Lederartikkel Vårt Land

Konservativ verdipolitikk

Vi mener at Høyre må lytte til John Locke, som sa at min frihet slutter der din begynner.

Publisert: 12. mar 2018 / 740 visninger.

Det går mot et ja til eggdonasjon på vårens landsmøte i Høyre. Partiledelsen har innstilt på et ja for assistert befruktning. Man fortsatt kritisk til surrogati, men Sentrale Høyre-folk er overrasket over sterk støtten til surrogati nå er blitt i partiet, forteller vi i dagens avis.

Norges befolkning lever kollektivt på toppen av den globale samfunnsstigen. Den enorme rikdommen har gjort det mulig å oppnå mange av våre drømmer. Utviklingen er drevet fram av grunnleggende markedsmekanismer. Nå møter vi vår egen velstand i døren. Vi har tatt den som en selvfølge – og i liten grad reflektert over at den er bygget på andres offer. Slik sett har markedet gjort oss mer egoistiske.

Heldigvis har organisasjoner som Framtiden i våre hender og Attac gjort oss oppmerksomme på konsekvensene vår materielle velstand har for andre mennesker. Selv om de færreste fortsatt bryr seg nok, er det ikke lenger god tone å kjøpe produkter produsert av mennesker under slavelignende forhold.

Samtidig ser vi at markedsutviklingen ikke bare skjer på det materielle området. Bioteknologien har gjort det mulig å oppfylle dype sosiale og biologiske drømmer: å reprodusere seg og realisere den grunnleggende sosiale enheten som familien utgjør, med all sin trygghet og sine sosiale verdier.

Det er et sunnhetstegn i samfunnet at slike verdier ikke er blitt svekket av velstandens muligheter. Men det er samtidig urovekkende at den samme bevisstheten ikke gjør seg gjeldende på dette markedet. Vi reflekterer ikke nok over at noen må betale prisen: surrogatmødrene og – i alt for mange tilfeller – barna. En rekke aktuelle saker har skapt oppmerksomhet om de indre konflikter og kriser mennesker kan oppleve fordi man har undervurdert betydningen av biologiske bånd. Til tross for dette går utviklingen i motsatt retning.

Etter vår oppfatning er det grunnleggende spørsmålet om staten skal legge til rette for at enkeltmennesket får oppfylle sine drømmer på bekostning av svake grupper. Vi mener at Høyre må lytte til John Locke, som sa at min frihet slutter der din begynner. På samme måte som stadig flere har innsett behovet for å sette rammer og grenser for materiell produksjon, må vi våge å sette grenser for bioteknologi-markedet. Det er god, konservativ verdipolitikk.

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

499 innlegg  2026 kommentarer

Det er bra med barn

Publisert 9 dager siden

men det er ikke bra hvis man planlegger å være enslig forsørger på Nav sine konto. Hvem finner ut om barnet er skapt i utlandet eller på byen? Her må lovverket beskytte skattebetalere og barna.

1 liker  
Svar
Kommentar #2

Geir Solli

2 innlegg  1076 kommentarer

Publisert 9 dager siden
Vårt Land. Gå til den siterte teksten.
å kjøpe produkter produsert av mennesker under slavelignende forhold

Denne korte lederen blander sammen beskrivelser som det siterte med menneskers ønske om å få barn. Det er en smått ufin måte å argumentere på. Argumentasjonformen er på samme nivå som om de med det motsatte synet ville beskrevet autoritære staters straffeleire i samme setning som en omtaler motstanderens ønske om en stat som skal bestemme over menneskers forplantning.

Hvorfor skal en alltid kun trekke frem det negative? Hvorfor ikke trekke frem det positive for mennesket, familien  og samfunnet ved at barn blir født? Hvorfor late som om noen ikke vil ha rammer for "bioteknologi-markedet"? Hvorfor skal en kun se på det mest negative, nemlig utnyttelse av fattige kvinner? En søsters frihet til å hjelpe sin bror og svigerinne vil også rammes av et forbud. John Locke ville nok aldri latt staten styre over slike særdeles private anliggender:
Government has no other end, but the preservation of property.


Jeg er ikke en forsvarer av surrogati, men jeg skulle ønske at debatten om bioteknologi var noenlunde redelig.Svar
Kommentar #3

Tove S. J Magnussen

499 innlegg  2026 kommentarer

Jeg skulle ønske man tok bedre hånd om de som ble skapt

Publisert 9 dager siden

Barn fortjener foreldre,  røtter og kjærlighet. Vi er for dårlig på å se den enkelte familie, tilrettelegge for gode kår og ro rundt livet i huset. Vaksinere barna, unngå ulykker, følge dem opp, gi dem personlig tid, ikke jage rundt etter teknologiske , døde ting.  Flere vil føde barn hvis de får en mulighet. Det må skje når de er fertile. Å satse livet rundt en familie krever modning.

1 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Holt kommenterte på
Fosser fram på meningsmåling
4 minutter siden / 625 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Messias eller Lucifer?
23 minutter siden / 289 visninger
Tove H. Beck-Berntsen kommenterte på
Exit Sylvi Listhaug
26 minutter siden / 712 visninger
Tove H. Beck-Berntsen kommenterte på
Exit Sylvi Listhaug
28 minutter siden / 712 visninger
Tove H. Beck-Berntsen kommenterte på
Exit Sylvi Listhaug
32 minutter siden / 712 visninger
Rune Holt kommenterte på
Ingenting lært og ingenting forstått av Listhaugs avgang
34 minutter siden / 412 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Ingenting lært og ingenting forstått av Listhaugs avgang
rundt 1 time siden / 412 visninger
Kersti Zweidorff kommenterte på
Drittlei!
rundt 1 time siden / 179 visninger
Ragnar Kristoffersen kommenterte på
En svekket statsminister
rundt 1 time siden / 818 visninger
Pål Georg Nyhagen kommenterte på
Drittlei!
rundt 1 time siden / 179 visninger
Les flere