia siden nasjonens fødsel. MBS har uttalt at landet må finne tilbake til «moderat islam».

Ekstremsalafistisk. Han virker troverdig når han viser til at okkupasjonen av Guds hus og Al-Haram-moskeen i Mekka i 1979 ved en ekstremsalafistisk gruppe, tvang Saudi-Arabia i en mer isolasjonistisk og religiøst radikal retning, fordi den saudiske kongefamilien fryktet nye angrep fra slike grupper om de tillot mer åpenhet. Det er viktig at MBS følger opp tankene om moderat islam, for ekstremsalafistiske saudiere har ikke bare radikalisert muslimer i Gulfen, men også i Vesten.

Jovisst har MBS en haukete utenrikspolitikk, der særlig den saudiske krigspolitikken i Jemen og diplomatiske isolasjonen av Qatar er gjenstand for mye kritikk. Samtidig må det ikke glemmes at Saudi-Arabia virker som en balanserende kraft i møte med et aggressivt Iran som søker og har fått mye makt i Midtøsten i samarbeid med Russland, Hizbollah, Bashar al-Assad og houthiene i Jemen.

Slik sett vil Saudi-Arabia med den relativt moderne MBS ved roret fortsette å være en sentral vestlig alliert mot russisk-iransk aggresjon.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Torill Born

296 innlegg  1335 kommentarer

Publisert over 2 år siden

som kristen og fjern fra den islamske tro - er jeg glad for at det iallefall er en åpning om enn forsiktig åpning til et friere samfunn i Saudi-Arabia. 

Jeg synes det er SÅ godt å kunne komme imøte andre mennesker med andre syn på tro og liv UTEN bestandig denne tretten som ikke fører til noe. For MEG er det jo bare Jesus som teller. MEN også vi kristne ber for muslimene at de også kan kjenne vår tro. Selvom jeg har vært DYPT uenige både med den islamske tro og frykter muslimene - både deres identitet og væremåte - så må det jo være riktig at mennesker likevel skal møtes for å utveksle tanker som er dype og viktige. At ikke BARE Forbruker-kulturen skal forene oss.

Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke har delt dine synspunkter før og vært meget skeptisk til det du har skrevet, men det er jo slik jeg ser det fra det kristne ståsted. Og det er klart at jeg føler at kristendommen er den riktige når selv muslimer kommer til kristne land. Da må vi jo begynne å lure hva vi har her i det kalde og ugjestmilde nord i motsetning til hva vi nordiske drømmer om. Sol og varme og vennlige mennesker. For det er jo ikke akkurat 6 måneders mørke og kulde og alvorlige ansikter dere kommer hit til Europa for - om det ikke er noe dypere.

Jeg har iallefall fått det over meg at jeg skal be om vekkelse rundt i verden for tro blant mennesker og det er store - iallefall kristne vekkelser - rundt om i Afrika og Asia og også i Arabiske land. Og helbredelser av lidelser følger i dette farvann.


Håper ikke du blir sint når jeg ber Gud om velsignelse over de muslimske land ..og da i Jesus Kristus -  at vi alle kan oppleve den indre glede i hjertene som iallefall jeg har følt ved frelsen og vekkelsen til nærheten til Jesus Kristus. At Jesus elsker muslimene får vi høre gang på gang i kristne miljøer. Det er islam som er det fremmede for oss og det er jo ikke så rart. Og det vanskeligste er at vi tror på Abraham, Isak og Jacobs (Israels) Gud. Og Israel er jo skjæringspunktet. 

Håper vi etterhvert nærmer oss hverandre og dra nytte av hverandres erfaringer med Gudstroen.


ALT GODT til deg og dine fra en eldre dame som tenker over de dypere ting ved livet1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere