Benito FAUVEL

31    10

Uetiske reklamer og utalelser i fredagens A-magasinet

Om man har reklamer ? Ja, for mye. Om noen ikke bryr seg om innhold ? Ja, for mange. Om noen ikke bryr seg om etisk retningslinjer for å uttale seg om saker? Så klart. Reklamere er når en ønsker oppmerksomhet.Kan ingen lese A-magasinet før den sendes i trykken ?

Publisert: 10. mar 2018 / 152 visninger.

Jeg brukte Aftenposten for å lære norsk. Jeg liker konseptet med magasiner, da det handler om å fortelle noe annet enn nyheter man har fått hele uka i forveien. Man har VG for slikt.Noen greier til å med å spekulere, og da har man nyhet. VG, først, så Se og Hør.

Konseptet bak et magasin som A er grei, den. Bladet er stort nok og det er alltid spennende artikler å lese. Jeg likte at saken om jenta som skal pendle to hundre kilometer med bikkjer er sist, for da tenker man på kvinnedagen.

Da er det hvert fall fredags kos, noe annet enn det som reklameres for ukadagene. Nei, er du klin kokosnøtt ? fredagen er ikke dagen for taco, og lørdag ikke dagen for pizza. Dager heter ikke taco og pizza. Herregud, handler dager kun om mat ? 

Slik er mine etiske dager. Logikk, respekt for historien, og man lytter, gjør og handler etter lover og regler. Man lytter mer enn man handler.

Så nå havner fredagens A-magasinet i søkelyset mitt når jeg ser på at reklamer har begynt å snikke seg der, nesten overalt. Av 78 sider, så har man 23 sider med reklamer, minus en side som er på grensen av å handle om polets kultur. Greit å vite hva slags vin man kan drikke med maten, men når jeg ser at Cola er nesten på alle bildets hjem, da har du ingen sjanse for å sette en Loupiac 98 på bordet. Hvert fall ikke hos oss, da kona er der å si taco på fredag, og pizza på lørdag. Det hjelper ikke å si at den er hjemmelaget. Det er ingenting som er laget hjemme når det handler om matvaner man plutselig får fordi man bare har det servert på reoler. 

Jeg lærte fra flinke etiske lærere at man kan ikke og ikke kan blande kulturer sammen, at man må være sikker på kilder, at man må ha samtykke på bilder, og at det er forbudt å reklamere for et produkt ved hjelp av barn og ungdommer. Kun maten kan være blandet, veien man tar for å lage barn er der fortsatt komplisert. 


Slik er det da også at reklamer som publiseres i aviser, selv om de betaler- og det betaler sikkert mye da det er bare hundre sider- kan bli sett som om de er i tråd med etiske retningslinjer til, der, magasinet til Aftenposten.  

At Toro er kjent i hjemmene- nå med en ny base med chili- betyr det ikke at aftenposten selger krydret ord som en må tygge lenge. Er det sjefen som tuller med ansatte ? At Toyota er en kjent aktør på veien betyr det ikke at A er der å sponse den siste tiden fra bilmerkets verden- før det er for seint. For seint for Toyota er 2020, da de går sikkert over til elektrisk kjøretøy. Så bilen er så langt hybrid. Er det mange journalister i Aftenposten som er for hybrid, eller er det fordi reklamebransjen betaler det de må, og at man aldri ser innholdet, kun beløp på konto, kun lønn på slutten av måneden ?

Må jeg være der å varsle om det uetsike ? er det bare meg ? sikkert. 

For, kunne man ikke ha hundre sider med bare artikler ? Må vi også ha reklamer ? er aviser den nye tv-en vår når man er der ute å være lei av å betale lisensen fordi kun en kanal har monopol ?

Hva med HTH kjøkken ? har ikke vi kjøkken hjemme ? Fornebu S ? nei, de må ha trikken for at jeg skal handle dit. Er det noe vits med reklamer ?

Reklamer viser jo kunnskap om oss selv.

Kun en idiot måtte finne en bjørn for  å holde en pose foran et kamera for å reklamere om " vill(e) " bringebær. Er bringebær så ville, at selv bjørner er snille for å stoppe en kort hale foran kamera til en som tror på at bjørnen kommer for å  holde i labbene en pose med bringebær ?

Idiot fordi alle vet at bjørner er så ville at de går selv etter mat. Turister på Svelg-bar ( jeg også kan reklamere ! ) vet hva en isbjørn kan gjøre med maten inn i et telt. Mat der, menn her. Menn er mat. Men bjørnen er brun, der ! Det er ikke en isbjørn. Bare vent på bjørnen som ønsker å selge bringebær som du kan plukke selv. 

Igjen en bil, som er stor og små. Ingen som kan bøye adjektiver lenger ? Det heter enten stor eller liten, store og små, ikke stor og små sammen. Ja, som dere forstår, veien til å bli fornøyd er lang.

Så langt har jeg samme figur som fiskeren, som side 29 viser bildet av. Jeg er ikke glad i å fiske dårlig fisk.Misfornøyd med fisking ? Da må du finne en annen jobb å gjøre.

 Jeg kunne brenne den, men jeg bruker den for å varsle. Greit med spørsmål, men når det handler om misbruk av makt overfor tematikken

" barn og ungdommer ", så sitter ikke jeg stille. 

Toyota igjen, siste side. Slik så jeg på bildet :

Leste først " venn dere til å se meg her oppe". Ja, man ser noen...et barn, som er glad å stå på podiet. Hvor er bildet tatt fra ? hvitt vegg, det kan være hos hvem som helst. Oi, gutten har da mistet et bein. Nå stoppet jeg blikket på noe.

Hva har det med Toyota å gjøre ? Er det fordi etiske retningslinjer hos bilprodusenten er " mobility for all" ? Måtte dere ha et barn for å reklamere at dere sponser paralympic  games ? Er det gutten som har spurt om bli fotografert ? fordi han liker Toyota ? eller fordi han drømmer om å være med på OL ? Vet gutten at han har vunnet første plass fordi han ikke kan bli med, da han ikke er myndig ? er det en drøm der fordi Toyota kommer til å være bilen som han kan stitte på med ?

Jeg slutter der for å gi dere løsningen til gåten.

Bildet er uetisk. Ikke bare at ingen bruker barn for å reklamere for produkter som kun voskne kan kjøpe- ( side med Coop er på samme nivå. barna liker ikke lave priser som de voksne !)  det vil si at barn kan aldri støtte produkter som myndige får lov å bruke...

MEN at bildet er både uetisk og ulovlig fordi nederst står det :

"Toyota Motor Corporation. All rights reserved ".

Ja, hva slags rettigheter er det snakk om ? er barnet med et bein Toyotas rettighet ?

Så dette var for reklamer. Nå med uttalelse av journalister som skriver om saker som publiseres, og som alle tror som  " så bra skrevet".

Mye bra har blitt skrevet før, men trenden er å slutte å tenke seg om det man skriver fordi man har tittel som henger på veggen.

Overleger gjør da mye rart fordi de er viktige personer for avdelinger. Journalister bruker spalter som om de er tilrettelagte for seg selv.

Beklager, men en ting må vi aldri skrive om som kommer fra Retten og Politiets etterforskning. Man skriver ikke om drap når man har drapsmannen der ute.Særlig når drapsmannen er fortsatt fri.

 Man kan enten stille spørsmål, ja, det var du i 1986, hva skjer ?

Men da må de rette personer uttale seg om saken. Atter men om tro at man skriver fint fordi man elsker spenning, da er det over en grense.

Og den grensen går på. side 43, å sammenligne krim-sjanger som er identitet til nordiske land, med en sak som en spør om den kan " endelig bli løst ? "

Så jeg reagerte kraftig på en setning. Og det er nok for meg å bruke tid for å skrive innlegg :  

" Få endelser har vært viktigere for nordisk krim enn drapet på Olof Palme 28. februar 1986 ".

Kan du gjerne definere hva nordisk krim for meg ? Hva er få endelser, forresten ? Vil det si at uten drapet, så er det ingen påskekrim ?  Hva har et drap å gjøre med nordisk kultur ?  Oi, drapet står i tråd med våre etiske retningslinjer om nordisk krim !

Har Norge, Sverige, Danemark, Finland, Island en egen identitet som hentes fra virkeligheten ? og uten virkelighet så er det slutt på bøker som handler om kriminalitet ?  Få endelser : er det en slik hendelse som er definisjon på krim at drapet hvor drapsmannen er på frifot ? Jeg lar dere tenke over dette :

Påse at ingen journalister tar bilder av familien deres, at ingen navn står i aviser, for dere kan bli plutselig inkludert i sjanger "nordisk krim" i morgen.Når personen er død, da er det ingen vei tilbake for å reklamere om sannheten. For reklamere om drap handler om å tro på at vi vet hvem som gjorde det, og at man ikke tror på etterforskning og dens teknologi. 

Det finnes nemlig ingen bytterett etter tredve dagers bruk. Siden Olof døde i 1986, det må finnes da renter, eller hva ?

Når alt kommer i trykken, da er det for seint. Da heter det at drapet på Olof Palme sørger for salg av vinterkrim, siden dette har vært viktig for nordisk krim. Februar er vinterferie.

Ikke dø mens det er Påske, da er det enda verre !

Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar

Siste innlegg

En ordning som kan bety alt
av
Bent Høie
16 minutter siden / 9 visninger
0 kommentarer
Prosessen i KrF
av
Inga Sandstad
rundt 2 timer siden / 38 visninger
0 kommentarer
Et lederskap for vår tid
av
Trygve Svensson
rundt 3 timer siden / 138 visninger
0 kommentarer
Prestekrisen krever tiltak
av
Vårt Land
rundt 6 timer siden / 98 visninger
1 kommentarer
Et modig veivalg
av
Torstein Torbjørnsen
rundt 13 timer siden / 178 visninger
0 kommentarer
Høyres maktdemonstrasjon
av
Berit Aalborg
rundt 20 timer siden / 2365 visninger
16 kommentarer
Taktisk politisk tungetale
av
Arve E. Aarskog
rundt 20 timer siden / 54 visninger
0 kommentarer
Løftebrudd å gå til høyre
av
Otto Strand
rundt 21 timer siden / 432 visninger
5 kommentarer
Les flere

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

En ordning som kan bety alt
av
Bent Høie
16 minutter siden / 9 visninger
0 kommentarer
Prosessen i KrF
av
Inga Sandstad
rundt 2 timer siden / 38 visninger
0 kommentarer
Et lederskap for vår tid
av
Trygve Svensson
rundt 3 timer siden / 138 visninger
0 kommentarer
Prestekrisen krever tiltak
av
Vårt Land
rundt 6 timer siden / 98 visninger
1 kommentarer
Et modig veivalg
av
Torstein Torbjørnsen
rundt 13 timer siden / 178 visninger
0 kommentarer
Høyres maktdemonstrasjon
av
Berit Aalborg
rundt 20 timer siden / 2365 visninger
16 kommentarer
Taktisk politisk tungetale
av
Arve E. Aarskog
rundt 20 timer siden / 54 visninger
0 kommentarer
Løftebrudd å gå til høyre
av
Otto Strand
rundt 21 timer siden / 432 visninger
5 kommentarer
Les flere

Siste kommentarer

Njål Kristiansen kommenterte på
Vi må nytenke islam
1 minutt siden / 440 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Høyres maktdemonstrasjon
5 minutter siden / 2365 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
7 minutter siden / 2741 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Personlig åpenbaring
15 minutter siden / 3423 visninger
Runar Foss Sjåstad kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
21 minutter siden / 2741 visninger
Åge Kvangarsnes kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
27 minutter siden / 539 visninger
Rolf Larsen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
31 minutter siden / 2741 visninger
Kjell G. Kristensen kommenterte på
GT-tekstene bør ut igjen
rundt 1 time siden / 2741 visninger
Anita Stokkeland kommenterte på
Høyres maktdemonstrasjon
rundt 1 time siden / 2365 visninger
Tor Egil Hansen kommenterte på
Vi må nytenke islam
rundt 1 time siden / 440 visninger
Gjermund Frøland kommenterte på
Stormløpet mot Israel er i gang.
rundt 2 timer siden / 21447 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Hvem er redd for Jordan Peterson?
rundt 2 timer siden / 539 visninger
Les flere