Benito FAUVEL

31

Vin, poulet og promille

Druer er en fantastisk oppfinnelse, tall fra salg av viner beviser at vi aldri kommer til å bli ferdig med debatten. Er vin bra for helsa ?

Publisert: 6. mar 2018.

Druer og dyrking av vinranker er et real fag. Så real at man trenger noen som kan fortelle oss om nyheter som enten står eller ligger på reol. Real reol er det også et fag. Skal vinen ligge, stå, når må en snu flaska, og hvorfor druer aldri tåler kulda.

Etter skandalen om både falske, og produksjon av berømte viner i 2008- der man går på " poulet ", så blir det vrient å finne ut av om opprinelse av viner man kun kan kjøpe på " polet". For noen har definitivt klart å lure de proffe. Siden viner ble importert til USA- hvor Cola er overalt, så var det liksom " une coupe ".

Det er uten tvil en haug med historier bak hver flaske, selv de nyere modeller, og man kommer adri til å vite alt om viner, som alle liv bak enhver komposisjon.

Selv med erfaring, trenger man noen som har gjerne en bibliotek hjemme om historien bak hver gård, slott, eller terreng. For man trenger først jorder. Når man får vite at det bare er et kryss som skiller fire av de mest berømte Champagnes, da lurer man på om ekspertene greier å vite om noen druer fra naboens jorder rulla ned i de dagene det blåste mye. Nei, det er utrolig å stå der å lure hva man kan handle denne gangen. 

Vin er som musikk. Ikke bare at man har forskjeller mellom hvert år- men at man har også forskjeller med selve produksjonen, som betyr at plutselig står man med en solist i hånda, mens ingen andre løper kjøpe hele reolen. Så det er bare å kjøpe- notere ned for å forminske problemstillingen som er " når får man endelig vite om vinen er bra for helsa ". 

Jeg har da notert ned, etter mine tredve års erfaring som alkohol- liker, at vin er drikkendes kun med mat ved siden av. Veldig få viner kan drikkes som apéritif. Rosé-en er uten problem en farge man kan begynne med. Champagne er noe som gjør susen, men det er så mye diskusjon om hvilken er best- aldri hør på de andre der !- så er det bare å notere ned. For Champagne kan være salt på grunn av tørre bobler. Og glasset er også det som en må passe på. Der har man skoler for å si det mildt. Drikkeglass er ikke glass " dit " drikk. 

Man trenger ikke være spansk italiensk, fransk for å elske viner. Jeg har notert at en kan bomme like mye ved å male veggene på toalett for viner og øl er laget for å hjelpe hverdagen til de stakkars munkene. Munker er de som har stiftet de meste av alle bryggerier verden over fordi det var mye ( tyske ) mass, og vonde opplevelser. De kunne kun se at verden var i krig, tok imot alle som manglet et bein, en arm. Så de trengte en løsning.

Alkohol ble oppfunnet og det hjelper så godt som det hjelper lite. Hvert fall så noterte jeg ned at alkohol er farlig når man har hatt en dårlig dag, mens noen enheter er ikke så snill med hjernen som andre. Min favoritt enhet er pastis. Slik blir jeg beruset, og jeg vet hva grensen er, og mål og behov. For mye av det, så må jeg finne senga. Jeg noterte ned at noen alkohol blir man glad av, mens man blir virkelig sint av når man drikker for mye av andre type alkohol.

Så kjøre bil, gressklipper, sykkel, noe med tre, fire, fem eller seks hjul er bare tøy for de som er edru. Druer med e foran. Jaja, mange tulleprater og jeg mener at viner har utformert språk og dialekter. 

Så hvordan skal Norge se ut om hundre år ? Som Frankrike, Spania eller Italia. Det er en kamp mellom vin, øl og wiskies, så vi ser en tendens til å ligne på de store produsenter. Import har økt betraktelig, som er et bevis på at nordmenn ønsker å ha sin egen identitet. 

Må vi likevel spille helsa vår for å finne ut om man har en identitet å bygge opp, takket være rød, rosa, hvit, gulaktig vin er et annet spørsmål. Så jeg har forståelse for at mange er imot, bare man kan ha klar definisjon på hva helsa er for noe. Modération heter det. 

  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere