Benito FAUVEL

31

Uetiske reklamer og utalelser i fredagens A-magasinet

Om man har reklamer ? Ja, for mye. Om noen ikke bryr seg om innhold ? Ja, for mange. Om noen ikke bryr seg om etisk retningslinjer for å uttale seg om saker? Så klart. Reklamere er når en ønsker oppmerksomhet.Kan ingen lese A-magasinet før den sendes i trykken ?

Publisert: 10. mar 2018 / 158 visninger.

Jeg brukte Aftenposten for å lære norsk. Jeg liker konseptet med magasiner, da det handler om å fortelle noe annet enn nyheter man har fått hele uka i forveien. Man har VG for slikt.Noen greier til å med å spekulere, og da har man nyhet. VG, først, så Se og Hør.

Konseptet bak et magasin som A er grei, den. Bladet er stort nok og det er alltid spennende artikler å lese. Jeg likte at saken om jenta som skal pendle to hundre kilometer med bikkjer er sist, for da tenker man på kvinnedagen.

Da er det hvert fall fredags kos, noe annet enn det som reklameres for ukadagene. Nei, er du klin kokosnøtt ? fredagen er ikke dagen for taco, og lørdag ikke dagen for pizza. Dager heter ikke taco og pizza. Herregud, handler dager kun om mat ? 

Slik er mine etiske dager. Logikk, respekt for historien, og man lytter, gjør og handler etter lover og regler. Man lytter mer enn man handler.

Så nå havner fredagens A-magasinet i søkelyset mitt når jeg ser på at reklamer har begynt å snikke seg der, nesten overalt. Av 78 sider, så har man 23 sider med reklamer, minus en side som er på grensen av å handle om polets kultur. Greit å vite hva slags vin man kan drikke med maten, men når jeg ser at Cola er nesten på alle bildets hjem, da har du ingen sjanse for å sette en Loupiac 98 på bordet. Hvert fall ikke hos oss, da kona er der å si taco på fredag, og pizza på lørdag. Det hjelper ikke å si at den er hjemmelaget. Det er ingenting som er laget hjemme når det handler om matvaner man plutselig får fordi man bare har det servert på reoler. 

Jeg lærte fra flinke etiske lærere at man kan ikke og ikke kan blande kulturer sammen, at man må være sikker på kilder, at man må ha samtykke på bilder, og at det er forbudt å reklamere for et produkt ved hjelp av barn og ungdommer. Kun maten kan være blandet, veien man tar for å lage barn er der fortsatt komplisert. 


Slik er det da også at reklamer som publiseres i aviser, selv om de betaler- og det betaler sikkert mye da det er bare hundre sider- kan bli sett som om de er i tråd med etiske retningslinjer til, der, magasinet til Aftenposten.  

At Toro er kjent i hjemmene- nå med en ny base med chili- betyr det ikke at aftenposten selger krydret ord som en må tygge lenge. Er det sjefen som tuller med ansatte ? At Toyota er en kjent aktør på veien betyr det ikke at A er der å sponse den siste tiden fra bilmerkets verden- før det er for seint. For seint for Toyota er 2020, da de går sikkert over til elektrisk kjøretøy. Så bilen er så langt hybrid. Er det mange journalister i Aftenposten som er for hybrid, eller er det fordi reklamebransjen betaler det de må, og at man aldri ser innholdet, kun beløp på konto, kun lønn på slutten av måneden ?

Må jeg være der å varsle om det uetsike ? er det bare meg ? sikkert. 

For, kunne man ikke ha hundre sider med bare artikler ? Må vi også ha reklamer ? er aviser den nye tv-en vår når man er der ute å være lei av å betale lisensen fordi kun en kanal har monopol ?

Hva med HTH kjøkken ? har ikke vi kjøkken hjemme ? Fornebu S ? nei, de må ha trikken for at jeg skal handle dit. Er det noe vits med reklamer ?

Reklamer viser jo kunnskap om oss selv.

Kun en idiot måtte finne en bjørn for  å holde en pose foran et kamera for å reklamere om " vill(e) " bringebær. Er bringebær så ville, at selv bjørner er snille for å stoppe en kort hale foran kamera til en som tror på at bjørnen kommer for å  holde i labbene en pose med bringebær ?

Idiot fordi alle vet at bjørner er så ville at de går selv etter mat. Turister på Svelg-bar ( jeg også kan reklamere ! ) vet hva en isbjørn kan gjøre med maten inn i et telt. Mat der, menn her. Menn er mat. Men bjørnen er brun, der ! Det er ikke en isbjørn. Bare vent på bjørnen som ønsker å selge bringebær som du kan plukke selv. 

Igjen en bil, som er stor og små. Ingen som kan bøye adjektiver lenger ? Det heter enten stor eller liten, store og små, ikke stor og små sammen. Ja, som dere forstår, veien til å bli fornøyd er lang.

Så langt har jeg samme figur som fiskeren, som side 29 viser bildet av. Jeg er ikke glad i å fiske dårlig fisk.Misfornøyd med fisking ? Da må du finne en annen jobb å gjøre.

 Jeg kunne brenne den, men jeg bruker den for å varsle. Greit med spørsmål, men når det handler om misbruk av makt overfor tematikken

" barn og ungdommer ", så sitter ikke jeg stille. 

Toyota igjen, siste side. Slik så jeg på bildet :

Leste først " venn dere til å se meg her oppe". Ja, man ser noen...et barn, som er glad å stå på podiet. Hvor er bildet tatt fra ? hvitt vegg, det kan være hos hvem som helst. Oi, gutten har da mistet et bein. Nå stoppet jeg blikket på noe.

Hva har det med Toyota å gjøre ? Er det fordi etiske retningslinjer hos bilprodusenten er " mobility for all" ? Måtte dere ha et barn for å reklamere at dere sponser paralympic  games ? Er det gutten som har spurt om bli fotografert ? fordi han liker Toyota ? eller fordi han drømmer om å være med på OL ? Vet gutten at han har vunnet første plass fordi han ikke kan bli med, da han ikke er myndig ? er det en drøm der fordi Toyota kommer til å være bilen som han kan stitte på med ?

Jeg slutter der for å gi dere løsningen til gåten.

Bildet er uetisk. Ikke bare at ingen bruker barn for å reklamere for produkter som kun voskne kan kjøpe- ( side med Coop er på samme nivå. barna liker ikke lave priser som de voksne !)  det vil si at barn kan aldri støtte produkter som myndige får lov å bruke...

MEN at bildet er både uetisk og ulovlig fordi nederst står det :

"Toyota Motor Corporation. All rights reserved ".

Ja, hva slags rettigheter er det snakk om ? er barnet med et bein Toyotas rettighet ?

Så dette var for reklamer. Nå med uttalelse av journalister som skriver om saker som publiseres, og som alle tror som  " så bra skrevet".

Mye bra har blitt skrevet før, men trenden er å slutte å tenke seg om det man skriver fordi man har tittel som henger på veggen.

Overleger gjør da mye rart fordi de er viktige personer for avdelinger. Journalister bruker spalter som om de er tilrettelagte for seg selv.

Beklager, men en ting må vi aldri skrive om som kommer fra Retten og Politiets etterforskning. Man skriver ikke om drap når man har drapsmannen der ute.Særlig når drapsmannen er fortsatt fri.

 Man kan enten stille spørsmål, ja, det var du i 1986, hva skjer ?

Men da må de rette personer uttale seg om saken. Atter men om tro at man skriver fint fordi man elsker spenning, da er det over en grense.

Og den grensen går på. side 43, å sammenligne krim-sjanger som er identitet til nordiske land, med en sak som en spør om den kan " endelig bli løst ? "

Så jeg reagerte kraftig på en setning. Og det er nok for meg å bruke tid for å skrive innlegg :  

" Få endelser har vært viktigere for nordisk krim enn drapet på Olof Palme 28. februar 1986 ".

Kan du gjerne definere hva nordisk krim for meg ? Hva er få endelser, forresten ? Vil det si at uten drapet, så er det ingen påskekrim ?  Hva har et drap å gjøre med nordisk kultur ?  Oi, drapet står i tråd med våre etiske retningslinjer om nordisk krim !

Har Norge, Sverige, Danemark, Finland, Island en egen identitet som hentes fra virkeligheten ? og uten virkelighet så er det slutt på bøker som handler om kriminalitet ?  Få endelser : er det en slik hendelse som er definisjon på krim at drapet hvor drapsmannen er på frifot ? Jeg lar dere tenke over dette :

Påse at ingen journalister tar bilder av familien deres, at ingen navn står i aviser, for dere kan bli plutselig inkludert i sjanger "nordisk krim" i morgen.Når personen er død, da er det ingen vei tilbake for å reklamere om sannheten. For reklamere om drap handler om å tro på at vi vet hvem som gjorde det, og at man ikke tror på etterforskning og dens teknologi. 

Det finnes nemlig ingen bytterett etter tredve dagers bruk. Siden Olof døde i 1986, det må finnes da renter, eller hva ?

Når alt kommer i trykken, da er det for seint. Da heter det at drapet på Olof Palme sørger for salg av vinterkrim, siden dette har vært viktig for nordisk krim. Februar er vinterferie.

Ikke dø mens det er Påske, da er det enda verre !

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 9 timer siden / 216 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 93 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 17 timer siden / 75 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 17 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 18 timer siden / 118 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 18 timer siden / 181 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 22 timer siden / 459 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 23 timer siden / 388 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 958 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
3 måneder siden / 82170 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
rundt 2 år siden / 44631 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
11 måneder siden / 35544 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
8 måneder siden / 28876 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
11 måneder siden / 22872 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
5 måneder siden / 22498 visninger
Sympati med skinke
av
Ane Bamle Tjellaug
4 måneder siden / 22090 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
11 måneder siden / 20395 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
4 måneder siden / 19445 visninger

Lesetips

Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 17 timer siden / 75 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 17 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 18 timer siden / 118 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 18 timer siden / 181 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 23 timer siden / 388 visninger
En annerledes lederdebatt
av
Magne Berg
3 dager siden / 361 visninger
Derfor melder vi oss ut
av
Svein Helgesen
3 dager siden / 3095 visninger
TV-serien som forandret Tyskland
av
Karsten Aase-Nilsen
3 dager siden / 377 visninger
Å forvalte sitt pund
av
Jeffrey Huseby
4 dager siden / 163 visninger
Et statlig sugerør
av
Eva Buschmann
4 dager siden / 424 visninger
Les flere

Siste innlegg

Hvorfor har vi ikke TV, mamma?
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 9 timer siden / 216 visninger
Seier for barn og unge
av
Vårt Land
rundt 14 timer siden / 93 visninger
Hvordan kirken henger sammen
av
Finn Ragnvald Huseby
rundt 17 timer siden / 75 visninger
Nye muligheter innen omsorg
av
Siv Hedvig Bjørnstad
rundt 17 timer siden / 30 visninger
Døpt - hva så?
av
Knut Hallen
rundt 18 timer siden / 118 visninger
Fra menighetsblad til moderne medier
av
Harald Olsen
rundt 18 timer siden / 181 visninger
Exit Kristelig Folkeparti
av
Leif Hovde
rundt 22 timer siden / 459 visninger
Nesten like utopisk
av
Line Alice Ytrehus
rundt 23 timer siden / 388 visninger
Tilliten er tynnslitt
av
Katarina Grønmyr
1 dag siden / 958 visninger
Les flere