Verdidebatt

Politiet følger gjeldende retningslinjer

Politiets rolle og metodebruk har den siste tiden blitt diskutert etter at fem utlendinger ble pågrepet i en bygning i Fitjar eid av en frimenighet. Politiet forholder seg til de enhver tid gjeldende retningslinjer, og respekterer kirkeasylordningen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi er heldige og lever i et av verdens mest velfungerende demokrati, med tilhørende gode institusjoner. På utlendingsfeltet har vi kompetente myndigheter som foretar individuelle vurderinger av personer som søker asyl. Når søknaden har blitt vurdert i flere instanser og man har fått endelig avslag, er man pliktig til å forlate landet. Gjør man ikke det er det politiets oppgave å følge opp. Dette er helt avgjørende for at vi skal kunne opprettholde asylinstituttet.

Det er et krevende oppdrag for politiet når noen som har fått avslag på sine asylsøknader og som ikke lenger har lovlig opphold i landet, søker tilflukt i boliger og rom tilknyttet kirker, bedehus og menigheter. Retningslinjer fra Justisdepartementet gir veiledning, der intensjonen er å verne om kirkefreden. Det foretas i alle slike saker konkrete juridiske og politioperative vurderinger.

Når politiet i slutten av februar valgte å hente ut en afghansk familie som hadde fått husly hos en menighet i Fitjar, var det etter en nøye vurdering basert på politiets kunnskap om de aktuelle forholdene. Blant annet var det kjent at menigheten hadde en mindre bygning hvor familien bodde. Bygningen var innredet og benyttet som bolig. Menigheten bruker i dag primært et annet, større bygg, som menighetshus til kirkelige aktiviteter.

Uten å gå inn i politioperative vurderinger knyttet til enkeltsaker, er det slik at politiet alltid vil søke å foreta pågripelser så skånsomt som mulig. Opplysninger og tidligere erfaringer i sakene kan imidlertid gjøre det nødvendig å legge opp til taktikk og metoder som handler om raskt å få kontroll over situasjonen, og som er til det beste for alle involverte. Dette kan være for å unngå forsvinninger, selvskading, voldsutøvelse eller situasjoner som eskalerer. Det er spesielt viktig å ivareta ro og kontroll over situasjonen i nærvær av barn.

Innvandringsfeltet er et politikkområde hvor meningene er mange, og frontene til tider harde. Dette skaper en ramme rundt politioppdraget som er krevende. Noen ganger har politiet her oppgaver som ikke nødvendigvis applauderes av alle. Det er like fullt viktig at politiet utfører jobben vi er satt til å gjøre. Alternativet er dårlig - et politi som tilsidesetter gjeldende regler. Politiet har ikke gjennom denne saken hverken endret praksis eller opphevet kirkeasylet. Det er ikke vår oppgave. Dette har vært en konkret sak hvor det har blitt gjort en konkret vurdering.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt